- Konum
- İzmir
-
- Üyelik Tarihi
- 9 Haz 2015
-
- Mesajlar
- 12,474
-
- MFC Puanı
- 1,810
Halkbilimci Mesleği
Halkın geleneklerine dayalı maddi ve manevi (dil edebiyat hukuk yönetim el sanatları halk hekimliği vb.) bütün kültür öğelerini ve kültürler arasındaki benzerlikleri farklılıkları belirleyip araştıran değerlendiren kişidir.
GÖREVLER
- Çeşitli sosyal gruplar arasında yaşayarak onların gelenekleri inançları töreleri müzikleri oyunları edebi ürünleri el sanatları halk hekimliği mimari ve müzecilik gibi konularda gözlemler yapar
- Bireysel ve grup halinde davranışlarını yorumlayabilmek için bazı gruplara ve bireylere anket uygular
- Sosyal grupların dinsel siyasal sosyolojik ve psikolojik tutum ve davranış biçimlerini aile yapısı aile içi ilişkiler akrabalık sistemleritoplumsal değerler kentleşme ve toplumsal değişim konularında araştırmalar yapar
- Yazılı ve sözlü kaynaklardan derlenip toplanan bütün malzemeyi kitaplıklar arşivler ve müzelerde düzenli bir biçimde sınıflandırarak halkın hizmetine sunar
- Gözlemlerini görsel veya işitsel bantlara kaydeder
- Gerek Türk kökenli toplulukların gerekse komşu halk kültürlerinin gözden geçirilip çeşitli benzerlikler ve farklılıkların belirlenmesiyle kültürler arası iletişim ve etkileşim sorunlarının aydınlığa çıkarılmasına yardımcı olur
- Topladığı bütün verileri sınıflandırır ve aralarında anlamlı ilişkiler kurmaya çalışır.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Fotoğraf makinesi
- Teyp kamera film soru kağıtları.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Halkbilimci (folklorcu) olmak isteyenlerin;
- Türk dilini ustalıkla kullanabilen sosyal bilimlerde araştırma yapmaya meraklı
- Gözlem yapmaktan hoşlanan ve gözlem sonuçlarını raporlaştırabilen
- İnsanlarla iletişim kurmaktan hoşlanan
kimseler olması gerekmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Halkbilimciler (folklorcular) araştırma yaparken bizzat araştırma yapılan alanda bulunurlar. Konusunun çeşitliliği nedeniyle her türlü ortamda bulunabilirler. Yapılan araştırmaların sınıflandırılması ve değerlendirilmesi ile raporlaştırma işlemlerini büro ortamında yaparlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bu bölümden mezun olanlar günümüzde kendi branşlarıyla ilgili Kültür Bakanlığı Turizm Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi ayrıca kitle iletişim araçlarında (radyo TV basın-yayın) görev alabilirler. Kendi olanaklarıyla çeşitli kuruluşların halkla ilişkiler reklampazarlama gibi bölümlerinde çalışabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi üniversitelerin Halkbilimi ile Türk Halk Bilimi programlarında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için
- Lise veya dengi okul mezunu olmak
- Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) Halkbilimi veya Türk Halk Bilimi lisans programları için yeterli Sözel (SÖZ-2) puan almak
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda Halkbilimi veya Türk Halk Bilimi lisans programları ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince İstatistik Aile Antropolojisi (Dünya Aile Evlenme ve Akrabalık İlişkileri ve Türkiye Örneği) Köy Sosyolojisi Görsel Antropoloji ve Belgeleme Sosyal Psikoloji Kültür ve Kişilik Kültür Değişmeleri Kent Antropolojisi Demografi Beşeri Coğrafya Araştırma Yöntem ve Teknikleri Sosyal Antropolojide Alan Araştırmaları ve Uygulamalar gibi derslerle birlikte son sınıfta uygulama olarak sahada bir tez çalışması yapılır.
MESLEKTE İLERLEME
Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans (master) ve doktora yaparak akademik kariyer yapılabilir Başka iş yerlerinde çalışanlar ise bulundukları bölümlerde gösterecekleri performansa ve gerekli diğer şartları yerine getirmeye bağlı olarak yönetim kadrolarında çalışabilirler.
BENZER MESLEKLER: Antropolog sosyal psikolog sosyolog.
BURS KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Yüksek öğrenimleri süresince öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu kredi ve yurt hizmetlerinden yararlanabilirler ayrıca çeşitli resmi ve özel kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan burslardan faydalanabilirler.
Eğitim sonrası bazı kamu kurumlarında (Kültür Bakanlığı Turizm Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi gibi) araştırmacı olarak görev yapanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak Genel İdare sınıfına göre belirlenmiş olan ücreti alırlar.
DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
· İlgili eğitim kurumları
· Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi
· Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri