Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Gastronomi Nasıl Bir Bölüm?

Sade

Desire becomes surrender, surrender becomes power.
Emektar Üye
Konum
İzmir..
  • Üyelik Tarihi
    23 Eki 2015
  • Mesajlar
    7,101
  • MFC Puanı
    3,318
Yemek insanoğlunun hayatını sürdürebilmesi için en temel ihtiyaçlarından biridir. Toplumsal yapılarda bile yemek kültürü olarak toplum kimliğini oluşturmada yardımcıdır. Zamanla bu konu üniversitelerde gastronomi bölümünün açılmasına yol açmıştır.

Gastronomi kısaca yemek sanatı olarak bilinir. Gıda sanayisi ve üretim teknolojileri geliştikçe yemek kültürü de günden güne gelişim göstermiş ve çeşitlenmiştir. Gastronomi bölümü üniversitelerin dört yıllık lisans bölümleri arasındadır. Bölüme yerleşmek için YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) puan türlerinden YGS-4 ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı ) puan türlerinden TS-1 puanları dikkate alınır.

Gastronomi bölümünün amacı uluslararası alanda gerekli bilgi ve kabiliyetle donatılmış konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri için nitelikli ve donanımlı genç yönetici şefler yetiştirmektir. Bu bölümde öğrenim gören öğrencilere okutulan derslergıda hijyeni ve sanitasyon mutfak hesaplamaları temel sanat eğitimleri bahçe ürünleri yetiştirme gıda bilimi mutfak sanatları yiyecek-içecek işletmelerinde iletişim yiyecek tarihi yiyecek ve içecek yönetimi pastacılık pazarlamaya giriş finansal muhasebe yiyecek sistemleri dünya mutfakları ve yiyecek-içecek maliyet kontrolü yemek pişirme teknikleri gibi derslerdir. Verilen teknik derslerin yanında uygulama dersleri de mevcuttur. Sonunda bitirme projeleri yer alır.


Gastronomi bölümünden mezun olan kişiler ‘’Gastronomi Uzmanı’’ unvanına sahip olurlar. Alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler. Bölümü tercih edecek olan adayların gerektirdiği özellikler tat ve koku duyuları gelişmiş düzenli çalışma alışkanlıklarına sahip dikkatli ve titiz farklı yemek kültürlerine açık yemek konusuna ilgili ve istekli kişiler olmalıdır.

Gastronomi bölümünden mezun olan kişilerin çoğu iş bulma sıkıntısı da çekmezler. İş imkânları oldukça geniştir. Genel olarak büyük işletmelerde kendilerine iş imkânı bulurlar. Özellikle turizm sektörü başta olmak üzere değişik sektörlerde faaliyette bulunan işletmelerin mutfaklarında çalışırlar. Ayrıca kendileri yiyecek-içecek işletmesi açabilir ve buna benzer işletmelerde yöneticilik yapabilirler. Ayrıca birtakım sınavlara girerek üniversitelerde öğretim görevlisi olarak kariyerlerine yön verebilirler. Formasyon Eğitim Sertifikası alıp gerekli diğer şartları sağladıktan sonra bölümlerini ilgilendiren dersler kapsamında çeşitli MEB okullarında öğretmenlik yapabilirler.

Gastronomi bölümü son yılların gözde mesleklerinden biri haline geldiğinden dolayı uluslararası iş bulma imkânınızda oldukça fazladır. Gıda sektörünün sona ermeyeceğinin bilinmesi de bu işe avantaj sağlar.
 
Üst Alt