• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Harddisklerin çabuk arızalanmasının nedenleri ve çözümleri

Üyelik Tarihi
24 Mar 2017
Konular
1,018
Mesajlar
2,425
MFC Puanı
4,910
Bildiğimiz üzere dahili veya harici taşınabilir hareketli mekanik depolama aygıtları (harddiskler), eskiye göre daha çabuk arızalanmakta ve bununla beraber önemli verilerin kurtarılması zorlaşmakta. Eskiye göre harddisklerin daha çabuk arızalanma nedenleri ise çeşitli sebeplere bağlanabilir.


- Harddisk kartının devre elemanlarının kalitesiz olması
- Kullanılan mekanik parçaların dayanıksız olması
- Ve en önemlisi de (çoğu yeni üretim disklerde) belli bir devir sayısını aştıktan üretici firma tarafından bilinçli programlanmış otomatik arızaya geçme durumu


Bu son madde oldukça tartışmaya açıktır. Zaten uzun süre teknik serviste çalışmış kişiler bu duruma oldukça sıradan bakarlar. Elinde hala 40 ila 120 gigabyte çalışan diskler mecvuttur ve hala sorunsuz şekilde çalışmasını sürdürmektedir. Hani derler ya ne varsa eskide var diye, bu durum aynen böyledir. Bu durumu tabiki de pazar payını korumak ve bir üst modele zorla geçirme durumu olarak adlandırabiliriz. Bizi teknoloji tarikatının içine zorla sokmaya çalışan ve büyük istikrarla işleyen şeytanice planları son hızıyla ilerletmekteler ve her ilerleyen gün çıtayı bir kademe daha yükseltmekteler.


Peki harddisk almadan önce ve aldıktan sonra dikkat etmemiz gereken şeyler nelerdir ?


1- Sata to USB dönüştürücüsü disk kartına gömülü olan taşınabilir 2,5 ve 3,5 inç diskleri tercih edin. Bu disklerin ömrü diğer disklerin çoğuna göre daha dayanıklıdır. Tabiki bu durum taşınabilir diskler için geçerlidir, dahili diskler için değil.

[​IMG]

2- Dahili harddiskleri kasaya monte ederken diski kasaya 4 yerinden destekleyerek vidalayın. Harddisklerin içinde hareketli mekanik bileşenler olduğu için bu durum çok önemli. Eğer 4 yerden sağlam bir şekilde desteklerseniz diskin titreme ve savrulma hareketlerini en aza indirgersiniz. Böylece disk kafası disk yüzeyine temas etmez ve bad sector (disk yüzeyinde okunamaz hale gelmiş bölümler) oluşumunu engellersiniz.

[​IMG]

3- Harici diskleri USB olarak cihazlara bağlarken disk konumu asla ters olmasın. Disk çalışma faaliyeti gösterirken harddisk kartı her zaman tavana doğru değil zemine doğru bakmalıdır. Harddiskin dik, yatay veya ters olarak çalışması bobin yatağı ve disk kafası için biraz aykırı durumdur.

[​IMG]

[​IMG]


4- Hardddisk çalışma faaliyeti gösterirken diski asla kıpırdatmayın. Buda önemli bir kuraldır özellikle harddiskler düştüğü zaman büyük hasar alabilirler hele ki çalışır haldeyken düşerse çok büyük hasar meydana gelir. Mümkünse laptoplarınızı ve harici disklerinizi subwooferdan uzak tutun buda arızalanması için bir sebep.

[​IMG]

5- Kutusuz harici harddisk kullanmayın. Harici diskler için sağlam aliminyum veya sert plastik kutular hayati önem taşıyor. Arızalı harddiskiniz varsa çalışır halde ilen usb olarak bağlayın ve üstüne biraz bastırın. Disk yüzeyinin dış kasaya temas edip ses çıkardığını göreceksiniz. Bu demek oluyor ki dış kasanın sağlamlığı harddiskler için büyük önem taşıyor.

[​IMG]

6- Verilerinizi güvende tutmak için harddiskinizin sağlığını mutlaka gözetleyin. HD Tune PRO yazılımının Health bölümüne bakarak harddiskinizin durumunu öğrenebilirsiniz. Alttaki resimde görüldüğü gibi bir gözü toprağa bakan bir harddiskin sağlığına bakalım. Reallocated Sector Count eğer kırmızı veya sarıysa o harddisk ekmeğini yemiş demektir. Bir başka deyişle yeniden atanan sektör anlamına gelir. Her harddiskte bozuk sektörler için ayrılmış bir miktar yedek sektör sayısı var ve bu sectorlerin sayısı dolunca disk yüzeyinde bad sector oluşmaya başlayacaktır. Kısacası burda kırmızı ile işaretlenmiş bir bölüm varsa şimdiden yedeklerinizi almaya başlayın.

[​IMG]

6- Bad sector oluştu peki ne yapacağız ? İki sağlam işlem vardır. İlk işlem Maxblast 4 ile 35 geçişli (Zero fill) biçimlendirme yapmak. Bu harddiskinizi hem rahatlatacaktır hem performansını arttıracaktır. Ardından HDD Regenerator yazılımı ile bad sectorleri onarabilirsiniz. Ama unutmayın donanımsal bir bad sector oluşmuşsa bunu onarmanız imkansızdır.

[​IMG]

7- Harddiskleri üst üste koymayın. Harddiskler çalışma faaliyeti gösterirken bu durum oldukça sakıncalıdır. Bobin yatağının hemen paralelinde bulunan güçlü mıknatıslar bir diğer diskin manyetik ortamından etkilenebilir veya manyetik gücünü yitirebilir. Ayrıca iki çalışan diskin birbirine temas etmesi disk titremesini daha çok arttıracaktır ve bu sebeple iki disk için daha az ömür vaad edecektir. Bu durum veri kayıpları, düşük performans ve çabuk arızalanma gibi nedenleri beraberinde getirebilir.

[​IMG]

8- Son olarak devir işlemi yapmayan (hareketsiz) harddiskleri tekrar faaliyete geçirmek. Nadirde olsa disk kafası darbelerden dolayı bobin yatağından kayabilir veya şok sonrası disk kafası S.M.A.R.T konumundan çıkamayabilir. Bunu Türk işi tamir yöntemi ile kolayca çözebilirsiniz. Yapmanız gereken şey çok basit, sadece harddiskin 4 köşesini orta halli bir şekilde masaya 3'er kere vurmak. Böyle birçok harddiski tekrar hayata döndürdüğüm oldu.

[​IMG]
 
Üyelik Tarihi
25 May 2016
Konular
124
Mesajlar
3,076
MFC Puanı
8,290
Aslında bozulmasında en büyük etkenler ısı ve darbe. :sigara Aşırı ısınam bilgisayarların öncelikle bu sorunu çözmeleri gerekir :sigara
 
Üyelik Tarihi
24 Mar 2017
Konular
1,018
Mesajlar
2,425
MFC Puanı
4,910
Kesinlikle öyle. bu konudada soğutucu fanların önemi ortaya çıkıyor. Ayrıca tabi Bios ayarlarından sıcaklık ayarını dengeli ayarlamak gerekiyor. Bilgisayar belli bir sıcaklıkta kendisini kapatması gerekiyor. ama bilinçsiz kullandığımız için ateş gibi olsada önemsemiyoruz.
 
Üst