Hastalıklara karşı etkili 11 doğal antibiyotik
Özellikle soğuk kış aylarıyla birlikte grip, soğuk algınlığı, enfeksiyon gibi problemler artar. Bağışıklık sistemi zayıflar. Bu noktada antibiyotik kullanmak yerine beslenmenize doğal antibiyotik özelliğine sahip besinleri ekleyebilirsiniz. Peki, doğal antibiyotikler nelerdir?
Doğal antibiyotikler
Vücuttaki zararlı mikroplardan kurtulmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek adına antibiyotiklere başvurulur. Ancak sık kullanıldığı takdirde antibiyotikleri vücuda birçok zararı var. Bu nedenle mutfağınızdaki antibiyotik özelliğe sahip doğal besinleri tüketerek hastalıklarla mücadele etmek en sağlıklısı olacaktır. İşte sizi hastalıklardan koruyacak doğal ve mucizevi besinler:
Sarımsak
En bilinen, etkili antibiyotik besinlerden olan sarımsak antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bakteri, mantar ve virüslerin düşmanıdır. Özellikle solunum yollarıyla ilgili rahatsızlıklar için mucizevi bir besindir. Yaraların iyileşmesini sağlar ve bağırsakta yaşanan enfeksiyonlara karşı etkilidir. Sarımsak çiğ tüketildiğinde kansere karşı koruyucu ve hücre iyileştirici özelliği vardır. Her gün 2 diş sarımsak yiyerek sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Soğan
Sarımsak gibi soğan da antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir. Güçlü bir antioksidandır. Virüslere karşı vücudu korur. Hücrelerin hasar almasına engel olur ve bağışıklığı güçlendirir.
Lahana
Lahana iyileştirici özelliğe sahip bir besindir. Özellikle mide ve sindirim problemlerinde lahanayla yapılan bir çorba oldukça etkili bir antibiyotiktir. Aynı zamanda bir antioksidan deposu olan lahana kronik hastalıklara iyi gelir, damar sağlığını korur.
Kefir
Kefir, vücut direncini artıran probiyotik bir besindir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına, gribal enfeksiyonlara iyi gelir. Probiyotik özelliğe sahip olduğu için sindirim sistemine faydalıdır. Bağırsak kanseri riskini azaltır. İştahsızlık, uykusuzluk, yüksek tansiyon, bronşit gibi daha birçok rahatsızlığa iyi gelen ve her gün tüketilmesi gereken mucizevi bir besindir.
Nar
Nar, kış aylarında yaşanan gribal enfeksiyonlara karşı etkili bir meyvedir. Kalbi korur ve damar tıkanıklıklarına engel olur. Yüksek tansiyona iyi gelir. Kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Aynı zamanda C vitamini bakımından zengindir ve günde bir porsiyon nar tüketerek günlük almanız gereken C vitaminin yarısını alabilirsiniz.
Kivi
Kivi, C vitaminin deposu ve güçlü bir antioksidandır. İçindeki pektin sayesinde vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcıdır. Lifli yapısı sindirimi kolaylaştırır. Kan şekerini ve kolesterolü dengeler. Özellikle küçük çocuklarda yaşanan öksürme, hapşırma, nefes darlığı gibi rahatsızlıklara iyi geldiği görülmüştür.
Zencefil
Zencefil gribe, soğuk algınlığına hatta kansere bile birçok faydası olan mucizevi bir besindir. Hazımsızlığa iyi gelir, sindirimi kolaylaştırır. Mide rahatsızlıklarında etkilidir. Ağrı kesici özelliğe sahiptir. Özellikle kış aylarında sık yaşanan grip, nezle gibi rahatsızlıklar için zencefil, bal ve limon karışımı yaparak, bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.
Kırmızı biber
Kırmızı biber, potasyum kaynağıdır. Kalp krizi riskini azaltır. C vitamini bakımından zengindir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir. Ağrılara ve iltihaplara iyi gelir. Midedeki mikropları yok ederek mide rahatsızlıklarının önüne geçer. Kırmızı bibere kurutulmuş veya taze olarak mutlaka sofralarınızda yer vermelisiniz.
Brokoli
Brokoli, antioksidan özelliğe sahip C ve E vitaminleri bakımından zengin bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle sigaraya bağlı akciğerlerde yaşanan hasarların onarılmasında yardımcıdır.
Turp
Turp C vitamini, folik asit, fosfor ve lif bakımından zengin, güçlü bir antioksidandır. Soğuk algınlığı ve öksürük problemlerinde tedavi edici özelliğe sahiptir. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemine ve kabızlığa iyi gelir.
Ispanak
Kalsiyum, magnezyum, A, B, C ve E vitaminleri bakımından zengin olan ıspanak bağışıklık için son derece faydalıdır. Bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyonları önler. Kalbin dostudur, beyin sağlığını korur. Ispanak, mevsimi geldiğinde mutfaklarınıza sık sık sokmanız gereken bir sebzedir.