Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Günde 6 gramdan fazlası zarar

Dr.Schultz

A+
MFC Üyesi
Konum
Adana
  • Üyelik Tarihi
    30 Haz 2013
  • Mesajlar
    604
  • MFC Puanı
    14
1391615029453.jpg


Uzmanlar, günde 6 gramdan fazla tuz tüketmeyin uyarısı yaptı.

Yüksek tansiyona neden olduğu kadar insan vücudu için de zararı bulunduğu belirtilen tuzun günlük tüketim miktarının 6 gramı geçmemesi gerekiyor. Türkiye'nin dünyada en çok tuz tüketen ülkeler arasında yer aldığına çeken uzmanlar, sağlıklı bir bünye için tuzun dengeli tüketimini öneriyor.
Malatya Kent Konseyi tarafından düzenlenen 'Tuzun Sağlık Açısından Önemi' konulu konferansta konuşan Uzman Dr. Süleyman Kös, yetişkin bir insan vücudunda ortalama 90-130 gram tuz bulunduğuna dikkat çekerek, tuzun insan vücudunda kan basıncını ve sıvı dengesini sağladığını belirtti.
Gıda koruyucu özelliği nedeniyle tuz tüketiminin son dönemlerde arttığını söyleyen Kös, aşırı tuz kullanımının bağlı olarak yüksek tansiyon, kemik erimesi, böbrek hastalıkları, şişmanlık, inme, kalp hastalıklarına neden olduğunu ifade etti. Bazı hastalıklarda tedaviye yardımcı malzeme olarak vücudun tuz alması gerektiğinin altını çizen Kös, sağlıklı kalmak için tuzun dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
Bir kişinin günde alması gereken tuz miktarının 6 gramın altında olması gerektiğine işaret eden Kös, buna karşılık tuz tüketiminin son dönemlerde arttığını belirtti. Kös, tuzun gıda koruyucu özelliği olduğuna değinerek, "Gıda ambalajları üzerinde yer alan sodyum ifadesi tuz anlamına geliyor. Karbonat, kabartma tozu, sofra tuzu, ekmek, peynir, işlenmiş et, salata sosları sodyum bakımından zengin ürünlerdir. Aşırı tuz kullanımına bağlı olarak yüksek tansiyon, kemik erimesi, böbrek hastalıkları, şişmanlık, inme, kalp hastalıkları yaşanmaktadır. Sağlığımız için tuzu dengeli bir şekilde tüketmeliyiz." dedi.
Kadınların özellikle diyetlerde tuz kullanımını tamamen azalttıklarına değinen Kös, "Tamamen tuzsuz diyet önerisi kabul edilemez, günde 6-7 gram fazla tuz alımı da adaptasyon mekanizmasını etkiler." şeklinde konuştu.

Kadın Meclisi Başkanı Nazire Dirikolu, mutfakların vazgeçilmezi tuzu sağlık açısından dikkatli kullanılması gerektiğinin bilinmesinin önem taşıdığını kaydetti.
 
Üst Alt