??.??.0248 ??.??.0181
Kartaca Libyssa
Komutan, Siyaset adamı
Tarihteki en büyük komutanlardan birisi olarak gösterilen Kartacalı general ve politikacı. Savaş fillerinden ve büyük bir piyade gücünden oluşan taburu ile Alplerden ve Pirenelerden geçerek İtalyaya saldırmış ve Roma güçlerini üç önemli savaşta yenilgiye uğratmıştır.
Biyografi
Hamicar oğlu Hannibal ya da Anibal, M.Ö. 248 yılında, Kartacalı komutan ve devlet adamı Hamilcar Barcanın oğlu olarak Kartacada dünyaya geldi. Hannibal, Baalın Kutsaması anlamına geliyordu. Üvey kardeşi Adil Hasdrubal ve kardeşleri Mago ve Hasdrubalda döneminin etkili siyasi ve askeri fügürleri arasında yer alıyordu.
Babasının gözetimi altında iyi bir eğitim gören Hannibal, daha küçük yaşlarda Romaya karşı savaşacağına dair babasına söz vermişti. Babasının Hispaniaya karşı verdiği savaş sırasında öldürülmesinin ardından abisi Hasdrubalın komutayı alması, Hannibalı abisinin altında emir komuta zincirine yerleştirdi. M.Ö. 221 yılında, Hasdrubalın suikaste kurban gitmesinin ardından onun yerine geçti.
Kartaca adına girdiği ilk büyük savaşta, Hispaniaya karşı çarpışan ve de Roma-Saguntum ittifakını yenilgiye uğratan Hannibal, Kartacanın, Romanın barış teklifini kabul etmesi üzerine geri çekildi.
M.Ö. 229 yılında, Kartaca güçlerinin ana komutanı haline gelmesinin ardından, abisinin planladığı İtalya istilası gerçekleştirmek üzere çalışmaya başladı. İlk durağı olan İspanyadaki Yeni Kartacadan M.Ö. 218 yılında, büyük bir güçle ayrıldı. Prene Dağlarını ve de Gaulü geçtikten sonra, Rhone Dağlarına ulaştığında hala elinde 38.000 piyade, 8.000 atlı ve 37 savaş filinden oluşan büyük bir ordu bulunuyordu.
Kendisine karşı gelen yerel güçlerin kolayca üstesinden gelen Hannibal, Alp Dağlarının üzerinden geçerek İtalya yolculuğuna çıktı. Roma tarihçisi Livynin belirttiğine göre oldukça zorlu geçen Alp seferi, komutana ordusunun 1/3üne yakın büyük bir kayba mal oldu.
Hannibal ile Roma arasında geçen savaşlardan ilki, Trebia Savaşı adını taşıyordu. Roma generali Publius Cornelius Scipio, Hannibalın taktiklerini tam olarak çözemediği için savaşı kaybetti.
Trasimene ve Cannae savaşlarında da başarılı olan Hannibal, Roma ordusuna çok ağır kayıplar verdirdi ve Romanın Caputa dahil olmak üzere pek çok büyük şehrini ele geçirdi. Fakat Romayı fethetmek yerine ele geçirdiği yerlerde yerleşim kurmayı seçerek bu üstünlüğünü tehlikeye attı. M.Ö. 208 yılında, hala Roma karşısında üstün olsa bile elde ettiği konumunu korumak onun için giderek zor olmaya başlamıştı.
M.Ö. 212 yılında Tarentumu ele geçirmesine rağmen şehrin limanında kontrü sağlayamaması ve de M.Ö. 211 yılında Romanın Capuaya saldırarak şehri koruyan Kartacalıları yok etmesi üzerine Hannibal, İtalyadaki gücünü kaybetmeye başladı ve M.Ö. 203 yılında, Kartacadan geri çağrılarak İtalya hakimiyetini kaybetti.
M.Ö. 206 yılında, atlı olarak üstün bir Roma gücüne karşılık piyade olarak üstün olan Kartaca ordusu, Zama Savaşında 20.000den fazla askerini yitirerek büyük bir yenilgiye uğradı ve Akdeniz üzerindeki hakimiyetini kaybetti. Hannibal ise savaştan sonra oluşan barış döneminde askeri bir önderden daha çok politikacı olarak görev yaptı.
Romanın Kartacadan kendisini teslim etmesini istediğini öğrenerek gönüllü olarak sürgüne giden Hannibal, sürgün yeri olarak seçtiği Bitinyada askeri danışman olarak görev yaptı. M.Ö 195 yılında sürgüne giden Hannibal, Bitinyalı yetkililerin kendisini Romaya teslim edeceğini öğrenince M.Ö. 183 ya da M.Ö. 181 yılında, kendi yüzüğünde bulunan zehri içerek intihar etti. Mezarının Libyssa (Gebze) yakınlarında bulunduğu tahmin edilmekte olan ünlü komutan anısına Atatürk tarafından Gebzede bir heykel yaptırıldı.