Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Fatih Sultan Mehmete ait Tarihi Mektuplar

AdoniS

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    11

Fatih Sultan Mehmet Han’nın Rumeli Hisarını inşa ettirmesi Sırasında Bizans imparatorunun elçileriyle mektup göndermesi,Sultan’ın da Elçilere cevabı.

İstanbul’un fethi için boğazın kontrol altına alnması bunun içinde bir hisar yapılması lazımdı.
Fatih Sultan Mehmet’in nezaretiyle hisarın planı çizilip hemen işe başlandı.Mimarlığını Muslihittin Ağa yaptı.

Rumeli hisarının yapılacaği haberinin Bizans’ta yayılması üzerine İstanbul ve diğer yerlerde ki Hristiyanlar telaşa kapıldı.
İstanbul’da bütün Aya ve Trakya ile adalarda bulunan Hristiyanlar,bu haberi duyunca çok üzüldüler.

Aralarında ki konuşmalarında,bundan bahsediyordular;

’’Artık İstanbul’un son günleri geldi,milletimizin yok olma çanları çalamaya başladı diyorlar,Deccal’in son günleri geldi,n’olacağız.’’Diye ağlayarak feryat ediyorlardı.

Fatih Sultan Mehmet,ilk iş olarak şehzade Orhan’ın tahsisatı için ayrılan varıdatın verilmemesini emretti.
Vergiye almaya gelen imparatorun elçilerini kovdurdu.

Daha sonra ülkenin her tarafına haber göndererek duvarcı,marangozcu,kireçci, ırgat ve diğer ustaların bulunup gönderilmesini istedi.
Kısa sürede iki bin duvarcı,dör bin marangoz ve başka inşaat ustalarından meydana gelen altı bin amele bulunup gönderildi.

Böylece hisarın yapımına 21 Mart 1452 tarihinde başlandı..

Bizans imparatoru bu durum üzerine hemen bir heyet göndererek hisarın yapılmasını engellemek istedi.Bu elçi heyeti aldıkları talimat gereği anlaşma şart ve teklifnamesi ile Padişah’ın huzuruna geldiler.Elçiler Sultan’ın huzuruna geldiklerinde şöyle konuştular;

’’Ceddin Murat Bey,Edirne’yi alalı yüz seneden fazla bir zaman oluyor.
O zamandan bu güne kadar gelen padişahların hepsi de bizimle antlaşma yaptılar.Halbuki bu padişahların hiç birisi İstanbul dahilinde bir kale veya bir kulube inşasını düşünmedi.

Şayet aralarında bir mesele çıksa veya harp olmuş olsa bile bir hal şekli bularak antlaşma yaparlardı.
Büyükbaban,Boğaz’ın Anadolu kıyısında bir kale inşa etmek istediği zaman bir evladın babasından talep ettiği gibi rica ile imparator Manuel’den istedi.İmparatorda Anadolu kısmının çok seneden beri Türkler tarafından meskun bulunduğunu nazarı itibari olarak bu kalenin inşa olunmasına razı oldu.

Siz ise aramızda her şeyin düzgün bulunduğu bir zaman da,Karadeniz’e Frenklerin geçmelerine mani oluyor ve İstanbul’u açlıktan mahvetmek istiyorsunuz.Tahsil ettiğimiz gümrük vergilerinin bize verilmemesi için tedbir alıyorsunuz.

Bu girişimlerinizi muhakkak olarak görüyoruz ve size rica ediyoruz ki bu arzunuzdan vazgeçiniz ve çok iyi bir padişah olan babanız ile aramızdaki dostluk gibi dost olalım.’’

Padişah elçilerin bu sözlerine karşılık onlara çok sert cevap verdi;

’’Ben şehirden birşey almıyorum.İmparator şehrin hendeğinden dışarı hiçbir yere malik değildir.
Şayet Boğaz’da bir kale inşa etmek istersem beni menetmeye hakkınız yoktur.Heryer benim hükmüm altında bulunuyor.

Anadolu yakasında bulunan kalaler benimdir ve bunların içerisinde oturan da Türk’tür.
Batıda meskun olmayan yerlerde benimdir ve Bizanslıların orada oturmaya hakkı yoktur.

Macar kralı üzerimize yürüdüğü zaman o karadan gelirken Frenklerin kadırgaları Ege denizi boğazına gelerek Gelibolu Boğaz’ını kapatarak,babamın Trakya’ya geçmesine mani oldular.

Ozaman babam boğazda dedesinin inşa eylediği kaleye yakın bir yerden Allah’ın inayeti sayesinde kayıklar ile boğazı geçti.
Binaenaleyh babamın boğazı geçmek için ne zorluklara katlandığını ve ne sıkıntılar girdiğini pekala bilirsiniz.

Babamın,İstanbul Boğaz’ını geçmemesi için imparatorun kadırgaları keşiflerde bulunuyorlardı.
Ben daha çocuktum.Edirne’de oturuyor,Macarların gelmelerini bekliyordum.Macarlar Varna civarında ki yerleri yağma ediyorlardı.

Bunları gören imparatorunuz sevinç çığlıkları atıyordu.Müslümanlar elem ve ıstırap içinde kafirler ise sevinç ve mutluluk içinde bulunuyorlardı.Çok büyük tehlikeler ile boğazı babam geçen babam,karşıya geçer geçmez.Anadolu kıyısında bulunan kalenin karşısına,batı tarafına diğer bir kale yaptıracağına yemin etti..

O,bu yemini yerine getirmeye muvaffak olamadı.Allah’ın inayeti ile bunu ben yapmak istiyorum.Neden buna mani olmak istiyorsunuz?

Memleketimde istediğimi yapmaya muktedir değil miyim?

Gidiniz ve impratorunuza diyiniz ki;

Şimdi ki padişah öncekilerine benzemiyor.Onların yapamadıkları şeyleri bu kolayca yapabilecektir.Onların istemedikleri şeyleri bu isteyecek ve yapacaktır.Şimdiden sonra bu hususta gelenin dersini yüzelecektir.

ForumHatti YÖNETİMİ !

Üst Alt