HAMİLELİK TAKVİMİ (HAFTA HAFTA)
1. Hafta
Vücudunuz
Çoğu kadın hamile olduğunu adetleri geçiktiği zaman anlar. Hamileliğin diğer belirtileri arasında akıntı, yorgunluk, göğüslerde hassaslık, şişlik ve hafif bulantı bulunmaktadır. Bu belirtileri hissediyor ve hamile olduğunuzu düşünüyorsanız hemen bir test yaparak, doktorunuza danışmanızı öneririz.
Bebeğiniz
Hamile kaldıktan sonra ilk 2 hafta bebeğiniz ancak bir embriyo kadar belirgindir. Döllenmiş yumurta 2 hücreye bölünme işlemine başlar ve birinci haftanın sonunda birkaç yüz hücreden oluşan içi boş bir top oluşur.
Duygularınız
İlk haftada oldukça heyecanlı hatta biraz gergin olmanız doğal. Duygularınızı, aşağı yukarı aynı şeyleri hisseden eşinizle paylaşın. Hem tıbben hem de duygusal olarak endişelerinizi doktorunuzla da paylaşın.
İp Uçları
Eğer düzenli olarak gittiğiniz bir kadın doğum doktorunuz yok ise fazla vakit geçirmeden, kendinizi yakın ve güvende hissettiğiniz bir doktor bulun.
2. Hafta
Vücudunuz
Siz şimdilik pek birşey farkedemeseniz de vücudunuz çok önemli değişimler geçirmekte. Hamilelik hormonları, (özellikle estrojen ve progesterojen) salgılanmaya başlar. Rahim duvarları, embryonun gelişmesini desteklemek için kalınlaşmıştır.
Bebeğiniz
İkinci haftada, embriyodan, bazı uzantılar, annenin kan damarları ile bağlantı kurmak için rahim duvarlarına doğru ilerlemeye başlar. Bu bağlar daha sonra plasentayı oluşturur. Kan yapımı başlar.
Duygularınız
Bir hamilelik günlüğü tutmaya başlayabilirsiniz. Duygularınızı, umutlarınızı ve hamile olduğunuzu duyulunca çevreden gelen tepkileri yazarak hamileliğinizi daha keyifle hissedebilirsiniz.
İp Uçları
Hamileliğiniz sırasında egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışın. Egzersiz yapıyorsanız hareketlerinizin yüzde seksenini azaltın.
3. Hafta
Vücudunuz
Farkedeceksiniz ki, eskiden çok hoşunuza giden, çikolata, kahve gibi yiyecek ve içecekler artık size o kadar da çekici gelmiyor. Hatta alkol ve sigara size çok itici gelecek. Vücudunuzun tepkilerine güvenin, sağlıklı yiyeceklere yönelin, alkol ve sigaradan uzak durun.
Bebeğiniz
İçinizde küçücük bir embriyo büyüyor... Bu aşamada sadece bir grup hücre, fakat bunlar hızla büyüyor ve çoğalıyor. Eğer çıplak gözle bakarsanız embriyonun başını toplu iğne ucu kadar görebilirsiniz. Bu bir grup hücre cenin veya bebek değil henüz. Bu ilk haftada, embriyonun boyu 0.150 milimetre uzunluğunda.
Duygularınız
Değişen hormonlarınız sizi rahatsız edebilir. Seksin bebeğinize zarar vereceğinden, bebeğim sağlıklı olup olmayacağından korkabilirsiniz. Çoğu zaman bu endişeler gereksizdir. Doktorunuza sizi endişelendiren tüm soruları sormaktan kaçınayın.
İp Uçları
Hamileliğiniz sırasında egzersiz programlarına başlamak için doktorunuzla konuşun.
4. Hafta
Vücudunuz
Bebeğinizin organları hamileliğin ilk 3 ayında oluşur ve bu nedenle bebeğiniz dışarıdan gelebilecek zararlı maddelere karşı çok korumasız olur. Kesinlikle sigara ve içki içmemelisiniz. Aynı zamanda X ışınları, saç boyası ve egzos da bebeğinize zarar verebilir.
Bebeğiniz
Gelişen bebeğiniz hala daha çok küçük. Bedeni yaklaşık 0.36mm - 1mm uzunluğundadır. Bebeğinizin kalbi kan pompalamaya başlar.
Duygularınız
Şimdi sizin bir annelik anteniniz var. Diğer hamile kadınları eskiden olduğundan daha fazla farkediyorsunuz. Hatta bu hamile kadınlar yabancı olsalar bile onlara gülümseyip, selam veriyorsunuz.
İp Uçları
Kokular sizi rahatsız etmeye ve midenizi bulandırmaya başlayabilir. Bu sebeple yemeği başkasına yaptırın, parfüm kullanmayın, kokusuz sabunları tercih edin.
5. Hafta
Vücudunuz
Rahminiz büyüye büyüye mesanenize kadar ulaştı. Bu sebeple ani tuvalete gitme ihtiyacınız artabilir. Buna karşın daha çok süt ve su içmelisiniz. Ama endişelenmeyin, bu sıkıntınız uzun sürmeyecek.
Bebeğiniz
Gelişen bebeğiniz hala daha çok küçük. Bedeni yaklaşık 0.36mm - 1mm uzunluğunda ancak yüzü şeklini almaya başlıyor. Gözleri ve burun delikleri ultrasonda görülebilir.
Duygularınız
Aşağı yukarı, hamile kadınların yarısı seks ile daha az ilgilenmeye başlasalar da, çoğu kadın hamileyken kendini daha seksi hisseder. Bunun nedeni de vajinal bölgedeki kan akışının artmasıdır.
İp Uçları
Önleminizi alın! Öksürük şurubu ve soğuk algınlığı ilaçlarına dikkat edin. Bunların birçoğu alkol ihtiva eder.
6. Hafta
Vücudunuz
Normale nazaran, kendinizi daha aç hissediyor olabilirsiniz. Bu gayet doğal çünkü vücudunuz birçok ek iş yapıyor. Tabii bu, anneannelerimizin iki kişi için yiyorsun demesini doğrulamaz. Sağlıklı beslenmekten vazgeçmeyin.
Bebeğiniz
Büyüyen bebeğinizin başından kalçaya uzunluğu 2 - 4 mm. oldu. Bu ölçü genellikle baştan topuğa yerine kullanılır çünkü bebeğinizin bacakları genelde kıvrılmış durur, bu da ölçümü zorlaştırır. Bebeğinizin kalp çarpıntıları 6. haftada ultrasonda görülebilir.
Duygularınız
Artık hiç endişlenmeden tanıdıklarınıza hamile olduğunuzun haberini verebilirisiniz -tabii beklediyseniz- düşük riski çok azaldı. Her tür kutlamayaya hazır olun.
İp Uçları
Doğum öncesi sorularınız varsa doktorunuzu arayın ve sorun. Sorularınıza yanıt bulduğunuz zaman kendinizi daha rahat hissedersiniz.
7. Hafta
Vücudunuz
Hamileliğiniz geliştikçe sırt ağrılarının olması doğal, buna hormonlar neden oluyor. Akşamları uyurken yan yatıp, bacaklarınızın arasına bir yastık almanız faydalı olacaktır. Çok uzun süreler oturmaktan veya ayakta durmaktan kaçının, alçak topuklu ayakkabıları tercih edin ve sırtınızı kuvvetlendirecek egzersizler yapın.
Bebeğiniz
Bebeğiniz bu hafta büyümek için olağanüstü çaba harcadı! 7. haftanın başında, büyüyen bebeğinizin başından kalçaya uzunluğu 4 - 5 milimetre. Bu haftanın sonunda bebeğiniz 11-13 milimetreye ulaşacak.
Duygularınız
Eşiniz ve siz yeni rolünüzü kabullenmeye çalışıyorsunuz. Annelik ve seks arasında gidip gelirken sıkıntı çekebilirsiniz. Duygularınız hakkında konuşmaktan çekinmeyin, bu rolleri birlikte kabulleneceksiniz.
İp Uçları
Gebeliğiniz süresince bacaklarınıza kramp giriyorsa, uzun süre ayakta kalmayın ve mümkün olduğunca sık sık yan yatıp dinlenin.
8. Hafta
Vücudunuz
Gazınız var değil mi? Şişilik ve gaz sindirim sisteminin normalden yavaş çalışmasının bir sonucu. Gaz yapan yemeklerden kaçının. Daha sık ama daha az yiyin. Yemekten sonra yürüyüş yapın.
Bebeğiniz
Hamileliğinizin 8. haftasında bebeğinizin başından kalçasına uzunluğu 14 - 20 milimetre oldu. Bebeğinizin yüzü artık iyice belirginleşti ve kulakları da görülmeye başladı.
Duygularınız
İlk kez anne olacaklar, kendilerini ne kadar yorgun hissetiklerine şaşacaklar. Bunula savaşmayın. Normal hayatınıza aykırı olsa da erken yatın ve mümkün oldukça kestirin. Eşinizden destek alın. Bu yorgunluk birkaç haftaya geçecek.
İp Uçları
Gün içinde elinizi sık sık yıkayın, özellikle pişmemiş et tuttuğunuzda veya banyoyu kullandığınızda. Bu basit temizlik işlemi enfeksiyona yol açabilecek bakteri ve virüslerin oluşmasını engeller.
9. Hafta
Vücudunuz
Mutlaka egzersiz yapın. Leğen kemiği kaslarınızı özellikle geliştirmeniz gerekecek.
Bebeğiniz
Embriyonun başından - kalçasına uzunluğu 22 - 30 milimetre. Bu ölçü neredeyse orta boy bir yeşil zeytin kadardır. Siz farketmeseniz de bebeğiniz bu hafta oldukça hareketlenmiştir. Bebeğini artık bir embryo değil bir fetus.
Duygularınız
Stresin kötü bir repütasyonu olsa da, sizi daha konsantre ve üretken yapabilir. Tabii sizi sinirli, uykusuz ve depresiv yapıyorsa, başağrılarına veya mide sorunlarına yol açıyorsa stresi yenmeniz gerekecektir. Bu konuyu güvendiğiniz biri ile konuşabilirsiniz.
İp Uçları
Gebeliğiniz sürecince saçlarınıza perma ve boya yaptırmayın. Saç boyalarının kokusu ve permanın dumanı sizi etkiler, hasta eder.
10. Hafta
Vücudunuz
Mide yanması hissedebilirsiniz. Her ne kadar bunu engelleyemeyecek olsanız da, az yiyerek, acı, baharatlı ve yağlı yemekler yemeyerek mide yanmasını azaltabilirsiniz. Gece geç saatte yemek yemeyin.
Bebeğiniz
Gebeliğinizin 10. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık 31 - 42 milimetre. Bu aşamada bebeğin kilosu ölçülmeye başlar. Bu haftadan önce ağırlığının ölçülmesi çok zordur. Şimdi bebeğiniz minik minik kilolar almaya başlıyor. Bebeğin kilosu 5 grama yakındır, bu da yaklaşık küçük boy bir mürdüm eriği kadardır.
Duygularınız
Bu günlerde daha duygusal olmanız doğal. Biraz duygusal bir reklama bile ağlayabilir, ufak bir şaka karşısında gülme krizlerine girbilirsiniz. Değişen hormonların bu iniş çıkışlara etkisi çok büyük. Çok uzun süre moraliniz bozuk olursa doktorunuza danışın.
İp Uçları
Gebeliğinizin ilk aylarında göğüslerinizde sızı ve acı hissedersiniz. Gerçekte, bu hamileliğin ilk belirtisi, ilk işaretidir.
11. Hafta
Vücudunuz
Saçınız hep istediğiniz gibi şekil alıyor! Daha hızlı uzuyor, daha dolgun ve ipeksi. Tabii ki bu da hormonların bir işi. Saçlarınızı bu güzelliğini kutlamak için, bakım ürünlerinizi değiştirebilir veya yeni bir model deneyebilirsiniz.
Bebeğiniz
Bu hafta itibariyla bebeğinizin başından kalçasına uzunluğu 44 - 60 milimetredir. Ağırlığı yaklaşık 8 gramdır. Bebeğiniz yaklaşık orta boy bir limon kadardır.
Duygularınız
Vücudunuzdan, çevrenizle ilişknize kadar herşey değişiyor. Önünüzdeki birkaç ayda da moralinizde iniş çıkışlar olacak. Bir kız arkadaşınızla sohpet edin.
İp Uçları
Bebeğiniz doğmadan ultrason testler sırasında onun bir fotoğrafına sahip olmak isteyebilirsiniz. Sizin için ----- ya bile çekebilirler, bunu testlerden önce sorup yaptırabilirsiniz.
12. Hafta
Vücudunuz
Hamileyken kan basıncınız düşer ve bu başınızın dönmesine neden olabilir. Oturduğunuz yerden hızlı kalkmayın, koltuğun kollarından güç alarak kalkın. Yataktan kalkarken de önce bacaklarınızı sallandırın, oturun ve yine yataktan güç alarak kalkın. Ayaktayken başınız dönerse mutlaka oturun ve başınızı dizlerinizin arasına alarak bekleyin.
Bebeğiniz
Bebeğinizin ağırlığı 8 - 14 gram arasındadır, Başından - kalçasına uzunluğu yaklaşık 61 milimetre kadardır. Bebeğinizin ölçüleri son iki haftada iki misline katlandı. Bu haftalar, bebeğin uzunluğunun ve ağırlığının ölçülmesinin en iyi zamanıdır.
Duygularınız
Bebeğin doğumundan sonra iş hayatına dönmeyi düşünüyor musunuz? Karmaşık duygularınız olması doğal çünkü annelik duygularınız ağır basıyor. Eğer işinizi bırakmanız imkansızsa iş saatlerini azaltmak ya da evden çalışmak için patronunuzla konuşun. Ya da içinize tamamen sinecek bir yardımcı tutun.
İp Uçları
Eğer ishal olursanız sakın 24 saat beklemeyin, doktorunuzu arayın. Sizi bu probleme karşı koruyacak önlemleri doktorunuza danışın.
13. Hafta
Vücudunuz
Tebrikler! Artık hamileliğinizin nispeten daha kolay bir dönemine giriyorsunuz. Yorgunluğunuz, mide bulantılarınız azalacak, kendinizi enerjik hissedeceksiniz. Tatil planı yapmak için ideal bir dönem
Bebeğiniz
Bebeğiniz hızla büyüyor! Başından - kalçasına uzunluğu 65 -78 milimetre, ve ağırlığı 13 - 20 gram arasıdır. Yaklaşık bir şeftali kadardır.
Duygularınız
Düşük riski artık iyice azaldı, artık rahatlayabilir ve hamileliğinizin tadını rahatça çıkarabilirsiniz. Bebeğinizin kalp atışlarını duymak da bebeğinizin gerçek olduğunu hissetirecektir.
İp Uçları
Hamileliğiniz süresince kafeini keserseniz, unutmayın zaten 200'den fazla yiyecek, içecek kafein ihtiva eder!
14. Hafta
Vücudunuz
Uzmanlar size haftada yaklaşık yarım kilo toplamda ise 15 kilo almanızın normal olduğunu söyleyecekler. Hamileliğinizin ilk döneminde bu kiloyu alamamış olabilirsiniz, ancak şimdi alacaksınız. Beslenmenize dikkat edin ve bebeğinize enerji verecek besinleri tercih edin.
Bebeğiniz
Hamileliğinizin bu haftasında bebeğiniz başından -kalçasına uzunluğu 93 -103 milimetre. Ceninin ağırlığı yaklaşık 50 gram. Bu ölçü nerdeyse küçük bir yumuşak top kadardır. Bebeğinizin saçları ve kirpikleri uzamaya başlayacak.
Duygularınız
Hayatınız boyunca ince kalmaya çalışırken şimdi kilo almaya başlamak moral bozucu olabilir. Ancak şimdi önemli olan içinizde büyüyen canlının ihtiyaçlarını karşılamak. Haftada hatta ayda bir tartılmanızı öneririz.
İp Uçları
Normalde çok sevdiğiniz ve yediğiniz şeyler hamileliğiniz süresince sizi ve midenizi rahatsız edebilir. Onların yerine geçebilecek daha iyi tolere edilebilecek gıdaları alabilirsiniz.
15. Hafta
Vücudunuz
Vücudunuzdaki hormon değişiklikleri burnunuzda, ağzınızda ve vajinanızda genişlemelere yol açabilir. Sonuç olarak da burun kanamaları ve vajinanızdan gelecek beyaz bir akıntı sizi rahatsız edebilir.
Bebeğiniz
Hamileliğinizin bu haftasında bebeğiniz başından kalçasına uzunluğu 93 -103 milimetre. Ceninin ağırlığı yaklaşık 50 gram. Bu ölçü nerdeyse küçük bir yumuşak top kadardır.
Duygularınız
En güçlü ilişkilerde bile, hamilelik döneminde iniş çıkışlar olması kaçınılmazdır. Siz yeni vücudunuz ve bebeğinizle ilgilenirken, eşiniz kendini dışlanmış hatta üzgün hissedebilir, ilişkiniz değişime uğrar. Paylaşmaktan vazgeçmeyin, birlikte vakit geçirin.
İp Uçları
Normalde çok sevdiğiniz ve yediğiniz şeyler hamileliğiniz süresince sizi ve midenizi rahatsız edebilir. Onların yerine geçebilecek daha iyi tolere edilebilecek gıdaları alabilirsiniz.
16.Hafta
Vücudunuz
Bazı kadınlar hamilelikleri süresince varisten şikayet eder. Bunu sebebi kan basıncının ve hormonların artmasıdır. Tabii kilo alımı ve ırsi özellikler de varise yan etkenlerdir. Egzersiz ve varis çorapları faydalı olacktır. Çoğu varis problemi doğumdan sonra yok olur.
Bebeğiniz
Bebeğiniz bu hafta başından - kalçasına 108 -116 milimetre uzunluğunda. Kilosu yaklaşık 80 gram. Kilo alışı hala yavaş.
Duygularınız
Bebeğinizin cinsiyeti ile ilgili merakınız arttı. Öğrenip öğrenmemek eşinizle birlikte karar vermeniz gereken bir konu. Bazı kişiler cinsiyeti öğrenmenin hile yapmak olduğunu düşünse de aslına bebeğe hazırlık yapmak açısından oldukça pratik.
İp Uçları
Yan yatarak uyumaya başlayın. Karnınız büyüdükçe bu yatışı daha çok seveceksiniz. Bazen fazladan yastıklarla karnınıza destek verin. Sırtınıza da yastık koyarak arkaüstü yatmanızı engelleyin. Bacaklarınızın arasına da yastık koyarak bacaklarınızın üstünü dinlendirin.
17. Hafta
Vücudunuz
Düzbağırsaklarınızdaki genişleyen damarlar acı veren hemoroidlerin oluşmasına neden olabilir. Özel hemoroid kremleri veya ılık bir küvette yatmak acınızı hafifletir. Kabızlık sıkıntınızı arttıracağı için bol lifli besinler almalı ve bol su içmelisiniz.
Bebeğiniz
Bebeğiniz başından - kalçasına (110 - 120mm: 11 veya 12 cm). Kilosu 2 hafta içinde ikiye katlandı ve yaklaşık 100 gram. Bu hafta itibariyle bebeğiniz yaklaşık olarak açılmış bir eliniz kadar.
Duygularınız
Duygularınız çok aşırı iniş çıkışlar yaşatıyor size. Günlük tutmanız ve doslrınızla konuşmanız faydalı olacaktır. Diğer hamile kadınlarla konuşmak da sizi rahatlatır ve çok da eğlenceli olabilir.
İp Uçları
Sağlık uzmanınız teşhis koymadan hiçbir ilacı 48 saat içinde yüksek dozda almayın. Probleminiz devam ederse doktorunuz size başka bir tedavi planı uygular.
18. Hafta
Vücudunuz
Göbek deliğinizden vajinanıza doğru koyu renk bir çizgi oluşmaya başladı. Göğüs uçlarınız koyulaşmaya başladı. Aniden çiller belirmeye başladı. Bunlar hep artan cilt pigmentasyonu yüzünden ve bunlar doğumdan sonra yok olacak.
Bebeğiniz
Bebeğinizin uzunluğu bu hafta 12.5 - 14 cm. Ceninin ağırlığı ise 150 gram.
Duygularınız
Doğal olarak, erkekler, eşlerinin hamilelik durumuna farklı tepkiler verir. Eğer eşinizin sizi çekici bulup bulmadığı konusunda şüpheleriniz varsa, rahatlayın. Çoğu erkek hamile eşlerini seksi bulur. Ayrıca çoğu kadının da hamilelik sırasında cinsel istekleri artar.
İp Uçları
Egzersizler sırasında oksijen isteğiniz artar. Gövdeniz ağırlaşır, vücut dengeniz değişebilir. Daha kolay yorulabilirsiniz de. Bunları gözönünde tutarak fitnes programınızı ayarlayın.
19. Hafta
Vücudunuz
Bebeğiniz büyüdükçe kalsiyuma ihtiyacı artacaktır. Eğer yeterli miktarda kalsiyum almıyorsanız, bebeğiniz bu ihtiyacınızı kemiklerinizden karşılayacaktır. Bunun için süt içmeye, sardalya, somon balığı ve brokoli yemeğe özen gösterin.
Bebeğiniz
Büyüyen ceninin başından - kalçasına uzunluğu 13 - 15 cm. Bebeğinizin yaklaşık ağırlığı 200 gram. İnanılmaz! Düşünsenize bebeğiniz dünyaya gelene kadar bu ağırlığının 15 misline çıkacak. Ayrıca birkaç haftaya bebeğiniz hareket etmeye başlayacak.
Duygularınız
Bu hafta bebeğinizin bedenen büyümesi neredeyse tamamlandı. Bebeğinizin kirpikleri var hatta bazen başparmağını bile emiyor. Artık bebeğinizle aranızda çok güçlü bir bağ kurulmaya başlıyor. Sizin ve eşinizin sesine, müziğe tepki vermeye başlıyor.
İp Uçları
Balık sağlıklı bir yiyecek olabilir ama hamileliğiniz süresince haftada birden fazla köpek balığı, kılıç, ve ton balığı (taze veya dondurulmuş) yemeyin.
20.Hafta
Vücudunuz
Aldığınız tüm kilolar tabii ki sadece karnınızda toplanmayacak, yoksa öne doğru düşerdiniz. Bu kilolar, kalçalarınız ve poponuza da dağılacak ki dengenizi koruyabilin. Kalçalarınızdaki fazla kilolar doğuma hazırlanırken ve doğumdan sonra azalacak.
Bebeğiniz
Gelişimin bu aşamasında başından - kalçasına 14 - 16 cm uzunluğunda. Bebeğiniz yaklaşık 260 gram. Hamileliğin aşağı yukarı ortasında bebeğinizin büyümesi yavaşlar.
Duygularınız
Şimdi artık bebeğinizi daha da iyi hissederken düşünceleriniz doğuma yoğunlaştı. Çoğu kadın doğumda duyacakları acı konusunda endişelenir. Bir doğum hazırlık kursuna yazılmalı ve doğum sırasında rahatlama yöntemlerini öğrenmelisiniz.
İp Uçları
Bu aşamada ultrason testle bebeğinizin cinsiyeti belli olabilir. Cinsiyeti açık bir şekilde görülüyor olsa bile ultrason operatörü hata yapabilir.
21. Hafta
Vücudunuz
Karnınızın alt tarafında oluşmaya başlayan sancı ve sızılar konusunda endişe etmeyin. Bu ağrılar doğum ile ilgili değil karın bağlarınızın çekilmesinden oluşuyor.
Bebeğiniz
Bebeğiniz ilk haftadan gebeliğinizin ikinci yarısına kadar gittikçe uzuyor! Şimdi ağırlığı 300 gram. ve başından - kalçasına uzunluğu yaklaşık 18 cm. Büyük bir muz kadar.
Duygularınız
Eğer başka çocuklarınız varsa onlara bir kardeşin geldiğini nasıl ve ne zaman haber vereceğinizi düşünmeye başladınız. Çocuklarınızın yaşları size yol göstermeli. 3 yaşından küçük çocuklara daha söylemeniz pek doğru değil. Bunun için hamileliğinizin son dönemini bekleyin. Ancak çocuklarınız 3 yaşından büyükse, durumu anlatmaya başlayabilirsiniz. Sorularını sıkılmadan yanıtlayın. Çocuklarınız daha da büyükse hamile olduğunuzu herkese söylemeden önce onlara söyleyin.
İp Uçları
Bol bol kalsiyum alın, pilav ve yulaf yiyin, su yerine süt için.
22. Hafta
Vücudunuz
Sırtınız çok ağrıyor! Ön tarafınızdaki yük artımı sırtınıza vuruyor. Yürüyüş biçiminiz de değişti, tabii bu da sırt kaslarınızı etkiliyor. Düz tabanlı ayakkabılar giyin, yan tarafınıza yatın ve otururken veya ayakta duruşunuza dikkat edin. Uzun süre oturacaksanız destekli bir sandalye tercih edin ve sırtınıza bir yastık koyun.
Bebeğiniz
Bebeğiniz şimdi yaklaşık 350 gram. Başından - kalçasına uzunluğu bu aşamada 19 cm. Bu hafta bebeğinizin gelişmesinde hızlı aşama kaydedeceği bir hafta.
Duygularınız
Bazı hamile kadınlar rüyalarının her zamankinden daha canlı ve yoğun olduğunu söylerler. Bunun nedeni hormonlara bağlı olarak duygularınızın yoğunlaşması. Eğer kötü rüya görüyorsanız, yatağa gergin girmemeye, akşamları baharatlı ve geç yemekler yemeyin. Eğer hala devam ediyorsa bir uzmanla konuşun.
İp Uçları
Hamileliğiniz süresince bol bol sıvı almanız (en iyisi su), vücudunuza yardım eder kanınızın çoğalmasına neden olur. Yeterince sıvı alırsanız idrarınız temiz-açık renk görünür.
23. Hafta
Vücudunuz
Bazı kadınlar el ve ayak parmak uçlarında rahatsız edici ürpetşler hisseder. Endişelenilecek birşey olmamasına karşın kimse bunun sebebini bilmiyor. Ancak parmaklarınızda hissizlik oluyorsa ellerinizin üzerinde uyumamaya dikkat edin ve doktorunuza danışın.
Bebeğiniz
Bebeğiniz bu hafta 455 grama ulaştı! Başından - kalçasına uzunluğu 20 cm. Bebeğiniz artık küçük bir oyuncak bebek kadar. Cildinin buruş buruş olması doğal, daha gelişmesi gerekiyor.
Duygularınız
İşe gidiyorsunuz ve çok önemli bir toplantıyı unuttuğunuzu farkediyorsunuz. Ya da çocuğunuza öğle yemeği hazırlamayı unutuyorsunuz. Ayağa kalkıyorsunuz ve neden kalktığınız aklınıza gelmiyor. Hamilelikte bu doğal. Yapacaklarınızı hatırlamak için listeler yapın ve telesekreterinize hatırlatma mesajları bırakın.
İp Uçları
Günlük sodyum tüketiminizi 3 gram (3000mg) veya daha az tutun. Bu vücuttaki sıvının azalmasını önler.
24. Hafta
Vücudunuz
Devamlı kaşınıyor musunuz? Doğal. Genişleyen karnınız sizi kaşınma isteği ile başbaşa bırakabilir. Duştan sonra bol bol nemlendirici sürün ve giyinmeden önce birkaç dakika bekleyin ki vücudunuz bu nemlendiriciyi emsin.
Bebeğiniz
Bu hafta bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 540 gram. Başından - kalçasına uzunluğu 21 cm. Artık bebeğiniz sese daha da çok tepki veriyor.
Duygularınız
Siz ne kadar doğum ile ilgili bilgi toplasanız ve öğrenseniz de vücudunuz zaten ne yapacağını bilecektir. Eşinizle endişelerinizi ve rüyalarınızı paylaşın. Bu özel duyguları paylaşmak bebeğin doğumunda da sizi yakın tutacaktır.
İp Uçları
Aşırı yemek ve yatmadan önce geceleri yemek yemek kalp problemleri yaratabilir. Günde beş altı kez azar azar yemek 3 koca öğün yemek yerine sizi rahatlatabilir.
25. Hafta
Vücudunuz
Hamileliğinizin son dönemine yaklaştığınız şu günlerde, ilk aylardaki yorgunluk hissi geri gelecek. Ancak bu yorgunluk hissi ilk günlerdeki kadar kuvvetli olmayacaktır.
Bebeğiniz
Bebeğiniz şimdi 700 gram, başından - kalçasına uzunluğu yaklaşık 22 cm. Bunlar ortalama uzunluk ve ağırlıklardır bebekten bebeğe değişir. Bu günlerde bebeğiniz kilo almaya başladı.
Duygularınız
Bir doğum planı yazmaya başlayın ve bunu doktorunuzla da paylaşın. Doğum için, bir çok önemli karar vermek durumunda kalacaksınız. Örneğin; yanınızda kimi istiyorsunuz, ilaç almaya nasıl bakıyorsunuz, müzik istiyor musunuz gibi Herşey planlarınıza göre gitmese de bir planınızın olamsı doğum sırasında size kontrol hissi verecektir.
İp Uçları
Hamilelik eşinizle iletişimi kişilik gelişimine yardımcı olan bir süreçtir. Kocanız konuşurken onu dinleyin. Kocanızın duygusal size destek vermesinin önemini ona anlatın.
26. Hafta
Vücudunuz
Biraz nefessiz kalmanız doğal ve bu formdan tamamen düştüğünüz anlamına gelmiyor. Rahminiz çok büyüdüğü için diyaframınıza baskı yapıyor ve bu nedenle nefessiz kalıyorsunuz. Dik durmak bu duruma faydalı olacaktır.
Bebeğiniz
Bebeğiniz şimdi 910 gram. Bu hafta başından - kalçasına uzunluğu 23 cm. Artık uyanık olduğunu annesine hissetiriyor.
Duygularınız
Karnınıza ve belinize bakarak kendinizi garip ve büyük hissetmeniz doğal. Büyüyen bebeğinize ve muhteşem, çok önemli bir görevi üstlenen vücudunuza odaklanın. Kendinizi hala garip hissederseniz hamile bir arkadaşınızla konuşmanız çok faydalı olacaktır.
İp Uçları
Dinlenirken yan tarafınıza yatarsanız (sol yanınız en iyisi) bebeğinizin dolaşımı için yardımcı olursunuz.
27. Hafta
Vücudunuz
Uykunuzun bölünmesine hazırlıklı olun. Her geçen gün rahat etmeniz daha da zorlaşacaktır ve her gece en az 2 kere kalkıp tuvalete gitme ihtiyacı duyacaksınız. Açığı kapatmak için mümkün oldukça kestirin.
Bebeğiniz
Bu hafta üçüncü üç aylık dönem başlıyor. Başlangıçtan beri başından - kalçaya ölçülen bebeğiniz artık boydan boya ( başından ayak parmakları ucuna) ölçülebilir. Bebeğiniz şimdi tam 1 Kilogram! (1000gram), başından kalçasına uzunluğu 24 cm. Toplam uzunluğu 34 cm.
Duygularınız
Seks ve uyku arasında seçim yapmanız gerekirse, kesinlikle uykuyu seçerdiniz! Karnınız büyümeye devam ettikçe ve yorgunluğunuz arttıkça sekse olan ilginizin azalması doğal. Eşinize bu hislerinizi anlatın, onun karmaşık duygular hissetmesini engelleyebilirsiniz.
İp Uçları
Doğumla ilgili eğitim kursları sadece çiftler için değil, anne adayları bu kurslara yalnız da katılabilir.
28. Hafta
Vücudunuz
Bebeğiniz tekme atmaya başladı. Bebeğiniz kaslarınızı ve içorganlarınızı tekmelerken rahatsızlık duymanız doğal. Artık bebeğiniz çok güçlü, hatta tekmelerini bazen kıyafetlerinizin üzerinden bile görebilirsiniz.
Bebeğiniz
Bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 1100 gram. Başından - kalçasına uzunluğu 25cm. Toplam uzunluğu 35cm. Hareket ediyor, tekme atıyor ve müziğe daha da çok tepki veriyor artık.
Duygularınız
Bazen bebeğinizle haftada 7 gün 24 saat uğraşacak olma fikri size ve eşinize çok yorucu geliyor. Bebeğinizi karşılamaya hazırlandığınız şu günlerde böyle hisleriniz olması çok doğal. Rüyalarınızı ve endişelerinizi paylaşmanız hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.
İp Uçları
Eğer Rh-negatifseniz hamileleğinizin bu aşamasında RhoGAM yaptırabilirsiniz. Bu sizin doğumdan önce duyarlı hale gelmenizi önler ve sizi rahatlatır.
29. Hafta
Vücudunuz
Büyüyen rahminiz ve ağır kan dolaşımı yüzünden bacaklarınıza kramplar girebilir. Bu kramplar acı vermekle kalmıyor, güzel bir gece uykusunu bölebiliyor. Eğer bu kramplar çok sıklaşırsa doktorunuza gitmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca hergün egzersiz yapmak krampları azaltabilir.
Bebeğiniz
Bebeğiniz 1 kilo 250 gram ağırlığında. Başından - kalçasına uzunluğu 26 cm. Toplam uzunluğu 37 cm.
Duygularınız
Eşiniz her ne kadar anlayışlı ve heyecanlı olsa da anlayamayacağı bazı konular olacaktır. Hamilelik döneminiz kız arkadaşlarınızla ve kendi annenizle sizi yakınlaştıracak bir dönem. Annenizle onun doğum anılarını paylaşın.
İp Uçları
Bozuk oturuş şekillerini bırakın. Dik ve düzgün durmanız sırt ağrılarını önler.
30. Hafta
Vücudunuz
Rahminizin kasılıp gevşediğini hissedeceksiniz. Ancak acı duymayacaksınız. Aslında bu kasılmalar hamileliğinizin ilk günlerinden beri oluyor ancak siz daha yeni hissetmeye başlıyorsunuz. Bu kasılmalar acı veriyorsa ve saatte 4 kereden fazla hissediyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Bebeğiniz
Hamileliğinizin bu aşamasında bebeğinizin ağırlığı 1 kilogram 360 gramdır. Başından - kalçalarına uzunluğu 27 cm ve toplam uzunluğu 38 cm.
Duygularınız
Doğuma az kaldı! Şimdi bebek için son hazırlıkları yapıyorsunuz. Arabanıza bir bebek koltuğu monte ettirmeyi, emzirme hakkında edinebileceğiniz tüm bilgileri edinmeyi unutmayın. Anne sütü bebeğinize verebileceğiniz en iyi besindir. Ayrıca anne ile çocuğu yakınlaştıran en önemli etkenlerdendir.
İp Uçları
Anne adaylarının ayakkabı numaraları hamileliğin üçüncü üç ayında yarım numara büyür. Rahatlığınız için daha büyük ayakkabıya ihtiyacınız vardır.
31. Hafta
Vücudunuz
Şimdiye kadar kendilerini göstermedilerse artık, göğüslerinizde ve karnınızda çatlaklar oluşmaya başlayacak. İlk başlarda pembemsi olacaklar ve daha sonra gümüşi renk alacaklar. Bu çatlaklar emzirme dönemi sona erince kendiliğinden yok olacaklar. Tabii tümü yok olmayabilir!
Bebeğiniz
Bebeğiniz büyümeye devam ediyor. Ağırlığı 1 kilogram 603 gram, başından - kalçasına uzunluğu 28 cm. Toplam uzunluğu 40 cm. Artık bebeğinizi vücudu işlevlerinin çoüunu yerine getiriyor.
Duygularınız
Aileniz ve arkadaşlarınız, bebeğinizin ne kadar kuvvetli tekme attığını görünce şaşıracaklar. Herkez karnınıza dokunup bebeğinizi hissetmek isteyecek. Onlara izin verin.
İp Uçları
Saat ve yüzük takmak dolaşım sisteminde problem nedeni olabilir. Yüzükler çok sıkı olursa hamile kadınların parmağından bazen kesip çıkarmak gerekebilir.
32. Hafta
Vücudunuz
Kasığınızda oluşacak belli belirsiz acı ve sancılar doğal bir gelişme. Bebeğiniz iç organlara baskı uyguluyor.
Bebeğiniz
Bebeğiniz bu hafta 1 kilogram 800 gram. Başından - kalçasına uzunluğu 29 santimin üzerinde ve toplam uzunluğu 42 cm. Bebeğinizin merkezi sinir sistemi de artık gelişimini tamamladı.
Duygularınız
Artık kendinizi ikinci plana itilmiş ve ihmal edilmiş hissediyorsunuz. Size bakan herkez bebeğinizi görüyor. Bunlar normal hisler, annelik içgüdünüzün zayıf olduğunu sakın düşünmeyin. Bütün bu Bebek Konuşmaları sizi sıkmaya başladığında, gülümseyin ve kibarca Başka birşey konuşsak olmaz mı? deyiverin.
İp Uçları
Eğer birden fazla bebek bekliyorsanız kalori ihtiyacınız için protein, vitamin ve mineral ihtiyacınız artacaktır. Normal hamileliğe göre her bebek için günde ekstra 300 kaloriye daha ihtiyacınız var.
33. Hafta
Vücudunuz
Yüzünüzde, boynunuzda ve göğsünüzde örümcek ağı gibi damarlar görünmeye başladı. Bunun nedeni artan kan basıncı. Birçok kadında ortaya çıkan damarlar, açık tenli kadınlarda daha da belirgin oluyor. İyi haber ise, bu damarlar doğumdan sonra birkaç hafta içinde yokolacak.
Bebeğiniz
Bebeğiniz bu hafta 2 kilogram ağırlığa ulaştı. Başından - kalçasına uzunluğu hamileliğin bu haftasında 30cm. Toplam uzunluğu 43cm. Bebeğiniz artık pembe ve yumuşak gözüküyor.
Duygularınız
Bebeğinize bir yuva hazırlama içgüdüsüyle, onun odasını boyamak, temizlemek ve hazırlamak için sabırsızlanıyorsunuz. Hatta bebeğinizin odası çoktan hazırsa bile bu hafta odanın dekorasyonunu yeniden değiştirmek için bir arzu duymanız doğal.
İp Uçları
Hamileliğiniz sırasında kilolarınız artmaya başladığında sakın yemeklerinizi kesmeye başlamayın. Bebeğinizin ve sizin kaloriye, iyi gıdalara, sağlıklı beslenmeye ihtiyacı var.
34. Hafta
Vücudunuz
Hep oturmak istemeniz normal, ancak hiç kalkmadan saatlerce oturmamalısınız. Aksi takdirde rahminiz damarlarınıza güçlü bir baskı yapacak ve bacaklarınız ile bilekleriniz uyuşacaktır. Oturmak zorundaysanız (örneğin işte veya yolculukta) ara sıra gerinin ve her saat başı mola verip biraz yürüyün.
Bebeğiniz
Bebeğiniz bu hafta 2 kilo 275 gram. Başından - kalçasına uzunluğu yaklaşık 32cm. Toplam uzunluğu 44cm.
Duygularınız
Nedense, her karşılaştığınız kişi, özellikle de kadınlar size tavsiye veriyor. Eğer bu sizi rahatsız etmeye başlarsa, umursamamaya çalışın ve bu tavsiyelerin ileride size ne kadar eğlendirici geleceğini düşünün. Hatta bazıları işinize bile yarayabilir. Ayrıca bütün bunların iyi niyetle yapıldığını da unutmayın.
İp Uçları
Hassas göbek deliklerini kağıt mendil, bantla kaplamak faydalı olabilir.
35. Hafta
Vücudunuz
Göğüslerinizde sarımtırak, yapışkan bir sıvı hissedebilirsiniz. Bu sıvı, sütten önce gelen bir madde. Cinsel ilişki sırasında göğüsler uyarılınca bu akıntı daha da çoğalır. Eczanelerde satılan emzirme pedleri sizi rahatlatabilir.
Bebeğiniz
Bebeğiniz şimdi 2 kilo 550 gram. Başından - kalçasına uzunluğu hamileliğin bu haftasında 33cm. Toplam uzunluğu 45cm. Bebeğinizin beyni, vücudun diğer organları ile ilişkiyi kurmaya başlıyor.
Duygularınız
Ne kadar hazırlıklı olursanız olun hatta beklediğiniz ilk bebeğiniz olmasa da hala doğum fikri ile ilgili huzursuzluklarınız olabilir. Hamilelik derslerinizde öğrendiğiniz rahatlatıcı ve acı azaltıcı hareketleri hatırlayın. Ayrıca endişelenmeyin, doğumda ve sonrasında, kendinize güveniniz, rahatlığınız ve yanınızda size destek olan insanların varlığı size yardımcı olacaktır.
İp Uçları
Hamile sütyenleri büyüyen gögüslerinizi desteklemeye göre tasarlanmıştır. Gündüz veya gece uyurken kendinizi daha rahat hissetmek için bu özel sütyenlerden giyin.
36. Hafta
Vücudunuz
Sindirim güçlüğü ve nefes darlığı daha da kötü bir hal alabilir çünkü artık rahmin baskısı daha da fazlalaştı. Kısa bir süre sonra, bebek aşağıya doğru inmeye başlayınca rahatlayacaksınız.
Bebeğiniz
Bu hafta itibariyle, bebeğiniz 2 kilogram 750 gram. Başından - kalçasına uzunluğu 34cm, toplam uzunluğu 46cm.
Duygularınız
Hamileliğinizin bu döneminde, vücudunuz gittikçe genişlerken eşinize yeteri kadar ilgi gösterememeniz doğaldır. Bu sebeple, ondan doktora giderken gelmesini rica edin, birlikte doğum egzersizleri yapın.
İp Uçları
Doğum çantanızı hazırlamaya başlayın. Sigorta kağıdınızı ve yanınıza alacağınız önemli şeyleri listeleyin.
37. Hafta
Vücudunuz
Doğum başlamadan 2 ila 4 hafta içinde bebek doğum yoluna girmeye başlar. Bu bebeğinizin doğum için hazırlandığı anlamına gelir. Hazımsızlık ve nefes darlığı sıkıntılarınız azalmaya başlar. Bu arada dikkat edin; vücudunuzun denge noktası değiştiği için merdiven çıkarken düşebilirsiniz.
Bebeğiniz
Bebeğiniz artık nerdeyse 3 kilogram (2950gram). Başından - kalçasına uzunluğu 35cm. Toplam uzunluğu 47cm.
Duygularınız
Kabus gibi rüyalar görmeniz ve bunların etkisi altında kalıp moralinizin bozulması normal. Sakin olun! Bu rüyala oldukça da gerçek gözüküyor olabilir çünkü hamileliğinizin bu son dönemlerinde uyur uyanık bir uyku düzeniniz olacaktır.
İp Uçları
Şimdi bebeğiniz için bir pediatrist bulmanın zamanı. Doktorunuza sorun o size referans verebilir. Ya da arkadaşlarınıza sorun onların tavsiye edeceği doktor olabilir.
38. Hafta
Vücudunuz
Annelik antikorları plasenta vasıtası ile bebeğe aktarılıyor. Bu antikorlardan bir kısmı da anne vücudunda depolanıyor. Anne sütünde depolanan bu antikorlar, emzirme döneminde bebeği enfeksiyonlardan koruyacak.
Bebeğiniz
Bebeğiniz yaklaşık 3 kilogram 100 gram. Başından - kalçasına uzunluğu bu hafta fazla değişmedi; hala 35cm. Toplam uzunluğu 47cm. Bebeğiniz büyümesini artık tamamladı. Şu anda yağ depolayan bebeğiniz bu yağları doğumda soğuk almamak için kullanacak.
Duygularınız
Annelik içgüdülerinizi sorgulamaya devam ediyor olabilirsiniz. Örneğin bir arkadaşınızın bebeğine karşı yoğun annelik duyguları hissetmiyor olabilirsiniz. Merak etmeyin bu duygular bebeğinizi kucağınıza alır almaz değişecek. Anneleri çok az bir kısmı bebekleri ile bir bağ kurmakta zorlanırlar. Ve çoğu bebekleri ile anında güçlü bir sevgi ilişkisi kurarlar.
İp Uçları
Bebeğinizin pozisyonunu doktorunuz ultrason ile belirleyebilir. Bebeğin uterusta nasıl bulunduğunun tanımlanmasına yardım eder.
39.Hafta
Vücudunuz
Kilo veriyor olmanız normal. Açıkçası, doğumdan önce 2-3 kilo vermek de normaldir.
Bebeğiniz
Bebeğiniz 3 kilogram 250 gram. Hamileliğin bu haftasında başından - kalçasına uzunluğu 36cm. Bebeğin toplam uzunluğu ise 48cm.
Duygularınız
Pekala, yetti artık! Artık bebeğinizi doğmasına hazırsınız ve sabırsızlanıyorsunuz. Aslında şu anda oldukça huzurlu hissediyorsunuz kendinizi. Çünkü hazırlığınızın artık bittiğini ve doğum ile ilgili herşeyi bildiğinize güveniyorsunuz. Aynı zamanda sinirli ve heyecanlı olabilirsiniz. Eşiniz ile tüm bu duygularınızı paylaşın.
İp Uçları
Bebeğiniz doğmadan banyo ve diğer hediyelerini almayın. Hediyelerin bedenini ve rengini değiştirmek zorunda kalırsınız.
40. Hafta
Vücudunuz
Hamileliğinizin sonu hiç gelmeyecek gibi geliyordu size. Ama işte son iki haftadasınız. Doktorunuz randevularınızı sıklaştırabilir, endişelenmeyin bu sadece doğum yaklaştığı için.
Bebeğiniz
Bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 3 kilogram 400 gram. Başından - kalçasına uzunluğu 37 - 38cm arasında. Toplam uzunluğu 48cm.
Duygularınız
Bekleyiş, heyecan, endişe Her an doğum başlayabilir endişesi ile plan, program yapamıyorsunuz. Bir de işi bıraktıysanız bu duygu daha da yoğunlaşabilir. Bu duyguları yenin ve kendinize öğle yemeği, çay gibi programlar yapın.
İp Uçları
Doğum sancısı çekerken farklı pozisyonlar kullanmak istiyorsanız, masaj, rahatlama teknikleri, hipnoterapi yöntemlerini doğumdan önce doktorunuzl konuşun.
41. Hafta
Vücudunuz
Sonunda doğum gerçekleşti. Dünyaya minik bir insan getirdiniz. Yalnız unutmayın, bebeğinizle ilgilenebilmek için şimdi dinlenmeye ve enerjiye ihtiyacınız var. Eski ama akıllıca bir öneri: Bebeğiniz uyurken siz de uyuyun.
Bebeğiniz
İlk haftalar ve aylar bebeğinizin hayatı sizin için yeni olacak. Altını nasıl değiştireceğini öğreneceksiniz, yeni uyuma- uyanma saatleriniz olacak, hamilelikten kalan kilolarınızı atmak için çalışacaksınız, veya ikizlerinize nasıl aynı anda süt emzireceğinizi merak edeceksiniz, tüm bunları yapabilmek için tavsiyeleri dinleyip araştırmalar yapacaksınız.
Duygularınız
Siz ve eşiniz mutlu ama yorgunsunuz ve yeni rolünüze alışmaya çalışıyorsunuz. Bu harika günlerin tadını çıkarın, arkadaşlarınızı, akrabalarınızı çağırın ve onlarda ev işlerinde yardım isteyin. Özellikle önünüzdeki bir ay içinde çok yardıma ihtiyacınız olacak.
İp Uçları
Bebeğiniz ne zaman uyursa sizde uyuyun. O uyurken onu bunu yapmayın, telefonda bile konuşmayın. Şansınızı yakaladığınız zaman hemen uyuyun.