Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gözünüze kaçan bir şeyi güvenle çıkarmanın yolları

Herkül

Canım Dedem
Admin
Konum
BERGAMA
  • Üyelik Tarihi
    4 Haz 2013
  • Mesajlar
    32,171
  • MFC Puanı
    62,236
Gözünüze kaçan bir şeyi güvenle çıkarmanın yolları
q9bZlM.jpg

Göze bir şey kaçması ağrılı olabilirken aynı zamanda korneanın yüzeyine de zarar verebilir, bu nedenle onu en kısa sürede nasıl çıkaracağınızı bilmeniz önemlidir.

Normalde kirpikler, göz kapakları ve gözyaşı gözlerimize girebilecek yabancı maddeleri engeller ve dışarı atılmasına yardımcı olur. Ama yine de kum veya bazı küçük parçalar gözlerimize girebilir. Bu durum, ağrılı olabilir ve korneanın yüzeyine zarar verebilir. Bu nedenle göze giren maddeyi en kısa sürede nasıl çıkaracağınızı bilmeniz önemlidir.

Ne zaman tıbbi yardım almanız gerektiğini bilin

Gözünüzdeki tahriş edici maddeyi kendiniz çıkaramayacağınız zamanlar olacaktır ve derhal tıbbi yardım almanız gerekir. Aşağıdaki durumlarda mutlaka tıbbi yardım alın.

- Göze kimyasal bir çözücü kaçması

- Göze yüksek hızlarda yabancı bir cisim çarpması

- Göze bir parça cam veya metal girmesi

Kaçan şey biraz toz veya kumsa, önce kendiniz çıkarmayı deneyebilirsiniz. Ancak suyla yıkadıktan sonra kızarıklık, anormal görme veya ağrı gibi semptomlar yaşamaya devam ederseniz, kontrol ettirmek için bir doktora başvurun.

1. Gözlerinize dokunmadan önce ellerinizi yıkayın

Bu adım, özellikle tahriş edici maddeyi olabildiğince çabuk çıkarmak istediğiniz durumlarda kolayca unutulabilir. Ancak gözlerinize dokunmadan önce ellerinizin mikropsuz olması çok önemlidir. Ellerinizi yıkayarak, gözlerinize daha fazla kir veya istenmeyen bakteri girme riskini azaltacaksınız.

2. Göz kırpmaya çalışın

Gözleri ovuşturmak, neredeyse herkesin gözlerine bir şey kaçtığını hissettiğinde sahip olduğu doğal bir tepkidir. Ancak bu aslında gözlerinize daha da fazla zarar verebilir. Bu nedenle, bu dürtüyle savaşmaya çalışın ve birkaç kez göz kırparak kumu veya tozu çıkarmaya çalışın. Bu, vücudunuzun gözlerinizi potansiyel olarak tehlikeli nesnelerden koruduğu normal bir yoldur ve gözünüze kaçan şeyi çıkarmanın en pratik yolu olabilir.

3. Gözünüze ne girdiğini görün

İyi aydınlatılmış bir noktaya geldiğinizde, yukarı, sonra aşağı ve yanlara bakın. Nesneyi hemen tespit edip edemeyeceğinizi görün. Hemen bulamazsanız, göz kapaklarından birinin içinde olabilir. Önce yukarı bakın ve ardından alt göz kapağını yavaşça aşağı doğru çekerek kavrayın.

4. Pamuk kullanarak küçük kum tanelerini veya tozu alın

Göz kapağınızın içinde bir nesne bulursanız nemli bir kulak çöpü veya oamuk ile çıkarmayı deneyebilirsiniz. Göz kapağınızı bir parmağınızla tutun ve sonra pamuğu ona yerleştirin. Gözden uzak durarak yuvarlanma hareketi ile tahriş edici maddeyi güvenle çıkarabilirsiniz.

5. Gözünüzü temiz suya daldırın

İlk olarak, göz kapağını yıkayın ve başka hiçbir şeyin gözünüzün iç kısma değmesine izin vermeyin. Bir kabı yarısına kadar temiz su veya varsa göz yıkama suyu ile doldurun. Ardından, sıvının dışarı sızmasını önlemek için kabı cildinize sıkıca bastırarak durulanacak gözün üzerine koyun. Başınızı geriye doğru eğin ve gözünüzü genişçe açın. Sıvının gözün tüm kısımlarını yıkamasına izin vermek için gözünüzü bir yandan diğer yana ve yukarı ve aşağı hareket ettirin.

Gözünüzün üzerine su akması sizi biraz korkutuyorsa, her zaman bu seçeneği tercih edebilirsiniz. Kendinize bir kase su alın ve gözleriniz açıkken başınızı içine koyun. Suyun tüm parçaları durulayabilmesi için gözlerinizi hareket ettirin. Ayağa kalkarken birkaç kez göz kırpın ve tahriş edici maddenin gidip gitmediğini kontrol edin.

Üçüncü bir seçenek, gözünüzü musluktan veya duştan bir miktar akan suda tutmaktır. Alt göz kapağını başınız bir tarafa doğru eğik şekilde hafifçe aşağı doğru tutun. Küçük bir su akışının istenmeyen nesneyi dışarı atmasını sağlayın.

6. Gözlerinizi doğru sürede yıkayın

Gözünüzün ne kadar süreyle yıkanması gerektiğini bilmek önemlidir . El sabunu veya şampuan gibi hafif tahriş edici herhangi bir şey için 5 dakika yeterli olmalıdır. Kimyasallar gözünüze girdiğinde, en az 15 dakika yıkadığınızdan emin olun. Nüfuz eden alkaliler için (örn. Sodyum veya kalsiyum hidroksit), en az 60 dakika durulayın. Ve unutmayın, gözünüze kimyasallar girdiğinde, her zaman tıbbi yardım da almanız gerekir!

7. Bir arkadaşınızın size yardım etmesini sağlayın

Eğer sorun yaşıyorsanız, her zaman bir arkadaşınızdan tüm bunları sizin için yapmasını isteyebilirsiniz. Bu kişi muhtemelen biraz daha sakin olacaktır ve gözünüze sıkışmış parçayı daha iyi arayabilir. Kendi göz kapağınızı aşağı çekin ve yeterince yavaş bir şekilde yukarı bakın ki arkadaşınızın gözünüzü iyi inceleme şansı olsun ve daima önce ellerini yıkadığından emin olun....


ALINTIDIR..
 
Üst Alt