Fatih Sultan Mehmet Hannın Rumeli Hisarını inşa ettirmesi Sırasında Bizans imparatorunun elçileriyle mektup göndermesi,Sultanın da Elçilere cevabı.
İstanbulun fethi için boğazın kontrol altına alnması bunun içinde bir hisar yapılması lazımdı.
Fatih Sultan Mehmetin nezaretiyle hisarın planı çizilip hemen işe başlandı.Mimarlığını Muslihittin Ağa yaptı.
Rumeli hisarının yapılacaği haberinin Bizansta yayılması üzerine İstanbul ve diğer yerlerde ki Hristiyanlar telaşa kapıldı.
İstanbulda bütün Aya ve Trakya ile adalarda bulunan Hristiyanlar,bu haberi duyunca çok üzüldüler.
Aralarında ki konuşmalarında,bundan bahsediyordular;
Artık İstanbulun son günleri geldi,milletimizin yok olma çanları çalamaya başladı diyorlar,Deccalin son günleri geldi,nolacağız.Diye ağlayarak feryat ediyorlardı.
Fatih Sultan Mehmet,ilk iş olarak şehzade Orhanın tahsisatı için ayrılan varıdatın verilmemesini emretti.
Vergiye almaya gelen imparatorun elçilerini kovdurdu.
Daha sonra ülkenin her tarafına haber göndererek duvarcı,marangozcu,kireçci, ırgat ve diğer ustaların bulunup gönderilmesini istedi.
Kısa sürede iki bin duvarcı,dör bin marangoz ve başka inşaat ustalarından meydana gelen altı bin amele bulunup gönderildi.
Böylece hisarın yapımına 21 Mart 1452 tarihinde başlandı..
Bizans imparatoru bu durum üzerine hemen bir heyet göndererek hisarın yapılmasını engellemek istedi.Bu elçi heyeti aldıkları talimat gereği anlaşma şart ve teklifnamesi ile Padişahın huzuruna geldiler.Elçiler Sultanın huzuruna geldiklerinde şöyle konuştular;
Ceddin Murat Bey,Edirneyi alalı yüz seneden fazla bir zaman oluyor.
O zamandan bu güne kadar gelen padişahların hepsi de bizimle antlaşma yaptılar.Halbuki bu padişahların hiç birisi İstanbul dahilinde bir kale veya bir kulube inşasını düşünmedi.
Şayet aralarında bir mesele çıksa veya harp olmuş olsa bile bir hal şekli bularak antlaşma yaparlardı.
Büyükbaban,Boğazın Anadolu kıyısında bir kale inşa etmek istediği zaman bir evladın babasından talep ettiği gibi rica ile imparator Manuelden istedi.İmparatorda Anadolu kısmının çok seneden beri Türkler tarafından meskun bulunduğunu nazarı itibari olarak bu kalenin inşa olunmasına razı oldu.
Siz ise aramızda her şeyin düzgün bulunduğu bir zaman da,Karadenize Frenklerin geçmelerine mani oluyor ve İstanbulu açlıktan mahvetmek istiyorsunuz.Tahsil ettiğimiz gümrük vergilerinin bize verilmemesi için tedbir alıyorsunuz.
Bu girişimlerinizi muhakkak olarak görüyoruz ve size rica ediyoruz ki bu arzunuzdan vazgeçiniz ve çok iyi bir padişah olan babanız ile aramızdaki dostluk gibi dost olalım.
Padişah elçilerin bu sözlerine karşılık onlara çok sert cevap verdi;
Ben şehirden birşey almıyorum.İmparator şehrin hendeğinden dışarı hiçbir yere malik değildir.
Şayet Boğazda bir kale inşa etmek istersem beni menetmeye hakkınız yoktur.Heryer benim hükmüm altında bulunuyor.
Anadolu yakasında bulunan kalaler benimdir ve bunların içerisinde oturan da Türktür.
Batıda meskun olmayan yerlerde benimdir ve Bizanslıların orada oturmaya hakkı yoktur.
Macar kralı üzerimize yürüdüğü zaman o karadan gelirken Frenklerin kadırgaları Ege denizi boğazına gelerek Gelibolu Boğazını kapatarak,babamın Trakyaya geçmesine mani oldular.
Ozaman babam boğazda dedesinin inşa eylediği kaleye yakın bir yerden Allahın inayeti sayesinde kayıklar ile boğazı geçti.
Binaenaleyh babamın boğazı geçmek için ne zorluklara katlandığını ve ne sıkıntılar girdiğini pekala bilirsiniz.
Babamın,İstanbul Boğazını geçmemesi için imparatorun kadırgaları keşiflerde bulunuyorlardı.
Ben daha çocuktum.Edirnede oturuyor,Macarların gelmelerini bekliyordum.Macarlar Varna civarında ki yerleri yağma ediyorlardı.
Bunları gören imparatorunuz sevinç çığlıkları atıyordu.Müslümanlar elem ve ıstırap içinde kafirler ise sevinç ve mutluluk içinde bulunuyorlardı.Çok büyük tehlikeler ile boğazı babam geçen babam,karşıya geçer geçmez.Anadolu kıyısında bulunan kalenin karşısına,batı tarafına diğer bir kale yaptıracağına yemin etti..
O,bu yemini yerine getirmeye muvaffak olamadı.Allahın inayeti ile bunu ben yapmak istiyorum.Neden buna mani olmak istiyorsunuz?
Memleketimde istediğimi yapmaya muktedir değil miyim?
Gidiniz ve impratorunuza diyiniz ki;
Şimdi ki padişah öncekilerine benzemiyor.Onların yapamadıkları şeyleri bu kolayca yapabilecektir.Onların istemedikleri şeyleri bu isteyecek ve yapacaktır.Şimdiden sonra bu hususta gelenin dersini yüzelecektir.
ForumHatti YÖNETİMİ !