Fen-Edebiyat fakültelerinde yer alan Felsefe bölümü pek çok üniversite öğrencisinin okuduğu bir bölümdür. Filozofların savunduğu fikirler, geçmişten günümüze düşünce akımları, ilozofları etkileyen ve çeşitli alanlarda fikirlerinin olgunlaşmasını sağlayan önemli toplumsal olaylar derslerin içeriklerini oluşturur.
Felsefe okuyan öğrenciler, mezuniyetin ardından ise farklı alanlarda ve kuruluşlarda çalışma imkanı bulabilir.
Bölüm mezunları formasyon eğitimi aldıktan sonra KPSS'ye girer. Yeterli puanı alan kişiler okullara atanarak öğretmenlik görevlerine başlayabilir. Mezunlar özel okullara da felsefe öğretmeni olabilmek için başvuru yapabilir.
Mezunlar akademik kariyer de yapabilir. Üniversitelerin felsefe bölümlerinde öğrencilere ders vermek ya da belli konulardaki uzmanlıkları aktarmak için öğretim görevlileri çalışır. Felsefe bölümü mezunları da bu bölümlerde görev alabilir. Bunun için çeşitli sınavlara girmek, mülakatlardan geçmek ve öğretim üyesi olmaya hak kazanmak gerekir.
Öğretmenlik formasyonu alamayan ya da bu eğitimi tercih etmeyen bölüm mezunları kendi imkanları ile ihtiyaç duyan öğrencilere ders verebilir ve yardımcı olabilirler. Bunun için etüt merkezleri, ders çalışma merkezleri ya da özel kurslar açılabilirler. Felsefe derslerinden geri kalan ya da bazı konularda eksiklik hisseden öğrenciler bu kurslardan yararlanabilir.
Felsefe Bölümü Okuyacaklara Tavsiyeler
- Bölümün mezuniyetten sonraki çalışma alanları kısıtlıdır. Türkiye'de bu alanda çok fazla seçenek yoktur. Bu nedenle bölüm tercihi yapılırken mezuniyet sonrasındaki seçenekler iyi irdelenmelidir.
- Derslerde genel geçer doğrular yerine yoruma ve düşünceye dayalı olgular söz konusudur. Bu nedenle matematik ya da fizik bölümündeki netlik felsefe bölümünde yoktur. Bunun yerine düşünce çeşitlilikleri ve görüş farklılıkları ile yeni yolların açılmaya çalışıldığı sistemler vardır. Bölümü tercih edecek olanların bu konulara ilgisinin olması gerekir.
- Felsefe son derece önemli bir dal olduğu için, kendi içindeki pek çok konu da önem arz eder. Bölüm tercihinde bulunacak olanların konulara olan ilgilerinin derecesi de bu tercihte kritik bir noktayı oluşturur.