Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Formunuzu Yüzerek Koruyun

diShy

~ یơυℓℓεss ..
Onursal Üye
  • Üyelik Tarihi
    27 Kas 2009
  • Mesajlar
    24,120
  • MFC Puanı
    79
Sadece yüzme vücudun tüm kaslarını aynı anda çalıştırıyor.
Yüzerken, 1 saat içinde 400 ile 800 arasında kalori harcanıyor.

Her yaşta yapılabilen sporlardan biri olan yüzme, sağlıklı kalmanın en zevkli yollarından biri. Faydaları ise saymakla bitmiyor; dayanıklılığı artırıyor, kan akımı ve nefes alma sistemlerini uyarıyor, kalp-damar hastalıklarının görülme sıklığını azaltıyor. Hamilelere ve bel fıtığı olanlara da öneriliyor.

En temel spor dalı
Yüzme sporu, bedenin gelişimi açısından en temel sporların arasında yer alıyor. Tüm vücut kaslarının kullanılması ve su direncine karşı yapılan bir spor olması dolayısıyla; kas kuvvetine ve vücudun genel direncine önemli katkılarda bulunuyor.

Aynı zamanda bağışıklık sistemini uyarması ve metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlaması; hastalıklardan korunmaya yönelik önemli avantajlar sağlıyor. Erken yaşlarda başlanabilen bu spora, uygulanışındaki kolaylık dolayısıyla ileri yaşlarda da devam edilebiliyor.


Bir saat yeterli
Yüzme sporu ile uğraşmak için haftada iki ya da üç gün, bir saat zaman ayırmak yeterli. Bu süre, suya girmeden önce yapabileceğiniz gerdirme egzersizleri ile geliştirilebilir. Belli bir mesafeyi yüzmeyi hedefleyerek çalışmalara başlamalı ancak; nefes alış-veriş tekniği ve yüzme stillerinin buna uyumu için eğitim alınmalı.

Temel yüzme eğitimi almayan kişilerin yüzme mesafesi uzadıkça yorulmaları daha çabuk olacaktır. Su ile uyum içinde yüzmeyi başardığınızda; hem ruhsal dinginlik hem de beden gelişimi açısından olumlu yol katedersiniz. Su direncine karşı yanlış hareketler yaptığınızda çabuk yorulur ve bu spora uzun süre devam edemezsiniz.

Yüzmeye başlarken...
Yüzme sporuyla ciddi şekilde ilgilenmeye karar verdiyseniz, birtakım unsurları göz ardı etmemelisiniz.

• Öncelikli olarak doktor kontrolünden geçtikten sonra yüzme sporuna başlanmalı.

• Gerçekçi ve etkili hedefler belirlemeli.

• Başarıya ulaşmak için gerekli egzersiz programlarını uygulamaya geçirmeli. Bacak ve kol kaslarını güçlendiren egzersizler, yüzme sporunda daha başarılı olunmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra doğru nefes alma tekniklerini uygulayarak yüzme performansınızı verimli şekilde artırabilirsiniz.

• Haftalık bir antrenman programı hazırlanmalı. Beden sağlığı ve kapasiteniz doğrultusunda 30 - 60 dakika arasında değişen, haftada 2-3 gün uygulanabilecek antrenmanlar uygulanmalı.

• Uygulanacak egzersizler ve antrenman programı uzman bir eğitimci ile belirlenmeli.

• Kullanılacak aksesuarlar (gözlük, bone vs.) rahat ve giyilen mayonun vücut tipinize en uygun model ve bedende olmalı. Aksi takdirde yaşayacağınız rahatsızlık, başarınızı olumsuz yönde etkileyebilir.


Yüzerken nelere dikkat edilmeli?
Yüzmeyi bilmek ve doğru uygulamak arasında farklar olabiliyor. Uzmanlar, dikkat edilmediği takdirde, yüzme gibi keyifli bir sporun da tehlikeli bir hal alabildiğini belirtiyor. Uzmanların önerilerine göre;

• Yemek yedikten hemen sonra suya girilmemeli. Söz konusu durumda mide krampı geçirebilirsiniz. Ayrıca, yediğiniz yiyecekler henüz hazmedilmediği için nefes almanızı zorlayabilir.

• Güneş ışınlarına direkt maruz kaldığımız güneşin tam tepede olduğu öğle saatlerinde suda fazla kalınmamalı. Aksi takdirde suda bayılma tehlikesiyle karşılaşabilirsiniz.

• Alkollüyken kesinlikle yüzülmemesi gerekiyor. Alkollüyken yüzme esnasında sarf edilen eforla sıcaklık faktörü birleştiğinde beyin kanaması riski artıyor.


Kramp girdiğinde ne yapılmalı?
Yüzerken, kramp olarak adlandırdığımız adale kasılması yaşandığı zaman ilk dikkat edilmesi gereken şey paniğe kapılmamak ve soğukkanlı olmak. Sakinleştikten sonra, suyun üzerinde sırt üstü yatıp, ayaklarınızı gergin bir şekilde öne doğru uzatmanız gerekiyor. Eğer yapabiliyorsanız ayaklarınızı öne ve arkaya doğru germeye çalışın. Yaşadığınız adale kasılması geçtiğinde; ani ve sert hareketlerden kaçınarak, sudan çıkmalısınız.

1 saat yüzerek harcanan kalori miktarı:

Kadın
400-600

Erkek
600-800
 
Üst Alt