Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Fındık Zararlılarıyla Mücadele Zamanı

GirL

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    16 Nis 2013
  • Mesajlar
    1,857
  • MFC Puanı
    5
Trabzon Ticaret Borsası (TTB), mayıs ayında fındık zararlılarına karşı mücadeleye önem verilmesi gerektiğini bildirdi.
TTB'den yapılan yazılı açıklamada, tüm canlıların kış uykusundan çıkıp faaliyete geçtiği, fındık çotanaklarının irilenip dane içlerinin oluşmaya başladığı bu ayda fındığın zararlılarının da zarar vermeye başladığı belirtildi.
Bu bakımdan mayıs ayında fındık tarımında zararlı mücadelesine önem verilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bir çiftçinin yaklaşık 200 meyveye zarar veren, fındığın en yaygın zararlısı olan fındık kurdu ile mücadele, danelerin mercimek iriliğine ulaştığı bu ayda yapılır. Bunun için sabahın erken saatlerinde dallar 3-3.5 metre boyunda beyaz bir beze silkelenerek fındık kurdu erginlerine bakılır. Eğer her 10 ocaktan en az ergin böcek düşüyorsa kesinlikle ilaçlama yapılmalıdır. Fındık kurdu için çok çeşitli ilaçlar varsa da gerek çevreye ve özellikle kuşlar ve arılara zarar vermemek için sulandırılabilir ilaç kullanılmalıdır. İlaçlama ocağın tacına aşmayacak ve yaprakların altlarını kaplayacak şekilde yapılmalıdır. İlaçlanan bahçeye üç hafta hayvan sokulmamalıdır."
Açıklamada, tavsiye edilen azotlu (yazlık) gübrenin ikinci yarısının, mayıs ayının sonlarına doğru uygulanması gerektiği belirtilerek, şöyle devam edildi:
"Fındık bahçelerinde, yapraktan verilen mikro (iz) element içeren yaprak gübreleri, mayıs-temmuz ayları arasında 15-20 defa uygulanmakta olup, ilk uygulamasına ise bu ayın sonlarına doğru başlanılmaktadır. İlaçlama yapılan bahçeye belirtilen süre içinde hayvan sokulmamalı ve bahçedeki meyveler iyice yıkanmadan kesinlikle yenmemelidir." - Trabzon

 
Üst Alt