8- Rusya
Bir başkasının tabağına asla gözünüzü dikip bakmayın.
Bir eve yemeğe davetli olduğunuzda , tabağınızda bir parça yemek bırakmak Rusya’da bir kibarlık göstergesidir.
Yemek masasında neşeli olmak gerekir, asla tartışmaya girmemelisiniz.
Masadan kalkmadan önce mutlaka yemeği pişiren kişiye iltifat edilmelidir.
7- Filipinler
Yemek masasına geçmeden önce , evsahibinden mutlaka nereye oturacağınız ile ilgili davet beklemeli, yemek servisini ev sahibine bırakmalısınız.
Ev sahibi, tabağınıza yapılan yemekten koyarken , onu asla reddetmemeli ve yapılan her yemeğin az da olsa tadına bakmalısınız
Yemeğinizi bitirdikten sonra , çatal ve bıçağınızı tabağınızın üstüne açık birşekilde bırakmalısınız.
Herzaman , yemek masasını toparlarken ev sahibine yardım etmelisiniz.
6- Pakistan
Pakistanlılar her yemekten önce mutlaka Allah’ın adını tekrarlarlar. Yani yemekten önce Bismillah Ar-Rahman al-Rahim. Yemek bittikten sonra da “Al-Hamdu-lillah” derler.
Pakistanlılar yemeğe asla ailenin ya da misafirlerin en büyüğü masaya oturmadan başlamazlar.
Pakistan’da yemek yerken ses çıkartmak çok ayıp birşeydir. O yüzden her bir lokma çok sessiz bir biçimde çiğnenir.
Ekmek, yenmeden önce mutlaka küçük parçalara ayrılır ve ekmek sadece sağ elde tutulur.
5- Japonya
Japonya’da bir eve yemeğe davet edildiğinizde , yemeğe başlamadan önce ev sahibinin size “3 kez ” yemeğe başlayabilirsiniz demesini beklemelisiniz.
İçki servisini masada yaşça en küçük kişi yapar ve servise en büyük olandan başlanır. En büyük kişi de sonra ev sahibinin içkisini koyar.
Bilirsiniz ki Japonlar yemek yerken bizim gibi çatal bıçak kullanmıyor, chopsticks kullanıyorlar. Masada servis tabağından tabaklara servisi sadece kadınlar yapıyor , erkekler ise bu işe hiç karışmıyorlar.
Japonlar üstündeki kıymıkları atmak için Chopstickleri birbirine sürtmüyorlar, çünkü bu ev sahibine karşı kabalık olarak algılanıyor.
Japonlarda sıcak noodle yerlerken ağız şapırdatmak ayıp birşey değil, aksine ağız şapırdatarak , ağıza kaçan havanın noodle’ı daha lezzetli yaptığına inanıyorlar.
4- Tanzanya
Eğer Tanzanya’da yerde yemek yeniyorsa , ayaklar hep arka tarafta saklanır , asla öne uzatılmaz.
Tanzanya’da yemeğe erken gitmek çok kaba bir davranış olarak algılanıyor, yemeğe genellikle söylenilen saatten 15-20 dakika daha geç gidiliyor.
3- Hindistan
Hintliler her yemekten önce ve sonra ellerini mutlaka yıkıyorlar( Zaten elleriyle yiyorlar)
Hintliler sağ elleriyle yemek yiyorlar, sol ellerini ortak yemeklerin değiş tokuşunda kullanıyorlar.
Hindistan’da tabakta yemek bırakmak çok kaba bir davranış olarak kabul ediliyor.
Yemek masasından ancak herkes yemeğini bitirdikten sonra kalkılıyor.
2- Çin
Çinliler de Japonlar gibi yemek yerken Chopstick kullanıyorlar. Bu chopstickleri asla bir başkasının suratına sallamıyor, bunu kaseleri biryere iterken ya da sadece yemek yerken kullanıyorlar. Kullanmadıkları zamanlarda da chopsticklerini tabaklarının yanına yanyana koyuyorlar.
Çinliler Chopsticklerin keskin olmayan taraflarını servis tabağından kendi tabaklarına yiyecek almak için kullanıyorlar.
Çinliler , yemek masasında çok kibarlar. Servis tabağından yiyecek alırlarken onlara en yakın uzaklıkta olan parçayı alıyorlar yani aralarından güzel olanı seçmiyorlar.
1- Afganistan
Afganistan’da eve yemeğe gelen bir misafire kraliyet ailesinin bir üyesi gibi davranılıyor. Öncelikle misafirler , sokak kapısına en uzak olan noktaya oturtuluyor, ilk yemek servisi misafire yapılıyor, en çok yemek misafire konuluyor ve onun yemeğe ilk olarak başlanılması bekleniyor.
Bizim geleneklerimizde de olduğu gibi Afganistan’da da eğer bir ekmek parçası yere düşüyorsa , o hemen yerden alınıyor, öpülüyor ve başa değdiriliyor ve bir kenara konuluyor
Bir eve yemeğe davetli olduğunuzda , tabağınızda bir parça yemek bırakmak Rusya’da bir kibarlık göstergesidir.
Yemek masasında neşeli olmak gerekir, asla tartışmaya girmemelisiniz.
Masadan kalkmadan önce mutlaka yemeği pişiren kişiye iltifat edilmelidir.
7- Filipinler
Ev sahibi, tabağınıza yapılan yemekten koyarken , onu asla reddetmemeli ve yapılan her yemeğin az da olsa tadına bakmalısınız
Yemeğinizi bitirdikten sonra , çatal ve bıçağınızı tabağınızın üstüne açık birşekilde bırakmalısınız.
Herzaman , yemek masasını toparlarken ev sahibine yardım etmelisiniz.
6- Pakistan
Pakistanlılar yemeğe asla ailenin ya da misafirlerin en büyüğü masaya oturmadan başlamazlar.
Pakistan’da yemek yerken ses çıkartmak çok ayıp birşeydir. O yüzden her bir lokma çok sessiz bir biçimde çiğnenir.
Ekmek, yenmeden önce mutlaka küçük parçalara ayrılır ve ekmek sadece sağ elde tutulur.
5- Japonya
İçki servisini masada yaşça en küçük kişi yapar ve servise en büyük olandan başlanır. En büyük kişi de sonra ev sahibinin içkisini koyar.
Bilirsiniz ki Japonlar yemek yerken bizim gibi çatal bıçak kullanmıyor, chopsticks kullanıyorlar. Masada servis tabağından tabaklara servisi sadece kadınlar yapıyor , erkekler ise bu işe hiç karışmıyorlar.
Japonlar üstündeki kıymıkları atmak için Chopstickleri birbirine sürtmüyorlar, çünkü bu ev sahibine karşı kabalık olarak algılanıyor.
Japonlarda sıcak noodle yerlerken ağız şapırdatmak ayıp birşey değil, aksine ağız şapırdatarak , ağıza kaçan havanın noodle’ı daha lezzetli yaptığına inanıyorlar.
4- Tanzanya
Tanzanya’da yemeğe erken gitmek çok kaba bir davranış olarak algılanıyor, yemeğe genellikle söylenilen saatten 15-20 dakika daha geç gidiliyor.
3- Hindistan
Hintliler sağ elleriyle yemek yiyorlar, sol ellerini ortak yemeklerin değiş tokuşunda kullanıyorlar.
Hindistan’da tabakta yemek bırakmak çok kaba bir davranış olarak kabul ediliyor.
Yemek masasından ancak herkes yemeğini bitirdikten sonra kalkılıyor.
2- Çin
Çinliler Chopsticklerin keskin olmayan taraflarını servis tabağından kendi tabaklarına yiyecek almak için kullanıyorlar.
Çinliler , yemek masasında çok kibarlar. Servis tabağından yiyecek alırlarken onlara en yakın uzaklıkta olan parçayı alıyorlar yani aralarından güzel olanı seçmiyorlar.
1- Afganistan
Bizim geleneklerimizde de olduğu gibi Afganistan’da da eğer bir ekmek parçası yere düşüyorsa , o hemen yerden alınıyor, öpülüyor ve başa değdiriliyor ve bir kenara konuluyor