Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Gülmek acıya dayanıklılığı arttırıyor

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
Gülmek acıya dayanıklılığı arttırıyor


Araştırmalar bu ilginç sonuca ulaştı.



İsviçre'deki Zürih Üniversitesi'ne bağlı Psikoloji Enstitüsü'nde görevli Prof. Dr. Willibald Ruch, bir süreden bu yana sürdürdükleri bilimsel araştırmaların, gülmenin bağışıklık sistemini güçlendirip, insanın sağlık sistemine olumlu etki yaptığını belirlediklerini söyledi.

Prof. Dr. Ruch, acı ve gülmeyle bağlantılı araştırmaları sırasında, iki kabare ustasından destek aldıklarını, deneklere, herkesin daha önce izlediği komedi filmlerini izlettirdiklerini belirterek, 'Komik filmi izlerken daha çok gülen deneklerin, yarım saat sonra yapılan acı testi esnasında daha fazla acıya dayanabildiğini belirledik' diye konuştu.
Soğuk basınç testi

İsviçreli bilim adamları, deneklere acı uygulanması sırasında 'soğuk basınç testi' adı verilen yönteme başvurdu. Bu test sırasında deneğin elini buz gibi bir suda ne kadar süre tutabildiği belirlendi.

Test öncesi daha fazla ve daha içten gülen deneklerin ellerini soğuk suyun içinde daha fazla tutabildiğini saptadıklarını anlatan Prof. Dr. Willibald Ruch, şöyle konuştu: 'Araştırmamızın en ilginç yönü de işte burada yatıyor. Acının azalmasını üç etken mümkün kılabilir; İlginin başka noktalara yönelmesi, kana mutluluk hormonu olarak da tabir edilen 'Endorfin'in pompalanması ve son olarak da sinirsel açıdan rahatlamayı sayabiliriz. Ancak araştırmalarımızda bu üç etkenden hiçbirini tespit edemedik.'
Depresyona kahkaha

Prof. Dr. Willibald Ruch, deneklere dramatik ya da trajik konulu filmlerin izletilmesiyle de aynı sonucu elde ettiklerini, ancak komik filmlerinin etkisinin daha uzun süreli olduğuna dikkat çekerken, şöyle devam etti: 'Üzücü bir filmin verdiği acıya dayanıklılık hissi yarım saat sonra yok oluyor. Oysa komik filmlerde bunun devam ettiğini gözledik. Gülmenin kişinin keyfi ve mutluluğuna etkisi belki anlık olabiliyor. Ancak bedenine olan fiziksel yansıması daha kalıcı şekilde gerçekleşiyor. Mizahtan ağrı tedavilerinde bir yöntem olarak yararlanılabilir. Tedavide kullanılan ilaçların azaltılması için hastanelerle ortak bir araştırma başlatılacağız.'

Gülme-eğlendirme faktöründen yararlanmak izleyen bazı çocuk klinikleri palyaçoları devreye sokarken, depresyon tedavisinde de mizahın gücünden yararlanılıyor.
Alıntı
 
Üst Alt