• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

GNU-Linux Bilgisayar Virüsleri Ve Kurtçukları Listesi

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
Linux, Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinin genelde bilgisayar virüslerine karşı güvenli olduğu söylenir. Yine de virüsler potasiyel olarak, korumasız Linux sistemlerine zarar verebilir, onların çalışmalarını engelleyebilir ve hatta diğer sistemlere de yayılabilirler.

Çoğu Unix sistemleri gibi Linux da, kullanıcıların kendi yetkileri çerçevesinde işlem yapabildikleri çok kullanıcılı bir sistemdir ve bir çeşit erişim kontrol mekanizmasına sahiptir. Bu nedenle virüsler genellikle işletim sisteminin kendisini etkileyemezler. Aşağıdakilerde dahil olmak üzere hiçbir virüsün başarılı bir şekilde çok sayıda Linux makinaya yayılamamış olmasının nedeni budur. Aşağıda listelenen virüsler belirli bir zarar verme potansiyeli taşısalarda Linux için çok küçük bir tehdit oluştururlar.

Virüsle enfekte olmuş bir ikili dosya çalıştırılırsa, sistem enfekte olacaktır. Ancak enfeksiyon düzeyi, kullanıcının sahip olduğu yetkiyle sınırlıdır. Yönetici (root) yetkileriyle çalıştırılan virüslü bir dosya ile tüm sistem enfekte edilebilir.

ClamAV, Linux üzerinde de çalışan açık kaynaklı, özgür bir virüs tarayıcıdır ve diğer çoğu Windows virüsüyle birlikte aşağıda listenen virüslerin de çoğunu bulabilir.

Linux için bilinen kötü amaçlı yazılımların listesi şunlardır:

Kurtçuklar

Adm
Adore
Cheese
Devnull
Kork
Lapper
Linux/Lion (Ramen olarak da bilinir)
Mighty
Slapper

Bilgisayar virüsleri

Alaeada
Binom
Bliss
Brundle
Diesel
Kagob
MetaPHOR (Simile olarak da bilinir)
OSF.8759
RST [1]
Staog
Vit
Winter
Winux (Lindose ve PEElf olarak da bilinir)
ZipWorm

Kaynak:

Kod:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Linux_bilgisayar_vir%C3%BCsleri_ve_kurt%C3%A7uklar%C4%B1_listesi
 
Üst