Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Günlük sıvı ihtiyacınızı belirleyin

Behice

MFC Üyesi
Konum
İstanbul
  • Üyelik Tarihi
    7 Şub 2013
  • Mesajlar
    1,954
  • MFC Puanı
    2
Ramazanda suyun tek seferde değil, iftar ve sahur arasında bölünerek alınması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Levent Gürkan, bu ayda yeteri kadar sıvı alınması gerektiğine dikkat çekerek, sıvı kaybının zararları hakkında bilgi verdi.

Gürkan, "Normal şartlar altında vücutta günlük yaklaşık 2 litre sıvı kaybı vardır. Bu sıvı kaybı fizyolojik durumlarda ve bazı hastalıklar ile birlikte belirgin olarak artış gösterebilir. Bunların başında hava sıcaklığında artışa bağlı olarak terleme ve solunumla kayıplar ve egzersiz gibi doğal durumlar ile güneş yanıkları, ishal veya ateşli hastalıklar gibi olağan dışı durumlar gelir" dedi.

Günlük sıvı ihtiyacı belirlenmeli
Ramazanda su dengesinin korunmasını önemli olduğunu altını çizen Gürkan, "Ramazan'ın çok sıcak yaz günlerine isabet ettiği bu sene su dengesinin korunması oruç tutanlar açısından büyük önem taşımakta. Her kişi günlük sıvı ihtiyacını kabaca belirlemeli ve bu miktarı tek seferde değil, iftar ile sahur arasına bölerek almalıdır. İçilecek sıvı seçilirken gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulması ve daha çok su, taze meyve suyu ve maden suyu tüketilmesi doğru olacaktır" diye konuştu.

Sıvı kaybı ilerledikçe hangi belirtiler görülür?
Vücuttaki su kaybının belirtilerinden bahseden Gürkan, "Vücutta oluşan su eksiğini tamamlamadığımız veya tamamlayamadığımız durumlara dehidrasyon denilir. Bu durumda susama ve huzursuzluk hissi, iştahta azalma ve ciltte kuruma ile kendini gösterirken sıvı kaybı ilerledikçe idrar miktarında azalma ve renginde koyulaşma, ağızda kuruluk, açıklanamaz yorgunluk ve performans kaybı, baş ağrısı, ayağa hızlı kalkıldığında baş dönmesi ve keyifsizlik baş gösterir. Sıvı açığı buna rağmen tamamlanmazsa ve yüzde 6'lara ulaşırsa kişide uykuya eğilim, bulantı ve bacaklarda karıncalanma başlar" ifadelerini kullandı. Vücuda katı gıdalardan da sıvı alındığını belirten Gürkan, "Bu dönemde aşırı tuzlu ve kızartma tarzı gıdalardan uzak durarak daha çok meyve ve sebze tüketmemiz gerekmekte. Gün içinde ise sıvı kaybımızı en aza indirmek için hafif giysiler giymeli, serin ve nemli ortamlarda bulunmalı, fiziksel aktiviteden kaçınmalıyız" şeklinde konuştu.
 
Üst Alt