Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

GNU-Linux Mint Kullanmak , Microsoft Windows Kullanmak Gibidir.....

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
Konum
BERTUNA
  • Üyelik Tarihi
    2 Haz 2020
  • Mesajlar
    5,275
  • MFC Puanı
    15,970

Linux Mint Nedir?​


Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır.Linux Mint, çoğu modern sistemlerde, özellik olarak x86 ve x64 tipi makinelerde çalışmak üzere tasarlanmış bir bilgisayar işletim sistemidir.Linux Mint, Ubuntu dağıtımına dayanır ve Ubuntu, Debian dağıtımına dayanır.Linux Mint'in amacı hem güçlü hem de kullanımı kolay, modern, zarif ve konforlu bir işletim sistemi üretmektir.

Linux Mint, Windows veya Mac-Os'un aksine 4 farklı masaüstü bilgisayar seçeneği sunan bir bilgisayar işletim sistemidir. Ana sürüm olarak, bizzat Linux Mint ekibi tarafından geliştirilen Cinnamon masaüstü ortamı ile MATE masaüstü ortamını içeren sürümleri yayınlamaktadır. Ayrıca KDE ve Xfce masaüstü ortamlarını içeren sürümleri de seçenek olarak sunulmaktadır.

Linux Mint oldukça geniş bir katkıcı topluluğa sahiptir(yabancı forumlar için geçerli, mint'in türk forum'u için geçerli değildir). Tamamen gönüllülerden oluşan geliştirici ağı ve yine gönüllülerin kurduğu yerel destek siteleri ile yerel dillerde destek verilmekte ve tercüme çalışmalarına katılım sağlanmaktadır. Linux Mint türkçe desteği çok iyi durumdadır.

2006 yılında piyasaya sürülen Linux Mint, küresel geliştiriciler ve katkıda bulunanlar topluluğu tarafından inşa edildi ve Ubuntu'nunkine benzer işlevsellik, işlem ve süreçler sunuyor. Linux Mint'in temel farkı, kullanıcı arayüzü ve etkileşim kolaylığıdır.

Linux Mint’in kullanıcılar tarafından kısa sürede benimsenmiş olmasının en önemli nedenlerinden biri de işletim sisteminin standart Windows’a çok benzeyen Mate masaüstü ortamını kullanıyor olması ve işletim sisteminin kurulum ya da kullanımının çok kolay olmasıdır. Bilgisayar kullanıcılarına kur ve çalıştır şekilde hazır paketlerle birlikte gelen işletim sisteminde bir kullanıcının ihtiyaç duyabileceği her şey düşünülmüş.

windows'da CMD, Komut Satırı olarak da bilinen ve Windows işletim sistemli cihazlarda yer alan MS-Dos tabanlı bir kod yazma konsoludur. Bu alana giriş yaparak çok sayıda kod yardımıyla, çok sayıda bilgiye erişebilir, kopyala-yapıştır türü Dosya işlemler yapılabilir. Windowsun ilk zamanlarında çok kullanılan komut satırı zamanla son kullanıcıya hitap eden bu işlemler daha basit görsel alanda yapılmasıdır. Linux işletim sistemlerinde aynı düzen terminal ekranında yapılması son kullanıcıların bu terminalı kullanamadığı için uzun bir zamandır Linux işletim sistemini kullanmamışlardır Linux Mint ise son kullanıcılara hitap eder, Terminal kullanımı azaltmıştır. Kopyalama, yapıştır, taşıma gibi dosya işlemleri ve proğram kurulumu kullanımı çok kolay basit bir işlemlerdir.

Linux®, Tabanlı işletim sistemlerinde olduğu gibi Linux Mint neredeyse tüm kişisel bilgisayarlarda çalışan ücretsiz veya açık kaynaklı , kullanıcı odaklı bir işletim sistemidir.Linux Mint, Libre Office, Firefox, Video ve Ses kodekleri, vb... gibi önceden yüklenmiş bir çok yazılım ile birlikte gelir.

Linux Mint en popüler masaüstü Linux dağıtımlarından biridir ve milyonlarca insan tarafından kullanılmaktadır. Windows ve Mac-Os'dan sonra ençok kullanılan 3. işletim sistemidir.

Linux Mint'in Başarısının Bazı Nedenleri:​




  • Tam multimedya desteği ile çalışır ve kullanımı son derece kolaydır.
  • Hem maliyet hem de açık kaynak ücretsizdir.
  • Toplum güdümlüdür. Kullanıcıların fikirleri Linux Mint geliştirmek için kullanılabilir böylece proje geribildirim göndermek için teşvik edilir.
  • Debian ve Ubuntu'ya dayanarak, yaklaşık 30.000 paket ve en iyi yazılım yöneticilerinden biri sağlıyor.
  • Güvenli ve güvenilir. Yazılım güncellemeleri, benzersiz bir güncelleme Yöneticisi ve Linux mimarisinin sağlamlığı için muhafazakar bir yaklaşım sayesinde, Linux Mint çok az bakım gerektirir (hiçbir antivirüs, Anti-Spyware... vb kullanma gerektirmez.).
Webmasterlar için php ve mysql Gibi web proğramlar en iyi linux işletim sistemlerinde çalışmaktadır. websiteler php ve mysql'de hazırlanmışsa Hosting Firmaların Linux serverlarında barındırılmakta tabiki Linux işletim sistemine hakim olmamız, Linux server işletim sistemlerini kullanabilmemiz için bazı linux komutlarını çok iyi bilmemiz gerekmektedir.

İnternet dünyasında en çok tercih edilen web sunucuları Linux tabanını kullanan web sunucularıdır. Bunun nedeni Linux işletim sistemlerinin hem diğer sistemlere göre daha güvenli ve sürdürülebilir olması hem de kullanıcılarına sunduğu esnek özelleştirilebilme seçenekleridir. Linux Server işletim sistemi olarak en çok tercih edilen işletim sistemleri; CentOS, Ubuntu Server, Gentoo, Debian ve Slackware’dir.

Linux Kullanım Önerisi​




Tabiki alışkanlıklarımızdan kurtulmak kolay olmuyor. Direk Linux işletim sistemini kurmak ve kullanmak size zor gelebilir. Öncelikle önemli dosyalarınız varsa yedeğinizi alın. Hardiskinizi ikiye bölün veya en az 30 gb ve üzeri yer ayırın ve bu bölüme Linux mint yükleyin (Size önerim Linux Mint Mate) Linux Mint Kurulumu çok basitdir; Youtube'da bununla ilgili bir çok video bulabilirsiniz. Linux Mint'i Bilgisayara kurduğunuzda tekrar Bilgisayarınız açıldığında size windows'mu, linux mint'mi başalatıyım diye soracaktır; Böylelikle iki işletim sistemini kullanabilirsiniz. Zamanla alıştıkça artık windows'u kullanmayacaksınız.

Kullandığımız Android telefonların işletim sistemi olarak linux çekirdeğini kullanıyor. Android Telefonu kullanabildiğinize göre kolayca işletim sistemine uyum sağlayacaksınız. Android Telefonlarda Google Play Store'den proğram yüklediğimiz gibi Linux Mint'de yazılım yönetici vardır. Burdan aradığımız programı seçerek kolayca kurarız; aynı Android sistemde ki gibi. Ayrıca belirtmek isterim Linux Mint en son sürümü yükleyin bilgisayarın donanımı otomatik tanır sürücü yükleme ile uğraşmazsınız.

EKRAN GÖRÜNTÜLERİ :

1.BAŞKA BİR SİSTEMDEN GÖRÜNTÜLER :

mate.jpg

mate1.jpg

mate4.jpg


2.AYAMUTURA'IN SİSTEMİNDEN GÖRÜNTÜLER

Mint Kullanmak-1.png
Mint Kullanmak-2.png
Mint Kullanmak-3.png
Mint Kullanmak-4.png
Mint Kullanmak-5.png
Mint Kullanmak-6.png

Linux Mint 19.3 Kurulum Videoları


GNU-Linux Mint 19.3 sürümünden Mint 20 Upgrade İşlemi


GNU-Linux Mint İle Microsoft Windows 10 İşletim Sistemleri Çift Önyüklemeli Olarak Aynı Makine 'de Kullanma


GNU-Linux Mint Yükleme Medyaları (ISO Kalıpları) [Resmi Web Sayfası]

Kod:
https://linuxmint.com/

Not :

Siz resmi web sayfasında Masaüstü Ortamlarına Göre (Cinnamoon,XFCE4,MATE) Türkiye Sunucundan yerel Türkçe Yansıyı indireceksiniz.Önerim sizlere ya XFCE4 yada MATE'dir.Cinnamoon çok fazla RAM tüketimine sahip (ortalama 400 MB)
 

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
Konum
BERTUNA
  • Üyelik Tarihi
    2 Haz 2020
  • Mesajlar
    5,275
  • MFC Puanı
    15,970
GNU -Linux Mint Dağıtım Sürümlerinde;(Sürüm Numaraları ve Kod isimleri) Linux Mint'te sürüm numaraları ve kod isimleri belli bir mantıkla sıralanır.

Linux Mint sürümlerinde kod ismi kullanmak, sürüm numarası kullanmaya nazaran daha bilindik olmayı sağlar.
‐ 5. sürürmden beri Linux Mint 6 aylık sürüm zincirini ve basitleştirilmiş bir sürüm düzenini takip etmiştir.
‐ Eğer yenilik küçük bir kısım olarak yapıldıysa (Windows'taki Servis Paketleri gibi), onun sürüm numarası küçük bir düzenleme artışı alır. “3” yerine “3.1” gibi.
‐ Linux Mint'te kod isimleri daima “a” ile biten bayan isimleridir. Kod isimleri alfabetik sırayı takip eder ve kod isminin ilk harfi sürüm numarasının alfabedeki sıralamasına uygundur.

Geçmişte Linux Mint aşağıdaki kod isimlerini kullanmıştır:

Sürüm: Kod İsmi
1.0 Ada
2.0 Barbara
2.1 Bea
2.2 Bianca
3.0 Cassandra
3.1 Celena
4.0 Daryna
5 Elyssa
6 Felicia
7 Gloria
8 Helena
9 Isadora
10 Julia
11 Katya
12 Lisa
13 Maya
14 Nadia
15 Olivia
16 Petra
17 Rosa
18 Serena
19 Tara
20 Ulyana​


Linux Mint Kurulumu

Linux Mint işletim sistemini ücretsiz indirebilirsiniz. ISO dosyası olarak gelir, boş bir DVD'ye ya da taşınabilir bir belleğe(USB bellek) yazmanız gerekir. Çalışabilir DVD açılış diski olma özelliğine sahiptir ve bilgisayarınızı hiçbir şekilde etkilemeden tamamen fonksiyonel bir işletim sistemini deneme imkanı sağlar. Basitçe açıklamak gerekirse, Linux Mint'i DVD'ye yükleyip bilgisayarınızda var olan sistemi bozmadan deneyebilirsiniz.

Linux Mint kalıp dosyasını USB belleğinizden, taşınabilir başka bir aygıttan ya da direkt sabit diskinizden başlatarak da kullanabilirsiniz. Fakat bu seçenekler bazı uygulanacak komutlardan dolayı ileri seviyedir.

Eğer Çalışabilir DVD'den memnun kalırsanız, sabit diskinize kurmaya karar verebilirsiniz.Tüm gerekli araçlar (disk bölümleme ve diske yükleme araçları) DVD ile beraber gelmektedir.

Sürüm Notlarını Okuyun

İndirme işleminiz ortalama internet bağlantısına göre en az 30 dk süreceği için, bu süreçte indirmekte olduğunuz yeni sürüme ait özellikleri okumak iyi fikir olabilir. Sürüm notlarını Linux Mint internet sitesi üzerinde makale olarak bulabilir ve aşağıdaki sorulara cevap alabilirsiniz.

• Hangi yeni özellikler bu yeni sürüm ile birlikte gelmektedir?
• Bu sürümün bilinen problemleri nelerdir?
• Bir önceki sürümden bu sürüme nasıl güncelleme yaparak geçebilirim?

Ayrıca son sürüme ait ekran görüntülerini site üzerinde bulabilirsiniz. Tabii ki işletim sistemini kolayca kullanabilmek adına birçok özellik hakkında bilgi bulabilirsiniz ama bazı şeyleri de kaçırabilirsiniz bu nedenle sürüm notlarını okumanız daha güvenli olacaktır.

MD5 Dosyasını Kontrol Edin

Sürüm notlarını okudunuz ve indirmiş olduğunuz yeni sürüm Linux Mint'i test etmek, denemek için sabırsızlanıyorsunuz. DVD'ye yazmak ve bilgisayarda başlatmak için hazırsınız.

Eğer hazırladığınız DVD hatalar içeriyorsa, garip problemler ile karşılaşabilir ve yardım bulmakta zorlanabilirsiniz. Bir DVD'nin hatalı olmasının başlıca iki sebebi şunlardır:

• ISO dosyasını indirirken bir problemle karşılaşmış olabilirsiniz.
• DVD'ye yazma işlemi esnasında bir problem meydana gelmiş olabilir.

İndirme sayfasındaki MD5 imza dosyası, indirmiş olduğunuz ISO dosyasının doğruluğunu kontrol edebilmenize imkan tanır. Bu yüzden, olası problemlerle karşılaşmamak için ISO dosyasını DVD'ye yazmadan önce dosyanın doğruluğunu kontrol edin. Eğer hali hazırda bir GNU/Linux dağıtımı kullanıyorsanız, sisteminizde mutlaka md5sum dosyası yüklüdür.

Bir terminal penceresi açarak “cd” komutu ile ISO dosyasının bulunduğu konuma gelin (örnek olarak, eğer “linuxmint-i386.iso” masaüstündeyse) şunları yazınız:

Kod:
cd ~/Desktop
md5sum linuxmint-i386.iso

Bu komutla birlikte bir seri olarak numara ve harfler çıkacaktır. İndirmiş olduğunuz ISO dosyasının doğruluğunu bu şekilde kontrol edebilirsiniz.
Linux Mint'i indirdiğiniz site üzerindeki MD5 kodu ile çıktıyı kontrol ediniz. Eğer iki imza dosyası da aynı ise, indirmiş olduğunuz dosya, orjinali ile aynıdır ve şu anda DVD'ye yazmaya hazırsınız demektir!

Eğer Windows kullanıyorsanız, ISO kalıbı içinde md5 kontrol edici programcık yüklü olarak gelmiyor. Şu adresten online olarak ISO dosyasını yükleyip kontrol edebilirsiniz.Çıkan imza dosyasını site üzerindeki ile karşılaştırınız.

Kod:
https://md5file.com/calculator

ISO Dosyasının DVD'ye Yazılması

MD5 dosyasını kontrol ettiniz ve şimdi DVD'ye yazmak için hazırız.Boş bir DVD-R edinin ve favori DVD yazma kaleminiz ile onu etiketleyin. Tekrar yazılabilir DVD-RW'ler de pek tabii kullanılabilir ama bu tip ortamların uyumluluk sorunları olduğu bilinmektedir. Ayrıca DVD'yi etiketlemek kulağa garip gelebilir ama eğer bunu yapmazsanız kısa süre sonra masanızın üstünde isimsiz pek çok DVD oluşabilir.

Boş DVD-R'yi optik okuyucunuza koyun ve ISO dosyasını yazdırmaya hazırlayalım.Eğer MATE masaüstü ortamında bir GNU/Linux kullanıyorsanız, ISO dosyasını seçiniz ve sağ fare tıklaması ile “Diske Yaz” komutunu uygulayınız. Eğer KDE masaüstü ortamında bir GNU/Linux kullanıyorsanız, 'K3B' uygulamasını çalıştırın, ”Araçlar” menüsünden ”ISO Dosyasını Yazdır” komutunu uygulayın.Eğer Linux kullanıyorsanız ve uçbirim'i kullanmak isterseniz indirmiş olduğunuz ISO dosyasının bulunduğu klasörden;

Kod:
cdrecord -v -dao dev=1,0,0 linuxmint-i386.iso

dev= den sonraki sayıları, kendi optik sürücünüz için geçerli olan değerler ile değiştiriniz.

Ve şunu çalıştırınız:

Kod:
cdrecord -scanbus

Bu komutları kullanmak için yetkili kullanıcı (root) olmak zorundasınız.Eğer Windows kullanıyorsanız InfraRecorder gibi bir program kullanabilirsiniz.
 

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
Konum
BERTUNA
  • Üyelik Tarihi
    2 Haz 2020
  • Mesajlar
    5,275
  • MFC Puanı
    15,970
Anlık olarak güncelleştirmeleri Microsoft Windows ' daki Windows Update gibi alabilirsiniz.Aşağıdaki ekran görüntüsünde sistem güncel (sistemi kurduktan sonra terminal'den apt-get paket yöntemi ile güncelleştirmiştim.Yaklaşık 435 MB'lık güncelleme aldı sistem) ama iki ufak güncelleme var.

Günleştirme Yöneticisi.png

Mint'in sürüm 19.3 en çok beğendiğim özelliği "DONANIMA ÖZEL KLAVYE AYARLARI VE DÜZENİ" oldu.Aşağıdaki ekran görüntüsünde benim makinenin markasına göre klavye düzeni değiştirmiştir.Böylece Özel Multimedya Tuşlarını artık çok rahat kullanabilmekteyim.Bunun Windows karşılığı HP QUİCK BUTON'S idi ve ayrı bir setup sürücü paketi olarak yükleniyordu.Bu bile Mint'in Windows karşında üstünlüğünü anlatmaya yeter artar bile....

Özelleştirilebilir Klavye Ayarları.png
 
Üst Alt