-
-
-
- MFC Puanı
- 79
Bir tosbağa ya da küçük bir su kaplumbağası, korunmak için başını kabuğunun içine çekerken genellikle boynu dikey bir şekilde bükülür.Gizli boyunlu kaplumbağalar ise boyunlarını yatay olarak kıvırırlar.Bunun dışında başka özellikleri de vardır.Güney Amerika türünün tarihçesi de özel bir önem taşır.Gizli boyunlu kaplumbağaların üç türü vardır.İkisi Afrika'da, üçüncüsü Güney Amerika'da yaşar.Bu son tür, uzaklardaki Madagaskar adasında da görülür.Afrika'daki altı kadar cins iki ad altında toplanır.Bataklık meduzası ve kutu kaplumbağaları.Bundan başka türlere değişik yerlerde, değişik isimler verilmektedir.Mesala Bataklık meduzası miğferli su kaplumbağası ve su kaplumbağası diye de bilinir.Afrika'nın kutu kaplumbağalarının at kabuklarının ön kısmında özel bir eklem vardır.Hayvan kafasını içeri soktuktan sonra bu yukarı çekilir ve baş görünmez olur.
AMAZON KAPLUMBAĞASI
Venezuela'da Orinoco havzasında arrau diye bilinen dişi Amazon kaplumbağasının boyu 90 santimi geçer.Daha ufak ve hemen hemen daire biçiminde olan erkeğin çapı ise 45 santimdir.Dişilerin çoğunun ağırlığı 22 kilo kadardır.Ama 59 kiloya yaklaşan dişiler de görülmüştür.Bu kaplumbağalar çeşitli hayvanlar ve biraz da bitkiyle beslenirler.Yaşayışları hakkında pek az bilgi vardır.Üreme dışında, genellikle diğer kaplumbağalar gibi davranırlar.Üremeleri yeşil kaplumbağa gibi bazı deniz türlerinkine şaşılacak kadar benzer.Şubatın başlarında, kuru mevsime girilirken sular alçalır.Irmakların ortasında kum tepecikleri ve adacıklar belirir.Binlerce kaplumbağa bu kum tepelerinin etrafında toplanır ve çiftleşirler.Bazıları uygun bir kum tepeli kesim bulabilmek için 150 kilometre uzaklıktan gelirler.Çiftleşmeden sonra erkekler ayrılır.Dişiler ise yumurtlamak için geceleyin karaya çıkarlar.
Kıyıda sıkışık bir halde toplaşan binlerce dişi kaplumbağa kumda 90 santim genişliğinde ve 60 santim derinliğinde çukurlar kazarlar.Çukurun dibinde ikinci bir oyuk daha vardır.Yumurtalar bunun içine bırakılır.Dişi kaplumbağalar geniş çukuru dört ayaklarıyla, küçük çukurları ise sadece ard ayaklarıyla kazarlar.Bunların içine 150'ye yakın yumurta bırakılır.Yumurtaların çapı hemen hemen 5 santimdir.Kabukları yumuşaktır.Yumurtlama işi bittikten sonra dişi çukuru doldurur, yerinin belli olmaması için etraftaki kumları karıştırır, sonra da oradan ayrılır.Her gece yine binlerce dişi yumurtlamaya gelir.Altı hafta sonra 5 santim boyunda yavrular yumurtadan çıkarlar.Kumu kazarak yüzeye erişirler.O zaman da akbabaların, leyleklerin ve çentik kargalarının saldırısına uğrarlar.Suya erişmeyi başaran yavruları ise orada diğer tehlikeler beklemektedir.Krodokodiller ve avcı balıklar.
AFRİKA SU TOSBAĞASI
Afrika su tosbağasının boyu 32 santim kadardır.Eni ise hemen hemen 25 santimdir.Bu kaplumbağa Afrika'da, Sahra'nın güneyinde yaşar.Hayvanın pis bir kokusu vardır, ördek palazlarına saldırması yüzünden Güney Afrika'da ve diğer bazı kesimlerde kötü bir ün kazanmıştır.Bu hayvan balıkçıların oltalarındaki yemleri de çalar.Kokuyu her bacağın altındaki salgı bezleri çıkarır.Bu dört bez çok pis kokulu bir sıvı salgılar.Bunun özellikleri atları ve insanları rahatsız ettiği söylenmektedir.Kaplumbağa sadece hayvanlarla beslenir.Ama bitkileri de memnunlukla yer.Karada hızlı koşar.Suda daha da hızlı yüzer.Bu yüzden ördek yavruları elinden kolay kurtulamaz.Kaplumbağa, yavruyu bir bacağından yakalayarak suyun altına çekip boğar, sonra da yer.
Bu kaplumbağanın çiftleşmesinin öyle ilgi çekici bir tarafı yoktur.Yumurtlamak üzere olan dişi, karaya çıkarak bir yer seçer.Toprağa bir miktar idrar bırakır.Ayaklarıyla çamuru karıştırır ve katı bir çamur oluşuncaya kadar idrar dökmeyi sürdürür.Böylece kazma işi kolaylaşmış olur.Sonra göğüs kısmının kenarını bir buldozer gibi kullanarak, arka ayaklarıyla iterek 10 santim genişliğinde bir çukur kazar.Bunun dibine de küçük bir oyuk yapar.Kaplumbağa bu oyuğa 10 kadar oval, yumuşak kabuku, yumurta bırakır.Yumurtaların boyu 4, eni 1.8 santim kadardır.Yumurtanın üzerindeki zar daha sonra sertleşir.Yumurtadan çıkan yavrular yüzeye eriştikleri zaman onları bekleyen çekicbaş, balıkçıl ve diğer kuşların oluşturduğu tehlikeyle karşılaşırlar.
Afrika ve Güney Amerika türleri aynı familyaya girerler.Ama bunların pek yakın akraba olmadıklarını düşünmek gelir insanın içinden.Afrika su tosbağası yuvasını kara tosbağanınki gibi yapar.Ve yine bu hayvan gibi davranır.Güney Amerika ırmak kaplumbağası, her bakımdan deniz kaplumbağası gibi hareket eder.Onun için insan bu hayvanların atalarının denizde yaşadıklarını ve sonra ağır ağır büyük ırmaklara geçtiklerini düşünebilir.