Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

görme tembelliğinin çocukların okuldaki başarısını düşürüyor..

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
Uzmanlar, görme tembelliğinin çocukların okuldaki başarısını düşürdüğünü söyledi


Her 100 kişiden 3'ünde rastlanan göz tembelliği, çocukluk döneminde normal görmeyi gerçekleştiremeyen gözdeki görme azlığı olarak adlandırılıyor.


Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özkırış, gözün yapı olarak normal olmasına rağmen bir gözün diğerine göre daha az görmesine göz tembelliği olarak nitelendirdiklerini söyledi.

Göz tembelliğinin tedavisi için ideal zamanın ilk 2 yaş olduğunu ifade eden Özkırış, "Bu nedenle çocukların mutlaka ilk 3 ay içerisinde gözlerinde anormallik olup olmadığının bir uzman tarafından muayene edilmesi gereklidir. Konuya ebeveynlerin hassasiyet göstermeleri oldukça önemlidir. Yenidoğanlar ilk aylarda gözlerini kullandıkça görmeleri gelişir. 9 yaşından sonra görme sistemi gelişmiş olur ve sonraki yıllarda pek fazla değişiklik olmaz. Eğer gözlerden birinde normal görüş yoksa bu durum kişiyi olumsuz etkileyecektir. Örneğin pilotluk, polislik, askerlik ve cerrahlık gibi meslekleri göz tembelliği olan kişiler yapamazlar. Bu nedenlerle göz tembelliğinin mümkün olan en erken yaşlarda tespit ve tedavisi yapılmalıdır." diye konuştu.
Özkırış, herhangi bir görme sorunu olmasa da tüm çocukların 1-4 yaş arasında bir göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Doğumdan itibaren çocukta daha önceki yaşlarda herhangi bir kusurun farkına varılmışsa daha erken dönemde de göz muayenesi yapılabilir." dedi.

Göz tembelliğinin 3 ana sebebi olduğunu kaydeden Özkırış, "Bunlar şaşılık, kırılma kusurları, saydam olması gerekli göz dokularında bulanıklıktır. Bu durumlar tespit edildiğinde göz tembelliği gelişmemesi için mutlaka en kısa zamanda tedavi sürecine başlanmalıdır. Göz tembelliği teşhisi kolay konan bir rahatsızlık değildir. Çocuk genelde bir gözünün diğerine göre daha az çalıştığının farkında olmayabilir. Doktorlar ilk 1-4 yaş arasında gözleri sırasıyla kapatıp çocuğun nesneleri takibini inceleyerek görmeyi tahmin eder. Gözde kayma olup olmadığına bakılıp her iki gözdeki kırma değerleri ölçülür." şeklinde konuştu.

Göz tembelliği tedavisinde en önemli noktanın, hastanın erken zamanda teşhisi ve tedavi edilmesi olduğunu aktaran Özkırış, şunları söyledi: "Bunun içinde kritik dönem ilk 6 aydır. Çünkü 3 boyutlu görme ilk 6 ay içinde gelişmeye başlar ve bu zaman dilimi yaklaşık 9 yaşına kadar devam eder. Eğer bu zamanda her iki gözden gelen görüntünün beyne gitmesini engelleyen durum olursa 3 boyutlu görme yavaş yavaş bozulur. Onun için bu tür hastaların erken teşhis ve tedavi edilmeleri çok önemlidir. Göz tembelliği tedavisinde en çok uygulanan yöntem gören gözün kapatılarak daha az gören gözün görmeye zorlanmasıdır."

Doç. Dr. Abdullah Özkırış, göz tembelliğindeki tedavi 9 yaşına kadar olan hastalarda uygulandığını belirterek, şöyle devam etti: "Sonraki yaş gruplarında uygulanan göz tembelliği tedavilerinde pek sonuç alınamazdı. Ama şimdi son zamanlarda çıkan ve hastanemizde uygulanan nörovizyon adlı bir tedavi yöntemi var. Bu tedavi yönteminde 9-55 yaş arası göz tembelliği ameliyatsız, ağrısız, ilaçsız ve risksiz tedavi edilebiliyor. Bu tedavide bilgisayar ortamında hastanın görme keskinliğine bakılıyor. Çıkan sonuçlar bilgisayar ortamına giriliyor. Bu veriler girildikten sonra hastaya özel bir tedavi şeması çıkarılıyor. Bilgisayar ortamında oluşturulan tedavi programı hastaya veriliyor. Bu yaklaşık 40 seanslık bir tedavi programıdır. Her seans 30 dakika sürer. İlk seans hastanın öğrenmesi amacıyla doktorun yanında yapılır. Hasta daha sonraki seansları ise kendi evinde yapar. 5 ya da 10 seans sonrasında hasta tekrar muayene edilir ve gelişme olup olmadığına bakılır."
 
Üst Alt