• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Hangi Oda Nasıl Dekore Edilir?

-Ruhefza-

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
4 Mar 2019
Konular
932
Mesajlar
4,109
MFC Puanı
1,190
Oturma ve yemek odası
Sahiplerinin kişiliğinin bir eve yansımasında ilk göze çarpan alan evin salon kısmıdır.
Her ne kadar günümüzde "salon" anlayışı yerini daha kullanışlı, daha sıcak ve sade alanlara bıraksa bile, yine de bazı evlerde büyük salonlara rastlamak mümkün.

Öncelikle; 2000'li yıllarda salonlarda rastlanan belli başlı çizgi ve anlayışa değinmek istiyorum. Hedef; özlenen doğa ve doğa renklerini yansıtmak. Bu doğaya ve eskiye duyulan özlem, kendini öncelikle mobilyalarda belli ediyor. Eskitilmiş mobilyalar, döşemelikte doğa renkleri, duvarlarda ise bol ve uyumlu resimler, çerçeveler.

Kanapelerin üzerinde ise büyük, kenarı püsküllü yastıklar. Ahşap, demir, antika, yeni ve ayrı esprilerdeki eşyalar eğer bilinçli ve uyumlu biraz da cesaretle yapılırsa bir bütünlük ve güzellik ortaya çıkacaktır. "Zıtların Birliği" diye de tanımlamak mümkün.

Yerlerde duvardan duvara halı artık yerini parkelere bıraktı. Ahşap rabıta zemin sıkça kullanılıyor. Üzerlerine ise el dokuma halılar. Duvarlarda ise dekoratif sıvalar, saten boyalar. Boya, duvarları ve tavanları güzelleştirir hatta uygunsuz inşa edilmiş duvarları bile değiştirebilir; koyu, sıcak bir duvar boyası büyük bir odayı rahat ve sıcak bir alan olarak gösterir.

2000 yılına girerken döşemelik kumaşlarda düz ve natürel görünümlü, minimalist dokular daha sıkça kullanılmış, şönil ve kadifelere de rastlanıyor, çizgili ve ekose döşemelikler ise her zaman olduğu gibi yine revaçta.

Perdeliklerde ise çarpıcı renklerde desensiz kumaşlar öneriliyor. Dekorasyonda biraz cesur olunmalı demiştik; işte bu yıl, simli ve doreli kumaşlara bile rastlamak mümkün.


Yatak odası

Yatak odası yapacağımız odanın seçimi çok önemlidir. Belki de evin en özen isteyen odasıdır. Bütün günün yorgunluğunu atabileceğimiz alanlardan biri olduğunu düşünürsek bu odanın seçimi ve dekorasyonunda daha titiz davranmalıyız. Eski evlerde olduğu gibi yüksek tavanların,geniş iç hacimlerin olmadığı yatak odalarına bir-iki düzenleme ile aynı etkiyi vermeye çalışmalıyız. Eski evlerin güven, gizlilik duygusu yansıtan yatak odalarından ne kadar uzaklaştığımızı anlamak için isterseniz odamızı bir kez daha gözden geçirelim.

Tahtadan bir döşeme, duvarlarda beyaz kireç badana,sade bir karyola, sandık, aynalı bir konsol. Bembeyaz dantel işler ve kısacası huzur veren bir oda. Ancak bu çizgiyi istersek yakalayabiliriz. Hemde ekonomik şartlarda.

İşe oda seçimimden başlayalım; evin en uzak ve en sessiz odası yatak odası için uygundur. Aynı zamanda çalışma odası olarak kullanmıyorsanız ışık çok önemli değildir.

Oda seçimini yaptıktan sonra,sıra dekorasyona geldi.. Fazla eşyalarla doldurmamaya özen göstermeliyiz.Yüksek ve büyük başlıklı karyolalardan uzak durmalıyız,eğer odanız küçükse bu yanlış seçim odanızı daha da küçük gösterecektir. Dolabınızın kapakları odanız küçükse sürgülü tercih edilmelidir.

Yatak için ise odanızın biçimi ve ölçüleri çok önemlidir. Normal genişlik ölçüleri bir kişilik yatak için 80 cm.-120 cm arası, iki kişilik yatak içinse 1.60 cm.-2.20 cm. arasındadır. Genel olarak iki kişilik yatakların genişliği 180 cm. boyları ise 2 metredir. Yatağınızın yerini seçerken yatanların ve yatağı toplayanların rahatlığını düşünmelisiniz. Karyolanız mutlaka duvara yaslanmak durumundaysa, dış duvarlardan uzak durmaya çalışmalısınız. Kış mevsiminde dış duvarlar, iç duvarlara göre 1-2 derece daha soğuk olur. Sağlığı korumak açısından, karyolayı pencere kenarına yerleştirmek de sakıncalıdır; pencere ile kapı arasında hava akımları oluşacaktır. Pencerenin, yatağın yan tarafında ya da karşısında olmasını arzulamak bir beğeni sorunudur.

Görülmeye değer bir manzaranız varsa pencere ile yatak karşılıklı olmalıdır. Veya öğleden sonra uyku alışkanlığınız varsa mümkün olduğunca pencere-yatak arası uzak tutulmalıdır.

Yatağı yerleştirdikten sonra dolap ve diğer gerekli gördüğümüz eşyaları yerleştirmeliyiz. Mümkünse bunları yerleştirmeden önce odamızın duvardan, duvara ölçülerini alıp bir kağıda yansıtmalı ve bu röleve ile eşyaların ölçülerini alarak yerleştirmeliyiz. Belki, bir-iki eskiz sonucu en mükemmel yerleşim çözümünü bulup ağır eşyalarımızın yerini defalarca değiştirmekten kurtulacağız. Böylelikle eşyalarımızın çizilmesini, yıpranmasını da engellemiş oluruz.

Huzur duyacağınız renkler ve başarılı bir yerleşim ile sizin için uygun olan yatak odasına kavuşmuş olacaksınız.

Yatak Odasında Yaşanır!
Eğer odanız yeterince büyük ve uygunsa aynı zamanda "çalışma odası" olarak da kullanabileceğiniz bir alan olabilir.

Odanızın bir köşesine koyacağınız bir konsol veya bir çalışma masası aynı zamanda çalışma odanız olacaktır.Hem işlevsel hem de dekoratif bir görünüm sağlamış olursunuz.

Yapılan iş büro malzemelerini kullanmanızı gerektiriyorsa ona göre seçim yapmalısınız.Ahşap her zaman daha sıcak ve uyumu bozmayacak bir materyaldir. Hem de diğer mobilyalarınızla ters düşmeyecektir. Ahşap bir masa ve masa üzerine koyacağınız raflar hem odanızın güzelliğini bozmayacak hem de rahat çalışma ortamı sağlayacaktır. Bir rafın derinliği ortalama olarak 30 cm. dir. Duvarlarınızın belirli yerleri kitaplık olarak kullanılsa bile alanı küçültmeyecektir. Genellikle bir odanın pencere yanları pek fazla kullanılmaz, isteğe göre bu alanlardan faydalanabilirsiniz. Bu arada kitapların dışardan gelecek sesleri odaya geçirmeyerek ses yalıtıcı görevi yaptıklarını unutmayalım.

Ev ofisi
Konforlu Çalışmak
Uzun süre bu alanda çalışılacaksa, oturuşa dikkat edilmelidir. Kötü duruş zaman içerisinde ruhsal ve fiziksel, bazı sorunları da beraberinde getirir. Ofis için tasarlanan bir sandalye ve bilgisayar masası (veya çalışma masası) kullanılmalıdır. Evinizde var olan bir masa veya sandalyeyi, bu amaçlı kullanmak sağlıklı değildir. Sağlıklı oturma şekli için ayarlanabilir sandalye olmalı ve ayaklarınız yere, düz olarak basmalıdır. İnce klavye olursa, elleriniz klavye üzerinde çalışırken, kollarınızı yukarıya doğru kaldırmak zorunda kalmazsınız. Ekran, başınızın öne veya arkaya doğru eğilmemesi ve düz görebilmeniz için ayarlanabilir olmalıdır. Kağıt tutacağı kullanma alışkanlığı edinirseniz algılama zorluğu çekmezsiniz. Işıklandırmanın, doğrudan ekran üzerine gelmemesi veya masanızda gölge oluşturmamasına dikkat edersek, daha rahat çalışabiliriz.

Masada çalışırken, size gerekli olabilecek şeylerin listesini çıkartıp, ona göre öncelikli eşyalarınızı daha kolay ulaşabileceğiniz bir yere koyunuz. Çekmeceleriniz kolay açılır olmalı ve çalışırken sizi zor durumda bırakmamalıdır.

Yeriniz uygunsa, çalışma alanınızın yakınlarına koltuk veya bir oturma grubu koyabilirsiniz. Eğer bahsi geçen alan, tek bir kişi tarafından kullanılıyorsa; sevdiğiniz bazı küçük objeleri gözünüzün önünde sergileyebilir ve dinlenme anında bunun keyfini çıkartabilirsiniz.

Profesyonel anlamda "ev ofisi", yakın bir tarihe kadar belli meslek gruplarına veya hafta sonu, evinde çalışma yapan insanlar için gerekliydi. Ancak; bilgisayarın, yaşantımıza bu denli girmesiyle, ev ofisleri adeta tercih sebebi oldu.

İşiniz gereği, ara ara bazı insanlarla yüzyüze diaologlar kurmanız gerekiyorsa, bunun için en uygun alanı düşünmek zorundasınız. Ev halkının yaşam biçimini etkileyecek alanlardan kaçınmanız gerekebilir.


Genç odası

Genç odaları konusunda hizmet veren firmalar gençlerin sürekli değişen ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilmek için daha çok modüler mobilya sistemleri üretiyorlar. Mekanın optimum kullanımına ve zaman içersinde yapılacak değişikliklere (ekleme veya çıkartmalar) uygunluğu düşünülürse en rahat çözüm olarak kabul edilir.

Ders çalışma, uyuma, hobilerini geliştirme ve arkadaşlarını konuk edebilme özelliklerinin bir genç odasında mutlaka olması gerekir. Yatak, oturma birimi, çalışma masası, şifonyer, gardrop ve kütüphane sıklıkla kullanılan ünitelerden bazıları. Malzemeler ise daha çok ahşap, lake ve metal olarak kullanılır.

Son yıllarda genç odalarında mavi-yeşil lake, kiraz, maun, ceviz ve masif kaplamalara da rastlanıyor. Eski bir sandık, sepet veya yer minderleri, kilimler gençlerin ilgisini çeken diğer objelerdir.

Duvarlar, perde ve yatak örtüleri alabildiğine canlı kullanılmalıdır. Mümkünse seçimi gençlerin yapmasına izin verin ve bazı seçimlerinde biraz hoşgörülü olun. Yaşının heyecanını, duygularını yansıtacak çılgın renkler veya objeler size pek uyumlu gelmese bile, onu mutlu edebilir.


Bebek odası
Dış dünyaya yavaş yavaş alışması gereken bebek için, mümkünse sessiz ve çok aydınlık olmayan bir oda seçilmelidir.

Odanın sıcaklığına da özen gerekir. Bebek, soğuktan büyüklere oranla daha çok etkilendiği için, nem oranını iyi denetlemek koşulu ile, odanın sürekli 19-20 derecede tutulması gerekir. Yeni doğmuş bir bebeğin solunum yolları hassastır; bu yüzden radyatörlerin üstüne içi su dolu kaplar yerleştirilmelidir.

Dış dünyayı fark etmeye başlayan bebek için gözü yorucu, çok canlı ve koyu renklerden uzak durmak gerekir.

Bez değiştirme yeri düşünülmeli ve ışığı özenle ayarlanmalıdır. Direk olarak gözüne gelen kuvvetli bir ışık bebeği rahatsız edecektir.

Yatak örtülerinin ve diğer ayrıntıların kolayca temizlenir olması çok önemlidir. Özenle aldığınız bazı eşyaların herşeyden önce pratik olması gerekmektedir. Bebeğinizi emzireceğiniz bir koltuk sizin için çok önemlidir. Rahat ve ortopedik olmasına dikkat ediniz; unutmayınız bebek emzirmek sabır ister.
 
Üst