- Konum
- ىαкαяyλ
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Kas 2009
-
- Mesajlar
- 24,120
-
- MFC Puanı
- 79
Gerekli malzemeler listesi; (2 kişilik)
Yassı spaghetti makarna
200 ml krema
100 gr eski kaşar
200 gr dana jambon (buzdolabınızın müdavimlerinden salamı da kullanabilirsiniz)
200 gr mantar
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1.Suyu, makarnanızı yapacağınız tencereye koyup kaynamasını beklerseniz biraz uzun sürebilir. Artık her mutfakta bulunan hatta yurtlarda yaşayan yaratıcı gençlerin içinde makarna, hazır çorba yaptığı kettle (ke-tıl) ile suyu kaynatırsanız çok zaman kazanmış olursunuz. Eğer kettel kullanmayacaksanız orta ocağınız en büyük alevde yansın. 1 litre su yeterli olacaktır. Ama makarnanın suyunun bol olmasında hiç bir sakınca yok. "Ev Ekonomisine Giriş" dersinden de hatırlayacağımız üzere bu suyu çorba yapmak veya et haşlamak üzere kullanabiliriz. Tencereye koyduğunuz kaynamış suya 1 yemek kaşığı tuz ve birazcık sıvı yağ ilave edin. Tuzu makarnaya tat vermesi amacıyla değil, suyun kaynama noktasını yükseltip daha yüksek sıcaklıkta daha az sürede makarnayı haşlaması için kullandığımız bilgisini belirtip size biraz hava attıktan sonra makarnaları tencereye salabilirsiniz. Sıvı yağı da makarnalar birbirine yapışmasın diye kullanıyoruz. Suyun dışında kalan makarnaları yavaşça bastırıp tamamını suda boğun. Makarnalar tamamen suya girdikten 2-3 dakika sonra 1 kere, 10 dakika sonra 1 kere karıştırmanız yapışmamaları için yeterli olacaktır.
2.Makarnanın suyu kaynarken; dana jambolarınızı çatala kolay gelmesi için tam ortadan ikiye kesip jülyen dilimleyin ve mantarları doğrayın. Makarnanın suyunu tencereye koyduğunuz anda(kremalı sosla aynı anda hazır olacağı için bu anı vurguladım) başka bir tavaya da azıcık zeytin yağı koyup mantarlarınızı kısık ateşte kavurun. Bu sırada karabiberi ekleyin. 5 dakika sonra jambonları ilave edin ve 1-2 dakika daha kavurun. Kremayı ekleyip hernyere homojen olarak yayın. 1 yemek kaşığı unu serperek sosun üzerine yayın. Unu; kremadaki keskin süt tadını yok etmek için kullanıyoruz. Kremanın üzeride kaymak gibi bir tabakanın oluşmaması için arasıra sosunuzu karıştırın.
20 dakikada hem sos hem de makarna hazır olacaktır. DUR! Hemen ağzına atarsan o dilini damağını yakasın, makarnayı nereye tüküreceğini bilemezsin ve dilindeki o ince yanık hissi bir kaç gün dilini sürekli dişine sürtüp iyileşip iyileşmediğini kontrol etmenle geçecektir. Makarnanın suyunu süzdükten sonra onları tekrar aynı tencereye tekrar atıp üzerine kremalı sosu ekleyin ve karıştırın.
Servis ederken üzerine rendelenmiş aromatik eski kaşar ve ince kıyılmış maydanozu tercih edebilirsiniz