- Konum
- İzmir..
-
- Üyelik Tarihi
- 23 Eki 2015
-
- Mesajlar
- 7,101
-
- MFC Puanı
- 3,318
Kuzeybatı Afrika ülkelerinden olan Gine Cumhuriyeti; batısında Atlas Okyanusu doğusunda Fildişi sahili ve Mali güneyinde Liberya ve Sierra Leone kuzeyinde ise Senegal Gine ve Bissau bulunur. Conakry ise Gine'nin başkentidir.
Gine sömürgecilik ile16. yy' da tanışır. 19. asrın ortalarında bölgeye tamamen hakim olan Fransızlar sömürgecilik faaliyetlerini ve köle ticaretini uzun yıllar devam ettirir. Bu rejimden memnun olmayan Gine halkı İkinci Dünya Savaşı sonlarına doğru büyük bir mücadele başlatır. Bu sömürgeciliğe karşı yoğun mücadeleye daha fazla dayanamayan Fransa bağımsızlık için halk oylamasına gidileceğini söyler ve ilk oylamada 1958 yılında Gine bağımsızlığını ele almıştır. Bu tarihten sonra Gine Çin Rusya ve Çekoslavakya gibi sosyalist ülkelerden yardım alır. Fransızlarında tamamına yakın kısmı Gine' den uzaklaşmıştır. Günümüzde Gine'nin yönetimi Başkanlık Tipi Cumhuriyet'tir.
Hava koşullarının genellikle sıcak ve nemli olduğu Gine'de tropikal iklim hakimdir. Yıl içinde sıcaklık 23 derecenin altına düşmez. Yıllık ortalama sıcaklığı ise 29 derece olarak hesaplanır. Gine Aralık ayından Mayıs' a kadar kuru bir dönem geçirir. Yağış sezonu Nisan'da başlar ve Kasım' a kadar sürer. En çok yağış alan bölgesi batı kısımlarıdır.
Nüfusun büyük bir çoğunluğu tarım sektörüyle uğraşmaktadır. Bunun yanında ekonomilerinde madenciliğin yeri büyüktür. Kahvebalık tarım ürünleri elmas boksit altın aliminyum başlıca ihracat ürünleridir ve en büyük ortağı Rusyadır. İthalat ortakları ise ABD ve Çin'dir. Genellikle metaller tekstil hububat taşıt ekipmanları makine petrol ürünleri gibi maddeler temel ithal ettikleri ürünlerdir.
Ülkeyi ziyaret etmeyi düşünenler için en ideal mevsim Aralık ve Mart ayları arasıdır. Bu dönemin hem kuru sezon olması hem de yoğun sıcakların henüz gelmemiş olması ülkeyi daha rahat dolaşmaya imkan verecektir.
Farklı yemek tadları sevenler için ülkede bir çok lezzetli ve farklı yemekler mevcuttur. Halkın çoğunluğu Müslüman olması nedeniyle et olarak sığır eti tüketilir. En önemli yöresel yemeği sığır eti ile yapılan Gine Pilavıdır. Deniz ürünleri de yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Et tüketmeyenler için ise mısır manyok ve patatesten yapılan değişik tatlarda yemekler bulunmaktadır.
Gine sömürgecilik ile16. yy' da tanışır. 19. asrın ortalarında bölgeye tamamen hakim olan Fransızlar sömürgecilik faaliyetlerini ve köle ticaretini uzun yıllar devam ettirir. Bu rejimden memnun olmayan Gine halkı İkinci Dünya Savaşı sonlarına doğru büyük bir mücadele başlatır. Bu sömürgeciliğe karşı yoğun mücadeleye daha fazla dayanamayan Fransa bağımsızlık için halk oylamasına gidileceğini söyler ve ilk oylamada 1958 yılında Gine bağımsızlığını ele almıştır. Bu tarihten sonra Gine Çin Rusya ve Çekoslavakya gibi sosyalist ülkelerden yardım alır. Fransızlarında tamamına yakın kısmı Gine' den uzaklaşmıştır. Günümüzde Gine'nin yönetimi Başkanlık Tipi Cumhuriyet'tir.
Hava koşullarının genellikle sıcak ve nemli olduğu Gine'de tropikal iklim hakimdir. Yıl içinde sıcaklık 23 derecenin altına düşmez. Yıllık ortalama sıcaklığı ise 29 derece olarak hesaplanır. Gine Aralık ayından Mayıs' a kadar kuru bir dönem geçirir. Yağış sezonu Nisan'da başlar ve Kasım' a kadar sürer. En çok yağış alan bölgesi batı kısımlarıdır.
Nüfusun büyük bir çoğunluğu tarım sektörüyle uğraşmaktadır. Bunun yanında ekonomilerinde madenciliğin yeri büyüktür. Kahvebalık tarım ürünleri elmas boksit altın aliminyum başlıca ihracat ürünleridir ve en büyük ortağı Rusyadır. İthalat ortakları ise ABD ve Çin'dir. Genellikle metaller tekstil hububat taşıt ekipmanları makine petrol ürünleri gibi maddeler temel ithal ettikleri ürünlerdir.
Ülkeyi ziyaret etmeyi düşünenler için en ideal mevsim Aralık ve Mart ayları arasıdır. Bu dönemin hem kuru sezon olması hem de yoğun sıcakların henüz gelmemiş olması ülkeyi daha rahat dolaşmaya imkan verecektir.
Farklı yemek tadları sevenler için ülkede bir çok lezzetli ve farklı yemekler mevcuttur. Halkın çoğunluğu Müslüman olması nedeniyle et olarak sığır eti tüketilir. En önemli yöresel yemeği sığır eti ile yapılan Gine Pilavıdır. Deniz ürünleri de yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Et tüketmeyenler için ise mısır manyok ve patatesten yapılan değişik tatlarda yemekler bulunmaktadır.