- Konum
- ىαкαяyλ
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Kas 2009
-
- Mesajlar
- 24,120
-
- MFC Puanı
- 79

Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını Ölçüler sayfasında, un ölçmenin inceliklerini de Un Nasıl Ölçülür başlıklı yazımda bulabilirsiniz. Tarifi uygulamadan önce geçmişte yayınladığım Tart Hamuru Hakkında yazısını da okumanızı öneririm. Tart hamuru hakkındaki püf noktalarını paylaştığım bu yazının daha başarılı tart hamurları hazırlamak için yardımcı olacağını umuyorum.
Malzemeler
Tart Hamuru için (26 cm çapında bir adet büyük (8 dilim) veya 15 cm çapında 8 adet ufak tart)
100 gram tereyağı, oda sıcaklığında yumuşamış
100 gram pudra şekeri, elenmiş
1 adet büyük boy yumurta
1/2 çay kaşığı vanilya özütü*
225 gram (yaklaşık 1+2/3 su bardağı) un
25 (yaklaşık 3 çorba kaşığı) gram kakao
1/4 çay kaşığı tuz
* Vanilya özütü marketlerde satılan toz vanilinle aynı şey değildir. Sentetik bir madde olduğu için vanilin veya vanilya aroması kullanmıyorum. Yukarıdaki linke tıklayarak ev yapımı vanilya özütü tarifine ulaşabilirsiniz.
Çikolatalı ve Frambuazlı Dolgu için
180 gram taze frambuaz*
20 gram (2 çorba kaşığı) pudra şekeri
200 gram çikolata (tercihen Valrhona %70 kakao)
135 gram tereyağı
2 adet büyük boy yumurta
2 adet büyük boy yumurta sarısı
35 gram şeker
* Donmuş frambuaz kullanacaksanız bir gece önceden buzdolabı kısmına koyup sabaha kadar açılmasını bekleyin. Ertesi gün de bir karıştırma kabının üzerine oturtacağınız kevgire aktarıp suyu tamamen süzüldükten sonra (frambuazların suyunu almak için üzerine bastırmayın, ara sıra sallamanız yeterli olacaktır) kullanın.
Süslemek için
100 gram bitter çikolata*
250 gram taze frambuaz
2 çorba kaşığı süzülmüş şeftali reçeli, ısıtılmış (opsiyonel)
* İnce tablet formundaki bir çikolatadan fotoğraftaki süslemeleri elde etmeniz zor olacaktır. Eğer bulabiliyorsanız 2 parmak kalınlığında blok halinde bir çikolatayla çalışın. Süslemeleri yapmadan önce çikolatayı bir saç kurutucuyla uzaktan kısa süre ısıtmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
Yapılışı
Tart hamurunu hazırlamak için hamur malzemelerinin hepsini bir mutfak robotuna koyup, hamur bıçağın etrafına toparlanana kadar sık aralıklarla çalıştırın. Hamuru top haline getirip bir parşömen kağıdının ortasına koyun, üerine bir kat daha parşömen kağıdı serip iki kağıt arasında 1 cm kalınlığında açın, olduğu gibi bir kesme tahtasına aktarın, üzerine streç film örtüp en az 2 saat buzdolabında soğumaya bırakın (içindeki tereyağının tamamen donması gerekiyor hızlandırmak için 30-45 dakika arası buzluğa da koyabilirsiniz).
Tart hamurunu pişireceğiniz zaman fırınınızı önceden 180 derecede ısıtmaya başlayın. Tart hamurunu 32 cm çapında (eğer ufak boy ise 10 cm çapında 5mm kalınlığında 8 adet daire kesilecek) bir daire olarak açın ve tart kalıbına yerleştirin. Hamurun tabanını bir çatal yardımıyla yer yer delip bir parşömen kağıdı serin, üzerine ağırlık yapması için kuru nohut serpin ve 180 derecede nohutlarla kaplı olarak 15 dakika, nohutları ve parşömen kağıdını kaldırıp 10 dakika pişirin. Fırından çıkartıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
Çikolatalı ve frambuazlı dolguyu hazırlamak için 180 gram frambuaz ve pudra şekerini bir çatal yardımıyla ezip tart hamurunun tabanına yayın.
200 gram çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin ve biraz soğuması için bir kenara ayırın.
Bir mikserde yumurtaları, yumurta sarılarını ve şekeri üç katı hacme erişene kadar çırpın. Bir spatula yardımıyla çikolatalı karışımı yumurtalara ekleyip karıştırın.
Karışımı frambuaz yaydığınız tabanın üzerine döküp düzleyin ve 180 derecelik fırında en tepede 10 dakika pişirin. Fırından alıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
Tartın üzerine frambuazları yerleştirin, eğer servis için uzun süre bekleyecekse frambuazların üzerlerine bir fırça yardımıyla ısıtılmış şeftali reçeli sürün, çikolatadan bir sebze soyucu yardımıyla ufak silindirler yapıp onları da frambuazların gerisine yerleştirin ve ılıkken servis edin.