30.Temmuz.1893 08.Temmuz.1967
Karachi Karachi
Siyaset adamı
Pakistanın kurucusu Muhammad Ali Jinnahın kızkardeşi ve politik yandaşı olan Pakistanlı kadın politikacı. Ülkesinin İngiliz kontrolündeki Hindistan hakimiyetinden kurtulmasında önemli bir rol üstlenmiş olan Jinnah, günümüzde Pakistanda Khatün-e Pakistan (Pakistanın Leydisi) ve Mader-e Millat (Ülkenin Annesi) ünvanlarıyla anılmaktadır.
Biyografi
Fatima Jinnah, 30 Temmuz 1893 tarihinde, Karachide dünyaya geldi. Poonja ve Mithibai Jinnahbhai çiftinin yedi çocuğundan birisi olan Jinnah, babasının 1901 yılındaki ölümünün ardından abisinin koruyuculuğunda büyüdü. Calcuta Üniversitesinden 1919 yılında mezun olmasının ardından DR. R. Ahmed Diş Hekimliği Kolejine kayıt olan Jinnah, bu okulu 1923 yılında başarıyla bitirdi ve de Bombay kentinde kendisine bir klinik açtı.
1918 yılında abisinin Rattanbai Petit ile evlenmesi nedeniyle onun korumasından ayrılan Jinnah, Petitin 1929 yılındaki vefatının ardından tekrar abisinin yanına taşınarak onun siyasi ve gündelik hayattaki işlerine yardımcı olmaya çalıştı.
1947 yılında gerçekleşen Hindistan ve Pakistanın ayrılması sırasında aktif siyasi rol oynayan Jainnah, daha sonra Bütün Pakistanlı Kadınlar Örgütü (APWA) adını alacak olan Kadın Refahı Hareketini kurdu. Bu olaydan sonra bir süre aktif siyasi yaşamını donduran Jinnah, 60lı yılların ortalarında, yaklaşan seçimler için tekrar siyasi kampanyalara başladı. COPP partisinden adaylığını koyan Jinnah, siyasi rakibi Ayub Kahnı bir diktatör olarak tanımladı ve de ülkenin kaderini yönetmekte bir kadının da en az bir erkek kadar iyi olabileceğini savundu.
Seçim öncesi Özgürlük Treni adını verdiği treni ile ülkeyi bir uçtan bir uca dolaşan Jinnah, Dhakaya ulaştığında sayıları bir milyona yaklaşan büyük bir seçmen kitlesi tarafından karşılandı. Bu büyük sevgi gösterisinin ardından halen günümüzde anıldığı lakap olan Mader-e Millat (Ülkenin Annesi)ni kazanan başarılı siyasetçi, 1965 yılında yapılan seçimlere rakibine oranla avantajlı olarak girdi.
Fatima Jinnah, Pakistanın kurucusunun kızkardeşi olması ve halk tarafından sevilen bir figür olması nedeniyle avantajlıydı ve seçimi kazanması bekleniyordu. Fakat oy sayımı tamamlandığında sandıklardan lider olarak ayrılan isim general Ayub Khan oldu. Jinnahın bir kadın olduğu için seçimde dezavantajlı olduğu ve de bazı yerel liderlerin onun Şii olması nedeniyle oylarını Khandan yana kullandıkları söylendi; ve hatta seçime hile karıştırıldığı bile idda edildi. Fakat bu itirazlar kabul görmedi ve Jinnah seçimi resmen kaybetmiş oldu.
Fatima Jinnah, 8 Temmuz 1967 tarihinde, Karachide hayatını kaybetti. Adli tıp raporlarına ölüm nedeni kalp yetmezliği olarak geçtiyse de, Jinnahı daha önce Liaquat Ali Khana suikast düzenleyen terörist grubun öldürmüş olduğu söylentileri hiçbir zaman dinmedi.
Fatima Jinnahın tamamlayamadığı biyografisi Kardeşim, 1987 yılında, Quiad-i-Azam Akademisi tarafından yayınlandı.