Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Hamilelikte Mide Ekşimesi Nedenleri ve Tedavisi

Loony

İnsan insanı, Ya tamamlayamadı, Ya tam'anlayamadı.
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    16 Eyl 2014
  • Mesajlar
    1,713
  • MFC Puanı
    6
Hamilelikte mide ekşimesi, artan progesteron hormonu sonucu sindirimin yavaşlamasıyla ortaya çıkar. Tüketilen gıdalara dikkat edildiği takdirde şikayetler büyük ölçüde yok olacaktır.

Hamilelikte Mide Ekşimesi Ne Zaman Başlar?

Gebelikte mide ekşimesi genelde 3. trimesterde yani 27. hafta civarında başlar. Çünkü bu zamanlar bebeğin oldukça büyüyüp, mideye baskı yaptığı zamanlardır. Ama anneden anneye mide ekşimesinin başlama tarihi değişecektir. Bazı anneler neredeyse hiç mide ekşimesi yaşamadan doğuma ulaşacaklardır.

Hamilelikte Mide Ekşimesi Neden Olur?
1) Progesteron Hormonu

Bazı kadınlar mide ekşimesi ile hayatlarında ilk defa hamilelikleri esnasında tanışıyor. Bu durumun sorumlusu, hayatınızdaki birçok farklı değişimin sorumlusu ile aynı: Hormonlar. Hamilelikle birlikte yükselen progesteron seviyesi, kasları gevşeterek aşağıdaki etkilere neden oluyor:

Mide kapağındaki kasların gevşemesi
Sindirimin yavaşlaması
Aslında progesteronun bu etkisi, kadının doğuma hazır olması ve besinlerden tam verim alınması için gerekli. Ancak mide asidinin yukarı çıkarak hamilelikte mide ekşimesine yol açması gibi bir yan etki doğabiliyor.

2) Büyüyen Bebek

Bebeğiniz büyüdükçe, karın boşluğunda oluşturduğu baskı da artıyor. Mesanede baskıya yol açarak sık idrara çıkmaya da neden olurken, midede oluşan baskı hamilelikte mide ekşimesine dönüşebiliyor.

3) Diğer Nedenler

Diğer zamanlarda olduğu gibi, sindirimi zor olan gıdaların tüketimi hamilelikte mide ekşimesine yol açabilir. Ayrıca kahve, çikolata, portakal gibi bazı tetikleyiciler de sindirimi zorlaştırmasa bile belirtilerin şiddetlenmesine yol açabiliyor.

Hamilelikte Mide Ekşimesi Nasıl Geçer?
Hamilelikte mide ekşimesine iyi gelen tedavi yöntemleri şunlardır:

1) Beslenme Önerileri

Tüketilen gıdalara dikkat etmek ve doğru bir öncelik belirlemek çoğu vakanın iyileşmesini sağlayacaktır. Hamilelikte mide ekşimesini azaltmak için aşağıdaki gıdaları daha az tüketin veya tamamen uzak durun:

Baharatlı, yağlı veya kızarmış gıdalar
Sucuk, sosis gibi işlenmiş gıdalar
Paketlenmiş ürünler
Çikolata
Kahve
Domates ve domates sosları
Soğan
Hardal, mayonez, ketçap gibi soslar
Portakal gibi asit oranı yüksek meyveler
Asitli içecekler
Aşağıdaki besinlere ağırlık verebilirsiniz:

Tam tahıllı ürünler
Meyve ve sebze gibi kompleks karbonhidrat içeren gıdalar
Yağsız etler
Az yağlı (veya yağsız), pastörize edilmiş süt ve süt ürünleri
Yoğurt
Öğünlerinizin porsiyonunu az, aralığını sık tutun: Tek seferde çok fazla yemek hazımsızlığı ve mide asidinin birikerek yukarı taşması riskini artırır. Midenizi tamamen doldurmadan yemeyi bırakın, her 2-3 saatte bir beslenin.

Genel anlamda ifade etmemiz gerekirse, porsiyon miktarınız iki avucunuzu geçmemelidir.
Sindirim sisteminize yardımcı olmak için, lokmanızı yutmadan öce 20 saniye çiğneyin.
Yatmadan önceki en az 2 saat boyunca yemek yemeyin. Bu süre içinde açlık hissederseniz su veya bitki çayı ile açlığınızı bastırın.
2) Yemeklerden Sonra Sakız Çiğneyin

Sakız çiğnemek tükürük bezlerini teşvik ederek daha fazla salgı üretmelerini sağlar. Böylece mide asidinin etkisi azaltılabilir, çünkü tükürük sıvıları mide asidine göre çok daha alkalidir (anti asit etkisi gösterir). Ancak naneli sakızlar belirtilerin şiddetlenmesine neden olabilir.

Aşağıdaki yaşam tarzı önerileri de hamilelikte mide ekşimesine iyi gelecektir:

Uyurken başınızı bir miktar yüksekte kalmasını sağlayın.
Belden öne doğru çok fazla eğilmeyin. Bunun yerine dizinizi kırarak dik bir pozisyonda alçalın.
Bol kıyafetler giyin.
Sigara içmediğiniz gibi, pasif içicilikten de uzak durun.
3) Alınabilecek İlaçlar

Tehlikesiz ve sorunsuz bir hamilelik geçiren kadınlar, hamilelikte mide ekşimesinden kurtulmak için aşağıdaki ilaçları alabilir:

Kalsiyum karbonat, magnezyum oksit veya magnezyum hidroksit içeren antiasitler (Tums, Axia3)
Histamin-2 reseptör antagonistleri (cimetidine, ranitidine, famotinide)
Proton pompa inhibitörleri (Prevacid, Prilosec)
Dikkat: Bu ilaçlar genellikle hamilelikte güvenli olmasına rağmen, doz aşımı ve uzun süreli kullanımda tehlikeli olabilir. En uygun ilaç alternatifi ve dozu için herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışmak akıllıca olacaktır.

Kullandığınız ilaçların alüminyum veya aspirin içermediğinden emin olmak için eczacınıza danışmayı unutmayınız. Alüminyum kabızlığı artırabileceği gibi, bazen de hatalı dozlarda zehirli etki gösterebilir
 
Üst Alt