Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Hatmi Çiçeği Nedir? Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

OBERON

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    20 Kas 2016
  • Mesajlar
    3,156
  • MFC Puanı
    41
Ülkemizde kendine geniş bir yetişme alanı bulan güzel görünüşüyle göz dolduran hatmi çiçeği, Ağustos ayında açar. Orta nemli, humuslu, kumlu ve tuzlu topraklarda yetiştiğinden kendine daha çok Akdeniz bölgesinde yaşam alanı bulur.Hava değişikliklerine dayanıklı bu bitkinin gövdesi dik ve tüylüdür.Kökü 50 cm’e kadar uzanırken boyu 150 cm’e kadar çıkabilmektedir. Kök yaprak ve çiçekleriyle tam bir şifa deposu olan bitkinin yapısında sakaroz, yağ, aspargan, galaktoz, pektin ve nişasta bulunmaktadır.


Soğuk kış aylarında özellikle kuru öksürüğünüzü kolayca giderebilecek Hatmi Çiçeği’nin (Althaea Officinalis) şifalı etkisi şarkılara uzanmaktadır. Hatırlarsanız Barış Manço bir şarkısında nane, limon kabuğu ve Hatmi çiçeğiyle dinleyicilerine sunduğu karışımla hem gribal enfeksiyonlar hem de öksürük için melodik bir reçeteyi dinleyicilerine sunmuştu.

Hatmi Çiçeği Faydaları

Hatmi çiçeğinin idrar söktürücü özelliği vardır. Mide bağırsaklardaki sıkışmış gazın atılmasını sağlar. Mide, barsak, ağiz ve boğaz ülserlerinde kullanılır.

Söktürücü ve yumuşatıcı etkisiyle soğuk algınlığına, kuru öksürüğe çok iyi gelmektedir.Öksürükten kaynaklanan solunum yolu tahribatlarında yumuşatıcı etkisiyle boğazı rahatlatır.


Kökleri söktürücü etkisiyle böbrek iltihaplarını ve vücutta oluşmuş başka türlü iltihapları dışarı atar. Adet dönemlerinde söktürücü olarak kullanılabilir. Rahim hastalıklarında koruyucu tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Erkeklerde meniyi artırıcı özelliği vardır. Özellikle prostat, sinüzit, mide ve barsak iltihaplarında faydalıdır.

Aynaya baktığımızda bizi mutsuz eden sivilce, akne ve yaraların üzerine sürülen hatmi çiçeği lapası onarıcı etkisiyle kısa zaman içerisinde yüzünüzün gülmesini sağlar.Günlük kullanım için iyi bir nemlendiricidir. Güneş yanıklarına iyi geldiği bilinmektedir.Saçlarınızın canlı ve parlak görünmesini sağlar.


Diş sağlığı problemi yaşayanlar için tam bir kurtarıcıdır. Diş eti çekilmelerinde, diş iltihaplarına iyi gelmektedir.Kaynatılmış hatmi çiçeği suyu ile gargara yaptığınızda yaşadığınız ağrılarda azalma olduğunu ve rahatlama sağladığını görebilirsiniz.

Hatmi Çiçeği Zararları

Bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ama her bitki ve ilaçta olduğu gibi fazla kullanılmasında istenmeyen yan etkiler olabileceği düşünülmektedir.Bu yüzden günde en fazla 1-2 bardak hatmi çiçeği çayı içiniz. Söktürücü etkisi nedeniyle diğer bitki çaylarında olduğu gibi hatmi çiçeğinin de hamile bayanlarda özellikle ilk 8 haftada kullanılması sakıncalı olabilir. Bu yüzden günde en fazla 1-2 bardak hatmi çiçeği çayı içiniz.

Hatmi Çiçeği Hazırlanışı

Hatmi çiçeğinin yaprakları kurutur, ya da kurutulmuş hatmi çiçeğini hazır olarak alabilirsiniz. Bir tutam hatmi çiçeği yaprağını içeceğiniz fincana atıp kaynatılmış su ile karıştırıp 2-3 dakika bekletin.Fincanın ağzı bir kapak ile kapatılırsa daha iyi demlenecektir. Ayrıca bu çay ile yüzünü yıkamanız halinde cildiniz nemlilik kazanacak ve varsa güneş lekelerinizi geçirecektir.

Hatmi çiçeği çayı yedi yaş üzerindeki çocuklar tarafından içilebilir. Hatmi çiçeğinin etki sağlayabilmesi için; özellikle solunum yolu enfeksiyonları için kullanıyorsanız çayın içilmesinden sonra, en az yarım saat sigara ve asitli içecekler içmemeniz tavsiye edilir.
 
Üst Alt