-
- Üyelik Tarihi
- 9 Şub 2015
-
- Mesajlar
- 44,845
-
- MFC Puanı
- 29,224
1 kg un ( elenmiş olmalı)
10 gram yaş maya (1 paket)
3 çorba kaşığı ekşimiş sulu yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
4-5 su bardağı ılık su
Üzeri için ;
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım çay bardağı ılık süt ( karıştırıyoruz)
Gobit Ekmeği Tarifi'nin Yapılışı
Öncelikle belirteyim, bu hamur miktarından yaklaşık 25 -30 adet çıkıyor fakat ben buzluğa atıp daha sonrada tükete bildiğimiz bi ekmek olduğu için çok yapıyorum siz yarıya indire bilirsiniz malzemeyi, dilerseniz çok yapıp sizde buzluğa atabilirsiniz
Hamur için belirtilen tüm malzemeleri derin bir kaba alıp (sıcaklığını hissetmelisiniz suyun ) ılık su ile yoğurup, yumuşacık bir hamur yapıyoruz. 10- 15 dk kadar yoğurduğumuz hamuru ağzı kapalı şekilde ılık bir ortamda 1 saat mayandırmaya bırakıyoruz, mayalanan hamur 2. kez tekrar yoğurup ( havasını almamız gerekli ) yumurta büyüklüğünde bezelere ayırıp, üzerini örterek yarım saat kadar daha dinlendirip ,her bezeyi un yardımı ile 2 cm kalınlıkta açıyoruz.*Açılan ekmekleri yağlı kağıt şeriki tepsiye dizilip, üzerine fırça ile yoğurtlu süt karışımından sürüp ekmeklerin tepside kabarması için on dk kadar bekletiyoruz.*Ekmekler tepside mayalanırken, fırını 190- 200 dc iyice ısıtıyoruz. (yaklaşık on dk) Isınan fırının üste yakın katına tepsimizi sürüyoruz, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz, fırını sık sık kontrol edin çabuk pişiyorlar ki kurumasın ekmekleriniz. (fırın iyi ısınmalı ki, ani sıcaklık etkisiyle ekmeler balon gibi kabarıp içinin açılmasıyla cep dediğimiz kısımları oluşsun) (içerisine yeşillik, peynir, tavuk, köfte, et vs doldurmamız için oluşan kısım) fırından çıkan ekmekleri soğumaya bırakıyoruz. Ekmeği kestiğimizde içindeki oluşan boşluğa; Daha önce de belirttiğim gibi et ,köfte, balık, tavuk ,yeşillik,peynir sandiviç tarzı neyi seviyorsanız doldurup ayranla servis yapabilirsiniz.