Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Hava şehitleri Günü

Jade

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,562
  • MFC Puanı
    201
HAVA ŞEHiTLERi GÜNÜ (15 Mayıs)

İnsanlar, çok eskiden beri havacılığa ilgi duymuşlar, uçmayı amaçlamışlardır. Belgelerin incelenmesinden, M.S. 1002 yılında Nişabur'daki caminin damından kendisini bırakarak uçma girişiminde bulunan, ancak uçmayı başaramayarak ölen imam Cevherl'nin aynı zamanda ilk Türk hava şehidi olduğu anlaşılmaktadır.
imam Cevherl'den sonra, pek çok uçma girişimlerinde bulunulmuş, başarılı veya başarısız pek çok uçma girişimleri yapılmıştır. Hazerfen Ahmet Çelebi, lodoslu bir havada Galata Kulesi'nden kuş kanatlarına benzer bir araç takarak kendini boşluğa bırakan ve uçarak Üsküdar'da Doğancılar'a inebilen unutulmayacak bir
uçma meraklısıdır. Lagari Hasan Çelebi de, ıv. Murat zamanında Sarayburnu'ndan kendi yapısı olan bir roket fişeğine binerek göğe yükselmiş ve başarı ile denize inebilmiştir.

Yurdumuzda çağdaş havacılık girişimleri 1911 yılında başlamıştır. ilk Türk pilotları Fransa ve ingiltere'de öğrenim gören Hüseyin, Münif öğretmen, Sadi Fuat, Fazıl, Fethi, Sadık ve Nuri Beylerdir.
Birinci Dünya Savaşı'nın başladığı 1914 yılında Fethi Bey görevli olarak uçağı ile Mısır'a doğru yola çıktı. Uçak Arap Yarımadası'nda Tabariye Gölü yakınında düştü. Fethi Bey şehit oldu. Arkadaşlarından haber alamayan Sadık ve Nuri Beyler onu aramak için Arabistan'a giderken Toroslar üzerinde uçaktan düştü. Onlar da şehit oldu. İlk savaş pilotlarımızdan Binbaşı Fazıl Bey Birinci Dünya Savaşı'nın son günlerinde istanbul üzerinde beş ingiliz uçağı ile tek başına savaştı. Düşman Uçaklarından birini düşürdü. Kurtuluş Savaşı başlayınca Anadolu'ya geçti. Savaş boyunca uçak bölük komutanı olarak görev yaptı.

27 Ocak 1923 günü Fazıl Bey'in uçağının motoru bozuldu. Dönüşe dayanamayan uçak düştü. Fazıl Bey şehit oldu. 1964 yılında Kıbrıs Harekatında pilot yüzbaşı Cengiz Topel de şehit düştü. Hava şehitlerimiz yurdumuz uğruna şehit düşmüşlerdir. Yurdumuz; üzerinde yaşadığımız topraklardan ülkemizi çevreleyen deniz kıyılarından ve bunlar üstündeki gökyüzünden oluşur. Çağımızda savaşlar çoğu zaman göklerde başlıyor. Zaferler göklerde kazanılıyor. Bunun için Atatürk havacılığın gelişmesine önem verdi. Gençleri havacılığa özendirmek için 1925 yılında Türk Hava Kurumu/nun kurulmasını istedi. Türk Hava Kurumu yurttaşların yardımı ile günden güne gelişmektedir.

Hava şehitlerimizin anılarını yaşatmak için istanbul'da Fatih Parkında ve yurdumuzun çeşitli kentlerinde anıtlar yapıldı. Her yıl bu anıtlar önünde düzenlenen törenlerle Hava Şehitlerimiz anılır. Anma törenlerin
de havacılığın önemi anlatılır. Şiirler okunur. Uçaklar gösteri uçuşları yaparlar.

&

HAVA ŞEHİTLERİ

Kartal bile uçmadı, göklerde böyle hızla.
Bulutları geçtiniz, yıldızları aştınız.
Kurtardınız bu yurdu çelik kanadınızla,
Dar görerek yerler, göklerde savaştınız.

Ay yıldızın her zaman dolaşırken göklerde,
Size durmak düşmezdi, kanat varken bu yerde.
Bir ejderdi gökler ki aşılmaz, yedi katlı,
Onu bile geçtiniz, kuşlar gibi kanatlı.

Fakat bazen düştünüz, kırıldı kanadınız.
Tarihlere yazılı unutulmaz adınız.
Bu yurt için yükselip, bu yurt için öldünüz.
Siz toprağa düşmeden kalplere gömüldünüz.

İ. Hakkı SUNAT

&

HAVACILAR MARŞI

Türk anası rüzgarla,
At üstünde barışmış.
Onunla havalanıp,
Bulutlara karışmış

Denizde gemileri,
Nice kasırga yenmiş.
Yeryüzünün en ünlü,
Denizcisi Türklermiş

Kuş gibi kanat gerdik,
Biz de şimdi göklere.
Ovalar meyden oldu,
Nehirler birer dere.

Bu yalçın sınırıma,
Kartallar imreniyor.
Türk oğlu havalarda,
Eşsiz kaldı deniliyor.

Rakım ÇALAPALA
 
Üst Alt