Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Geleneksel Türk El Sanatları Nelerdir?

Zeynep1

¤ Cærpe di£m ¤
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    14 Mar 2015
  • Mesajlar
    1,920
  • MFC Puanı
    524
geleneksel-turk-el-sanatlari-nelerdir_646x340.jpg


Köklü bir geçmişi olan Türkler tarih boyunca birçok el sanatı ortaya koymuştur. Daha önceki zamanlarda göçebe olarak yaşayan Türkler gittikleri yerlerde kendi değerleriyle etkileşimde bulundukları milletlerin değerlerini harmanlayarak her geçen gün el sanatlarını çeşitlendirmiştir. Dokumacılıktan çiniciliğe, çorap örücülüğünden ebru sanatına kadar birçok geleneksek el sanatı vardır. Bunlardan bazıları günümüze kadar önemini yitirmemişken kimileri de unutulmuştur.

Geleneksel Türk el sanatları nelerdir?

Dokumacılık: Geleneksel Türk el sanatları deyince akla ilk gelenlerden birisi dokumacılıktır. Selçuklu zamanına dayanan dokumacılık gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Özellikle Sivas ve çevresindeki halılar sık dokunduğundan çok kıymetlidir. Bu bölgede dokunan halılarda en az 12 renk görülür ancak renklerin hepsi birbiriyle uyumludur.
Çinicilik: Geçmişi Selçuklulara dayanan çinicilik özellikle Türklerde mimarinin gelişmesiyle ortaya çıkmış bir sanattır. Birçok hayvan figürünü sanata döken çini sanatı eski zamanlarda sık sık kullanılırdı.
Çorap Örücülüğü: Geçmişte daha çok Sivas'ın Gürün ilçesinde yaygın olan çorap örücülüğü teknolojinin gelişmesiyle yavaş yavaş önemini kaybetmiş bir sanattır. Bu çorapların en önemli özelliği tiftikten yapılmasıdır.
Türk Oyaları: Şimdilerde daha çok dantel adıyla bilinen oyaların tarihi oldukça eskiye dayanır. Eskiden Türkler iğne oyası adı verilen zarif oyaları özenle yapardı. İnce bir işçilik gerektiren oyalar günümüzde yavaş yavaş yerini hazır örtülere bırakmıştır.
Keçecilik: Türklerde özellikle Isparta’da yapılan keçecilik sanatının ustaları günümüzde bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdır. Yolluktan yeleğe birçok eşyanın yapımında kullanılan keçelerin yapılmasında oldukça fazla emek vardır.
Ebru Sanatı: Geleneksel Türk el sanatları deyince akla gelen sanatlardan birisi de ebru sanatıdır. Yoğun kıvamlı suyun içine suda bozulmayan boyaların dökülüp şekil verme, daha sonra bu şekillerin kağıda geçirilmesi olan ebru sanatı günümüzde hala popülerliğini korur.
Yazma: Bir diğer geleneksel Türk el sanatı da yazmadır. Kumaş üzerine kalıplarla süsleme yapılması olan yazma sanatı milattan öncelere kadar dayanır.
Bakırcılık: Günümüzde bakırcılık eski önemini yitirse de eskiden Türkler arasında oldukça kullanılan bir sanattır. Şimdilerde önemini yitiren bu sanat geçmişte birçok mekan ve eşyanın süslenmesinde kullanılırdı.
 
Üst Alt