Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gül Fidanı Nasıl Dikilir?

ArtemiS

Onursal Üye
Konum
Gelcen mi ?
  • Üyelik Tarihi
    5 Ağu 2014
  • Mesajlar
    4,993
  • MFC Puanı
    1,019
Gül Fidanı Nasıl Dikilir?


d39bN4.jpg


Güzel kokulu bir bahçe bitkisi olan gül, farklı renklerde açan çiçekleriyle çok hoş bir görünüme sahiptir. Bu nedenle, bahçe düzenlemelerinde en çok tercih edilen çiçektir. Gülün dikimi ve bakımı oldukça kolaydır. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur.

Gülün dikimi için ilk dikkat edilmesi gereken dikim için seçilen zamandır. Gül fidanı dikimi için iki tip fidan tercih edilebilir. Bunlardan biri ekim ve mart ayları arasında bulunabilen kökleri toprağa sarılmış şekilde satılan dikime hazır fidanlardır. Diğeri ise nisan ve ekim ayları arasında bulunabilen yapraklı fidanlardır.

Gül Fidanı Dikimi

Gül fidanlarının dikileceği alan için ön hazırlık yapılması bitkinin sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Bunun için öncelikle doğru toprak seçilmelidir. Toprak açısından çok seçici değildir. Ancak demir bakımından zengin, kumlu ve killi topraklarda yetişir. Çok kireçli ve asitli topraklar gül yetiştirmek için uygun değildir. Gülün dikileceği yer de iyi seçilmelidir. Bir ağacın, çalının ya da gölge yaratabilecek herhangi bir yapının yanına gül dikilmemelidir. Bunun nedeni gülün gölgede yetişememesidir. Başka ağaç ya da bitkilerle yan yana olması köklerin birbirine karışması açısından da kritiktir.

Gül dikimi için gereken toprak ve yer seçildikten sonra derince bir çukur kazılır. Bu çukur 30-50 cm arası olmalıdır. Eğer dikim sırasında mineral ya da gübre kullanılacaksa çukurun en dibine yerleştirilmelidir. Fidan dikildikten sonra toprağın üzerine bastırılır ve toprak sıkıştırılır. Daha sonra, gül bolca sulanmalıdır.

Gül bitkisi suyu sever. Bu nedenle düzenli olarak sulanmalı, ara ara da yaprakları ıslatılmalıdır. Ancak, toprağı, yaprakları nemli ve sulu kalmamalıdır. Bu nedenle fidanın yanına küçük çukurlar açılarak toprağın sulu kalması önlenebilir. Eğer toprak ve yapraklar sulu kalırsa gül bitkisinde hastalıklar görülebilir. Bu hastalıklara karşı alınabilecek en iyi önlem ise mantarlara karşı satılan özel ilaçları toprağına ya da suyuna karıştırmaktır.

Gül bitkisinin yetişmesinde budama da önemli bir yere sahiptir. Yeni ve sağlıklı çiçeklerin açmasını kolaylaştırmak için solan çiçekler, yabani dallar düzenli aralıklarla kesilmelidir.

 
Üst Alt