s3rdar
MFC Üyesi
- Konum
- Bodrum Muğla
-
- Üyelik Tarihi
- 10 Ara 2012
-
- Mesajlar
- 768
-
- MFC Puanı
- 54
Bursa ilginç bir seçimi geride bıraktı. 7 Haziran'da milletvekili sayısı 11den 9a düşen AK Parti, bu seçimde yeniden 11 milletvekili çıkarmayı başardı.
Milletvekili adayları çok tartışılan AK Partinin seçim başarısında, 160 bine yakın Erzurumlu seçmenin oylarının çoğunu almayı başaran eski İçişleri Bakanı Efkan Alanın önemli rolü oldu. AK Partinin başarısındaki bir diğer etken ise yapılan nokta mitinglerinden çok, parti kurmaylarının özellikle kanaat önderleriyle ve hemşeri dernekleriyle defalarca yaptığı görüşmeler, köylere kadar ulaşılması ve tabii göçmen oylarına oynayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlunun çalışmalarıydı.
EMANETLER PAYLAŞILDI
CHP, bir önceki seçimde aldığı yüzde 28lik oyu yüzde 30ların üzerine çıkarıp, HDPye giden emanet oyları da alarak 6ncı milletvekilini çıkarmayı hedefledi. Ancak bu hesap sandığa uymadı. HDPye giden bazı emanet oyları geri dönen CHP, yaşanan ekonomik belirsizlik ve terörden rahatsız olan Doğu ve Güneydoğu kökenli seçmenlerin oylarının AK Partiye gitmesine engel olamadı.
MHP VE HDPDE 1ER KAYIP
Bu seçimde MHP büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. 7 Haziran seçimlerinde 3üncü milletvekilini 50 bin fazla oyla kazanan MHP, 1 Kasımda 90 bin oy kaybederek, bu milletvekilini AK Partiye kaptırdı. Bu düşüşte genel merkezin izlediği politika ve İsmet Büyükatamanın hazırladığı listeye tepki rol oynadı.
HDP ise 7 Haziranda emanet oylarla sürpriz yaparak kazandığı milletvekilini, 1 Kasımda bu oyların asıl partilerine dönmesiyle çıkaramadı.
TARIM MÜDÜRÜYLE TURUNCU
AK Parti Çanakkalenin rengini kırmızıdan turuncuya çevirmeyi başardı. Hem CHPye kaptırdığı birinciliği hem de MHPye kaptırdığı bir milletvekilliğini geri alarak çifte zafere imza attı. Çanakkalede dengeleri değiştiren iki faktör ortaya çıktı.
İlki MHPnin 7 Haziran sonunda koalisyona yanaşmaması ve kamuoyuna hayırcı olarak yansıyan tutumu. İkincisi ise AK Partinin liste değiştirip ikinci sıraya eski tarım müdürü Ayhan Gideri koyması. Kırsal alanı iyi tanıyan Ayhan Gider, partinin oylarının 20 bine yakın artmasında büyük rol oynadı. 7 Hazirandan birinci çıkan CHP bu seçimde de az da olsa oyunu arttırdı ancak ikinci sırada yer aldı. Seçimin kaybedeni MHP oldu. MHP 1 vekilini AK Partiye kaptırdı.
YERLİYLE 1-1
YALOVAda 7 Hazirandaki listesini değiştiren AK Parti, ikinci sıraya kamuoyunda daha yerli bilinen İlker Karbuzu koydu. Bu değişiklik etkili oldu ve 10 puanlık artışla oy oranında Türkiye ortalamasını yakaladı. Ancak AK Partiden Fikret Demirel Meclise giderken, Karbuz seçilemedi.
CHP ise partinin önemli isimlerinden Muharrem İnce'yle girdiği seçimde, oylarını 2 puan artırdı. Sert muhalefeti, popüler kişiliğiyle tanınan İnce, hem kentte hem de köylerde özellikle AK Parti karşıtı oyları kendisine çekmeyi başarıp yeniden Meclise girdi. MHP ise milletvekili çıkarma umudu fazla olmamasına rağmen, Türkiye genelinde olduğu gibi Yalovada da hüsrana uğradı. MHP, her iki adayını da değiştirerek girdiği seçimde bu oylarının neredeyse yarısını kaybetti. Seçimde yoğun bir kampanya yürüten HDP de oy kaybetmekten kurtulamadı.
KÜSKÜNLER DÖNDÜ, HDP KAYBETTİ
AK Parti seçim kampanyasında, Büyükşehir Belediyesi ve tüm ilçelerdeki belediyelerin kendisinde olmasının avantajını kullandı. Bir yandan son bir ayda hizmet seferberliği reklamı yapıldı, bir yandan da gidilmedik köy bırakılmadı. Kampanyayı bizzat Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yönetti. Partinin küskünleri bile sahadaydı. AK Parti bu ilde oylarını Türkiye ortalamasının çok üstüne çıkarıp HDPnin elindeki milletvekilliğini alarak de alarak 7 vekille zafer kazandı.
CHP GEÇ KALDI
CHP ise milletvekili sayısını 3ten 4e çıkarmanın çabasındaydı. Ancak seçime bir ay kala il yönetimi değişti. Seçim koordinasyon merkezi geç oluşturuldu. Çok çalışıldı ama geç kalınmışlığın da etkisiyle istenilen yapılamadı. Partinin küskünleri ise sahaya çıkmadı. Az bir oy kaybıyla çıktığı seçimde 3 milletvekilliğini korudu.
HELİKOPTER YETMEDİ
MHP de önceki seçimde yurtdışı oylarla HDPye kaptırdığı milletvekilliğini bu seçimde alıp sayıyı 2ye çıkarmak için çabaladı. İkinci sıra adayı Lütfü Türkkan, helikopter kiralayıp köylere kadar gitti, bu ildeki siyasiler arasında en fazla çalışan aday oldu. Ancak Devlet Bahçelinin hayırcı tutumu nedeniyle bu ilde de MHP oy kaybetti ve Türkkan seçilemedi. MHP tek milletvekiliyle yetinmek durumunda kaldı.
TÜRKİYE'NİN BİREBİR KOPYASI
BALIKESİRde 1 Kasım seçim sonuçları, Türkiyenin birebir kopyası oldu. AK Parti, ülke genelinde olduğu gibi bu ilde de patlama yaptı, oylarını yaklaşık 56 bin arttırdı. Daha önce 3 olan milletvekili sayısını 4e çıkardı. Bu artışta Sema Kırcının tek kadın aday olması, Kasım Bostanın 4üncü sıraya alınması ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin yatırım projeleri etkili oldu. CHPnin oylarındaki artışı ise Edremit Körfezinden seçime katılan Ensar Aytekin sağladı. Edremitli mali müşavir Aytekin, 6ncı sıradan 4üncü sıraya alındı. Ancak Aytekin partisinin oylarını arttırmasına karşın seçilemedi.
MHP ise 40 binden fazla oy kaybıyla 1 milletvekilini AK Partiye kaptırdı. Milletvekilliği en kısa süren MHPli Prof. Dr. Recep Çetin oldu. MHPdeki oy kaybı, Devlet Bahçelinin koalisyon görüşmelerinde hayırcı tutumuna bağlandı.
REKOR OY ALDI TABLO DEĞİŞMEDİ
AK Parti, Sakaryada oy oranını 10 puana yakın arttırarak 13 yıllık iktidarının rekorunu kırdı. Buna rağmen milletvekili dağılımında değişiklik olmadı. Üç dönem kuralının kaldırılmasıyla Sefer Üstün ve Şaban Dişliyi ilk iki sırada gösteren AK Parti, eski bakan Ayşenur İslamı ve milletvekili Ali İnciyi listeye almadı. 7 Haziran seçiminde 112 bin oy alarak Sakaryada ikinci parti olan MHPnin oyları bu seçimde 72 bine düştü. Buna karşın az bir farkla bir milletvekili çıkarabildi. CHP ise bir önceki seçimde 90 binlerde olan oyunu, 2 bin dolayında arttırdı. AK Parti 5, MHP 1, CHP de 1 milletvekili aldı.
MHP 3 SEÇİM SONRA SIFIR ÇEKTİ
TRAKYAnın en fazla seçmene sahip ili Tekirdağda 12 ilçe belediye başkanlığı bulunan CHP bunun avantajıyla seçime giderken asıl sürprizi AK Parti yaptı. CHP 3 milletvekilini korurken, AK Parti yaklaşık yüzde 7lik bir artış sonucunda vekil sayısını 2den 3e çıkardı. Türkiye genelinde olduğu gibi Tekirdağda da umduğunu bulamayan MHPnin bu ilde oy kaybı 5 puanı buldu. Tekirdağda son 3 seçimdir milletvekili çıkarmayı başaran MHP, bu seçimde sandıkta kaldı. MHPnin milletvekilliği, AK Partiye geçti. Sanayi tesislerinin yoğun olması nedeniyle Doğu ve Güneydoğudan sürekli göç alan Tekirdağda HDP seçmeni de partisinden uzaklaştı. HPDnin oy oranı bir öncesi seçime göre düştü.
ŞEKER GİTTİ BİLECİKTE MHP ERİDİ
BİLECİKte 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 1 Kasım seçimlerinde de AK Parti ve CHP milletvekilliğini paylaştı. AK Partiden Halil Eldemir, CHPden Yaşar Tüzün TBMMye gitmeyi başardı. AK Parti oyunu 49 binden 61 bine, CHP 38 binden 44 bine çıkartırken MHP eridi. MHPnin bir önceki seçimde 34 bin olan oyu 18 bine düştü. MHPnin ilk sıra adayı eski Devlet Bakanı Bahattin Şeker, kendi isteği ile aday olmadı. Özellikle Bozüyük ilçesinde önemli oy potansiyeline sahip olan Şekerin tekrar aday olmaması MHPdeki düşüşü getiren en önemli etken oldu. Devlet Bahçelinin 7 Haziran seçimleri sonrasındaki tavrı da gerilemede önemli nedenlerden biri.
CHPNİN BİRİNCİSİ
EDİRNE, 7 Haziran seçimlerinden sonra 1 Kasım seçimlerinde de Türkiyede yüzde 55.91le CHPye en çok oy veren il oldu. Önseçim listesini koruyan CHPden Okan Gaytancıoğlu ile Erdin Bircan yeniden seçildi.
AK Parti, 7 Haziran seçiminde milletvekili listesinde yer alan 3 ismi de değiştirerek 1 Kasım seçimlerinde halkın karşına çıktı. Türkiyenin ekonomik yapısı en sağlam üretici kuruluşu Trakya Birliki uluslararası yağ sanayicilerinin karşısında yıllardan beri başarıyla yöneten çiftçi kökenli yönetim kurulu başkanı Rafet Sezen'le seçim yarışına katılan AK Parti, oylarını yüzde 3 arttırmayı başardı.
MHP Türkiyede olduğu gibi Edirnede de seçmenden veto yedi. MHP, Edirnede bir önceki seçime göre yüzde 5in üzerinde oy kaybetti. Zaten milletvekili çıkarma şansı olmayan HDP de bu seçimde bir önceki seçime göre oy kaybetti.
CHPNİN İKİNCİSİ
TRAKYAda üç ilde, her seçimde seçmenler arasında Türkiyede CHPye en fazla oyu veren il olmak için gizli gizli süren rekabette Kırklareli yüzde 54.67 ile yine ikinci oldu. CHP yine ön seçim listesiyle girdiği bu seçimde Turabi Kayan ve Vecdi Gündoğduyu Meclise gönderdi.
Kırklarelide en büyük hezimeti 7 Haziran seçiminde 3 bin 912 oyla milletvekilliğini kaybeden MHP yaşadı. Liste başında yıllardan beri Vizede belediye başkanı olarak başarılı işlere imza atan Selçuk Yılmaz olmasına rağmen MHPnin oy yüzdesi 9 puan birden düştü. Bunun en önemli nedeni, parti için oluşan hayırcı algı oldu.
AK Parti ise Edirnede olduğu gibi milletvekili listesinin tamamını yenileyerek seçime girdi. Bu kez yerel seçimlerde belediye başkanlığını çok az oy farkla kaybeden Selahattin Minsolmaz'la seçmenin karşısına çıkan AK Parti, 1 vekil çıkarmayı başardı. HDP Trakyanın diğer illerinde olduğu gibi oy kaybetti.
Milletvekili adayları çok tartışılan AK Partinin seçim başarısında, 160 bine yakın Erzurumlu seçmenin oylarının çoğunu almayı başaran eski İçişleri Bakanı Efkan Alanın önemli rolü oldu. AK Partinin başarısındaki bir diğer etken ise yapılan nokta mitinglerinden çok, parti kurmaylarının özellikle kanaat önderleriyle ve hemşeri dernekleriyle defalarca yaptığı görüşmeler, köylere kadar ulaşılması ve tabii göçmen oylarına oynayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlunun çalışmalarıydı.
EMANETLER PAYLAŞILDI
CHP, bir önceki seçimde aldığı yüzde 28lik oyu yüzde 30ların üzerine çıkarıp, HDPye giden emanet oyları da alarak 6ncı milletvekilini çıkarmayı hedefledi. Ancak bu hesap sandığa uymadı. HDPye giden bazı emanet oyları geri dönen CHP, yaşanan ekonomik belirsizlik ve terörden rahatsız olan Doğu ve Güneydoğu kökenli seçmenlerin oylarının AK Partiye gitmesine engel olamadı.
MHP VE HDPDE 1ER KAYIP
Bu seçimde MHP büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. 7 Haziran seçimlerinde 3üncü milletvekilini 50 bin fazla oyla kazanan MHP, 1 Kasımda 90 bin oy kaybederek, bu milletvekilini AK Partiye kaptırdı. Bu düşüşte genel merkezin izlediği politika ve İsmet Büyükatamanın hazırladığı listeye tepki rol oynadı.
HDP ise 7 Haziranda emanet oylarla sürpriz yaparak kazandığı milletvekilini, 1 Kasımda bu oyların asıl partilerine dönmesiyle çıkaramadı.
TARIM MÜDÜRÜYLE TURUNCU
AK Parti Çanakkalenin rengini kırmızıdan turuncuya çevirmeyi başardı. Hem CHPye kaptırdığı birinciliği hem de MHPye kaptırdığı bir milletvekilliğini geri alarak çifte zafere imza attı. Çanakkalede dengeleri değiştiren iki faktör ortaya çıktı.
İlki MHPnin 7 Haziran sonunda koalisyona yanaşmaması ve kamuoyuna hayırcı olarak yansıyan tutumu. İkincisi ise AK Partinin liste değiştirip ikinci sıraya eski tarım müdürü Ayhan Gideri koyması. Kırsal alanı iyi tanıyan Ayhan Gider, partinin oylarının 20 bine yakın artmasında büyük rol oynadı. 7 Hazirandan birinci çıkan CHP bu seçimde de az da olsa oyunu arttırdı ancak ikinci sırada yer aldı. Seçimin kaybedeni MHP oldu. MHP 1 vekilini AK Partiye kaptırdı.
YERLİYLE 1-1
YALOVAda 7 Hazirandaki listesini değiştiren AK Parti, ikinci sıraya kamuoyunda daha yerli bilinen İlker Karbuzu koydu. Bu değişiklik etkili oldu ve 10 puanlık artışla oy oranında Türkiye ortalamasını yakaladı. Ancak AK Partiden Fikret Demirel Meclise giderken, Karbuz seçilemedi.
CHP ise partinin önemli isimlerinden Muharrem İnce'yle girdiği seçimde, oylarını 2 puan artırdı. Sert muhalefeti, popüler kişiliğiyle tanınan İnce, hem kentte hem de köylerde özellikle AK Parti karşıtı oyları kendisine çekmeyi başarıp yeniden Meclise girdi. MHP ise milletvekili çıkarma umudu fazla olmamasına rağmen, Türkiye genelinde olduğu gibi Yalovada da hüsrana uğradı. MHP, her iki adayını da değiştirerek girdiği seçimde bu oylarının neredeyse yarısını kaybetti. Seçimde yoğun bir kampanya yürüten HDP de oy kaybetmekten kurtulamadı.
KÜSKÜNLER DÖNDÜ, HDP KAYBETTİ
AK Parti seçim kampanyasında, Büyükşehir Belediyesi ve tüm ilçelerdeki belediyelerin kendisinde olmasının avantajını kullandı. Bir yandan son bir ayda hizmet seferberliği reklamı yapıldı, bir yandan da gidilmedik köy bırakılmadı. Kampanyayı bizzat Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yönetti. Partinin küskünleri bile sahadaydı. AK Parti bu ilde oylarını Türkiye ortalamasının çok üstüne çıkarıp HDPnin elindeki milletvekilliğini alarak de alarak 7 vekille zafer kazandı.
CHP GEÇ KALDI
CHP ise milletvekili sayısını 3ten 4e çıkarmanın çabasındaydı. Ancak seçime bir ay kala il yönetimi değişti. Seçim koordinasyon merkezi geç oluşturuldu. Çok çalışıldı ama geç kalınmışlığın da etkisiyle istenilen yapılamadı. Partinin küskünleri ise sahaya çıkmadı. Az bir oy kaybıyla çıktığı seçimde 3 milletvekilliğini korudu.
HELİKOPTER YETMEDİ
MHP de önceki seçimde yurtdışı oylarla HDPye kaptırdığı milletvekilliğini bu seçimde alıp sayıyı 2ye çıkarmak için çabaladı. İkinci sıra adayı Lütfü Türkkan, helikopter kiralayıp köylere kadar gitti, bu ildeki siyasiler arasında en fazla çalışan aday oldu. Ancak Devlet Bahçelinin hayırcı tutumu nedeniyle bu ilde de MHP oy kaybetti ve Türkkan seçilemedi. MHP tek milletvekiliyle yetinmek durumunda kaldı.
TÜRKİYE'NİN BİREBİR KOPYASI
BALIKESİRde 1 Kasım seçim sonuçları, Türkiyenin birebir kopyası oldu. AK Parti, ülke genelinde olduğu gibi bu ilde de patlama yaptı, oylarını yaklaşık 56 bin arttırdı. Daha önce 3 olan milletvekili sayısını 4e çıkardı. Bu artışta Sema Kırcının tek kadın aday olması, Kasım Bostanın 4üncü sıraya alınması ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin yatırım projeleri etkili oldu. CHPnin oylarındaki artışı ise Edremit Körfezinden seçime katılan Ensar Aytekin sağladı. Edremitli mali müşavir Aytekin, 6ncı sıradan 4üncü sıraya alındı. Ancak Aytekin partisinin oylarını arttırmasına karşın seçilemedi.
MHP ise 40 binden fazla oy kaybıyla 1 milletvekilini AK Partiye kaptırdı. Milletvekilliği en kısa süren MHPli Prof. Dr. Recep Çetin oldu. MHPdeki oy kaybı, Devlet Bahçelinin koalisyon görüşmelerinde hayırcı tutumuna bağlandı.
REKOR OY ALDI TABLO DEĞİŞMEDİ
AK Parti, Sakaryada oy oranını 10 puana yakın arttırarak 13 yıllık iktidarının rekorunu kırdı. Buna rağmen milletvekili dağılımında değişiklik olmadı. Üç dönem kuralının kaldırılmasıyla Sefer Üstün ve Şaban Dişliyi ilk iki sırada gösteren AK Parti, eski bakan Ayşenur İslamı ve milletvekili Ali İnciyi listeye almadı. 7 Haziran seçiminde 112 bin oy alarak Sakaryada ikinci parti olan MHPnin oyları bu seçimde 72 bine düştü. Buna karşın az bir farkla bir milletvekili çıkarabildi. CHP ise bir önceki seçimde 90 binlerde olan oyunu, 2 bin dolayında arttırdı. AK Parti 5, MHP 1, CHP de 1 milletvekili aldı.
MHP 3 SEÇİM SONRA SIFIR ÇEKTİ
TRAKYAnın en fazla seçmene sahip ili Tekirdağda 12 ilçe belediye başkanlığı bulunan CHP bunun avantajıyla seçime giderken asıl sürprizi AK Parti yaptı. CHP 3 milletvekilini korurken, AK Parti yaklaşık yüzde 7lik bir artış sonucunda vekil sayısını 2den 3e çıkardı. Türkiye genelinde olduğu gibi Tekirdağda da umduğunu bulamayan MHPnin bu ilde oy kaybı 5 puanı buldu. Tekirdağda son 3 seçimdir milletvekili çıkarmayı başaran MHP, bu seçimde sandıkta kaldı. MHPnin milletvekilliği, AK Partiye geçti. Sanayi tesislerinin yoğun olması nedeniyle Doğu ve Güneydoğudan sürekli göç alan Tekirdağda HDP seçmeni de partisinden uzaklaştı. HPDnin oy oranı bir öncesi seçime göre düştü.
ŞEKER GİTTİ BİLECİKTE MHP ERİDİ
BİLECİKte 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 1 Kasım seçimlerinde de AK Parti ve CHP milletvekilliğini paylaştı. AK Partiden Halil Eldemir, CHPden Yaşar Tüzün TBMMye gitmeyi başardı. AK Parti oyunu 49 binden 61 bine, CHP 38 binden 44 bine çıkartırken MHP eridi. MHPnin bir önceki seçimde 34 bin olan oyu 18 bine düştü. MHPnin ilk sıra adayı eski Devlet Bakanı Bahattin Şeker, kendi isteği ile aday olmadı. Özellikle Bozüyük ilçesinde önemli oy potansiyeline sahip olan Şekerin tekrar aday olmaması MHPdeki düşüşü getiren en önemli etken oldu. Devlet Bahçelinin 7 Haziran seçimleri sonrasındaki tavrı da gerilemede önemli nedenlerden biri.
CHPNİN BİRİNCİSİ
EDİRNE, 7 Haziran seçimlerinden sonra 1 Kasım seçimlerinde de Türkiyede yüzde 55.91le CHPye en çok oy veren il oldu. Önseçim listesini koruyan CHPden Okan Gaytancıoğlu ile Erdin Bircan yeniden seçildi.
AK Parti, 7 Haziran seçiminde milletvekili listesinde yer alan 3 ismi de değiştirerek 1 Kasım seçimlerinde halkın karşına çıktı. Türkiyenin ekonomik yapısı en sağlam üretici kuruluşu Trakya Birliki uluslararası yağ sanayicilerinin karşısında yıllardan beri başarıyla yöneten çiftçi kökenli yönetim kurulu başkanı Rafet Sezen'le seçim yarışına katılan AK Parti, oylarını yüzde 3 arttırmayı başardı.
MHP Türkiyede olduğu gibi Edirnede de seçmenden veto yedi. MHP, Edirnede bir önceki seçime göre yüzde 5in üzerinde oy kaybetti. Zaten milletvekili çıkarma şansı olmayan HDP de bu seçimde bir önceki seçime göre oy kaybetti.
CHPNİN İKİNCİSİ
TRAKYAda üç ilde, her seçimde seçmenler arasında Türkiyede CHPye en fazla oyu veren il olmak için gizli gizli süren rekabette Kırklareli yüzde 54.67 ile yine ikinci oldu. CHP yine ön seçim listesiyle girdiği bu seçimde Turabi Kayan ve Vecdi Gündoğduyu Meclise gönderdi.
Kırklarelide en büyük hezimeti 7 Haziran seçiminde 3 bin 912 oyla milletvekilliğini kaybeden MHP yaşadı. Liste başında yıllardan beri Vizede belediye başkanı olarak başarılı işlere imza atan Selçuk Yılmaz olmasına rağmen MHPnin oy yüzdesi 9 puan birden düştü. Bunun en önemli nedeni, parti için oluşan hayırcı algı oldu.
AK Parti ise Edirnede olduğu gibi milletvekili listesinin tamamını yenileyerek seçime girdi. Bu kez yerel seçimlerde belediye başkanlığını çok az oy farkla kaybeden Selahattin Minsolmaz'la seçmenin karşısına çıkan AK Parti, 1 vekil çıkarmayı başardı. HDP Trakyanın diğer illerinde olduğu gibi oy kaybetti.