Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Gece meyve yemek doğru mu?

Rapunzel

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    11 Mar 2015
  • Mesajlar
    5,320
  • MFC Puanı
    -445
Son zamanlarda en masum bilinen meyvelerle ilgili ezber bozuluyor! Öğünler, ara öğünler, yasaklar sıralanıyor! Gece meyve yemek konusunda da uyarılar var!..

Başlangıç olarak, bazı yanlış bilgilerimizi düzeltelim. Öncelikle daha çok zayıflama yöntemi gibi düşünülen diyet, sadece zayıflama anlamına gelmiyor. Diyet aslında sağlığımızı ve zindeliğimizi korumak için gerekli olan beslenme düzeni… Çoğu kişi, fazla kilolarından şikâyetçi olarak ideal kilolarına dönmek için özel beslenme programları uyguluyor ve bu programlara diyet diyor. Bu nedenle de diyet yapmak zayıflamak gibi algılanıyor. Oysa diyet, söylediğimiz gibi sağlıklı ve dengeli beslenme programı…

Bir diğer yanlış da ‘meyve ve sebze tüketmek faydalıdır’ düşüncesi… Evet, bu kısmen doğru bir bilgi ama bilinçsizce meyve tüketmek doğru değil. Karatay Diyeti ile tanıdığımız Prof. Dr. Canan Karatay, bu noktada bizi uyarıyor. Çünkü meyveler çok şekerli gıdalar ve meyvedeki şeker bebeklerde bile karaciğerin yağlanmasının başlıca nedenlerinden biri… Prof. Dr. Karatay, özellikle sağlık sorunu olanların meyvelerdeki şeker miktarına dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor.


Prof. Dr. Karatay, meyve tüketimi ile ilgili bakın ne kadar önemli şeyler söylüyor: “Meyvelerin tüketim miktarları, zamanları ve şekilleri, onları vücudumuz için sağlıklı veya sağlıksız hale getirebilir. Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir. Örneğin gün boyunca başka tatlı ve şekerli yiyecek yememek koşuluyla sonbahar ve kış aylarında sabah kahvaltısında yenecek bir yerli muz, verdiği enerji gün içinde yakılabileceği için sağlıklıdır. Ancak aynı muz akşam yemeğinden sonra tüketilirse ve ardından yatılırsa yağ olarak depolanacağı için sağlıksızdır.”

Pekiyi önemli besin kaynağı olan meyve ne zaman yenmeli?

Meyveler; posa, vitamin, mineral ve en önemlisi antioksidan açısından zengindir. Ancak meyvelerden yarar sağlamak için doğru zamanda yenmesi çok önemlidir.

Meyve, detoksifikasyon (organizmanın kendisine zararlı olan toksik maddelerden temizlenmesi) için ideal bir besindir. Ayrıca doğal şeker için de en uygun kaynaktır. Doğru tüketildiği zaman vücuda büyük yarar sağlar. Gün içinde, farklı zamanlarda yenilen üç porsiyon meyve, vücudu toksinlerden arındırır ve sindirim sistemini rahatlatır.

Beslenme uzmanlarına göre mide rahatsızlığı olmayanlar için meyve yemenin en uygun zamanı yemek öncesidir. Mide boş iken meyvenin içerdiği besleyici unsurlar vücut tarafından daha iyi emilir.

Özellikle kilo vermek isteyenlerin yemeklerden önce meyve yemesi tavsiye edilir, çünkü midede tokluk hissi oluşturduğu için yemek yerken daha az yiyecek tüketilecektir.

Meyveden sağladığımız faydayı en üst noktaya çıkarabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle maddeleyebiliriz:

· Meyve aç karnına yenildiği zaman içerdiği besinler daha iyi emilir.

· Meyve yedikten sonra en az 20-30 dakika başka bir şey yenmemelidir.

· Yemeklerden sonra meyve yemek isteniyorsa en az 3 saat ara verilmelidir. Midedeki yiyecekler tamamen sindirilmeden meyve yenirse ekşime ve şişkinlik hissi oluşabilir.

· Sabahları meyve yemek daha faydalıdır. Kan şekeri bu şekilde daha yavaş yükselir, çünkü bütün gece istirahat halinde olan sindirim sistemi sabah yenen meyve ile güne daha az zorlanarak başlar.

· Günde en az iki öğün meyve yenmelidir. Bu da iki orta boy elma, portakal, şeftali veya armut anlamına gelir.

· Mümkünse organik olarak yetiştirilmiş meyve tercih edilmelidir. Donmuş, konserve edilmiş ve işlemden geçirilmiş meyvelerden uzak durulmalıdır. Çünkü işlemden geçirilmiş meyveler daha fazla şeker, koruyucu madde veya kimyasal katkı maddeleri içirer.

Unutmamalıyız ki; özünde faydalı bir madde, miktarıyla zehir haline dönüşebilir!.. Yatmadan önce yenen her şeyin vücuda zarar vereceği akıldan çıkarılmamalıdır… Gece rahat bir uyku uyuyabilmek için sindirim sistemimizin dinlenmeye geçmesi gerekir, bu nedenle gece belli bir saate kadar mümkün olduğunca çiğ ve hazmı zor olan salata ve meyve yememeliyiz. Gece tercih edeceğimiz yemekler, pişmiş sebze yemekleri veya hazmı kolay olan çorba türü yemekler olmalıdır.

Peki ya gün içindeki beslenmemiz nasıl olmalı?

Hem enerjik, hem sağlıklı, hem de zinde bir beden isteniyorsa sabah uyanıldığında mutlaka kahvaltı yapılmasını öneren uzmanlara göre; kahvaltı bir bebeğin gelişiminde çok önemli bir yer tutuyorsa, bizim bedenimizin de sağlıklı olması için kahvaltı çok önemlidir. Kahvaltıda bedenimizin temel ihtiyaçlarını tüketmeliyiz. Kahvaltının olmazsa olmazları; peynir, yumurta, zeytin, yeşillikler, biraz mevsim meyvesi, avuç içi büyüklüğünde tam tahıllı ekmek, çiğ badem, ceviz ve fındık. Kahvaltıda reçel ve balı az tüketilmeli, çünkü kolay şekerler diğer gıdaların sindirimini engelleyebiliyorlar.

Ara öğüne dikkat

Çoğu uzman ara öğünün çok mühim olduğunu söylerken son zamanlarda bazı uzmanlar da bunun tam tersini savunuyor. Ara öğünlerin sindirim sisteminin çalışmasını durdurup yeniden başlamasına neden olduğunu anlatan uzmanlara göre; bu durumda sindirim bir nevi resetlenip sil baştan başlıyor. Böylece bir önceki öğünde tüketilen besinler bedene yarar sağlamıyor.

Öğle yemeği asla atlanmamalı

Bedenin hasarlı dokuları onarabilmesi, ideal ölçülerini sabit tutabilmesi, kilo problemi varsa bunlardan kurtulabilmesi için gece yarısı saat 24.00-02.00 arasında hormon üretip bakımını yapması gereklidir. Beden gece bu yapılanma işlemini öğlen yenen yemeklerde bulunan protein, yağ, vitamin ve mineralleri kullanarak yapar. Bu nedenle öğlen yemeğinde yenilen gıdalar sağlık ve güzelliğimiz için hayati önem taşır. Sadece tost veya ekmek arası bir gıda ile geçiştirilir veya atlanırsa, bedenimiz de gerekli bakım yapamaz.

Akşam iyice acıkmadan yenmemeli

Öğlen yenen yemeklerin iyice sindirilebilmesi için bazen sindirim sisteminin 8-10 saate ihtiyacı olur. Bu sistemin aksamaması için akşam yemeği için iyice acıkmayı beklemeliyiz. Ayrıca gece rahat bir uyku uyuyabilmemiz için de sindirim sistemimizin dinlenmeye geçmesi gerekir, bu nedenle gece mümkün olduğunca çiğ ve hazmı zor olan salata ve meyve yememeliyiz. Gece tercih edeceğimiz yemekler, pişmiş sebze yemekleri veya hazmı kolay olan çorba türü yemekler olmalıdır.
 

Mehmet

IRC Operatör
MFC Üyesi
Konum
Samsun
  • Üyelik Tarihi
    12 Ocak 2015
  • Mesajlar
    461
  • MFC Puanı
    93
Şişiriyor gece meyve sonra saat başı wc :D
 
Üst Alt