- Konum
- İzmir
-
- Üyelik Tarihi
- 9 Haz 2015
-
- Mesajlar
- 12,474
-
- MFC Puanı
- 1,810
Farelerle ilgili Tüm Bilgiler
Dünyanın her yerinde ve her ortamında bulunan kemirgenlerdir. Fare denilince birçok insan ilk etapta çok ürperir. Çünkü fareler hem tehlikeli hem de tiksindiricidirler. Fareler ile mücadele çok eski tarihlerden beri farklı yöntemlerle yapılmaktadır.
Fareler ilaçlama şirketi için diğer haşerelerden farklıdır. Çünkü ilaçlanan haşerelerin çoğu böcek ve omurgasız hayvanlardır. Fakat fareler omurgalı hayvanlardır.
Fareler 4 ayağı bulunan ve vücudunda daha uzun kuyruğu olan canlılardır. Farelerin bedeninin üzeri tüylüdür. Farelerin kafası bedenine oranla
küçüktür. Kafasında 2 adet göz ve büyük yapıda kulakları vardır. Farelerin ağzı etrafında bıyıkları vardır.
Farelerin ayakları çok güçlü olup çok hızlı koşarlar. Farenin ayağında parmakları olup uç kısımları tırnaklıdır.
Farenin kulakları bedenine oranlara büyük olup sesleri çok net bir şekilde duyarlar. Aynı zamanda kuyrukları uzun ve tutunma organıdır.
Farenin ağız yapısı çok güçlüdür ağzında sıralı dişleri var. Farenin ağzındaki dişler hiçbir canlıda olmayan özeliğe sahiptir ve çok güçlüdür. Fareler bu dişleri en sert mermerleri dahi kemirirler. Farenin aşınan dişleri kendini aynı zamanda yeniler ve eski keskinliğine kavuşur.
Farenin burunları öne doğru uzar ve burun ucunda müthiş koku algılayıcıları vardır. Fare besinlerinin kokusunu metrelerce uzaktan alır.
Fareler diğer haşere gurubundan farklı olarak, üremesinde canlı yavru doğururlar. Farelerde yumurta bırakma olayı kesinlikle yoktur.
Fareler buna bağlı olarak yılda 4 -5 defa ürerler ve her yavrulamada 10'dan fazla yavru doğurur. Farelerin üremesi ve çoğalması tamamen ortamdaki besin ve ortamın sıcaklığına bağlı olarak değişmektedir. Yeni doğan bir fare yavrusu takriben 2 ay içinde erginliğe ulaşır ve bu bireyde kendi yuvasını yaparak çoğalmaya başlar.
Fareler yaşadığı ortama bağlı olarak farklı isimler alırlar ve farklı büyüklüktedirler. Bazı fare türleri birkaç cm iken bazı türleri ise kedi büyüklüğünde olabilirler.
Fareler türlerine bağlı olarak farklı yerlerde yaşarlar. Bazı fare türleri evlerde,bazıları tarlalarda,bazıları ise lağım sularında yaşarlar.
Fareler insanı hem kemirerek yerler ve hem de hastalık bulaştırarak zarar verirler. Farelerin tükürük bezleri narkoz özeliğine sahiptir. İnsanlar uyuduğu zaman çoğu zaman farkına varmadan bazı uzuvlarını kemirerek yerler. Fare kemirdiğinde farenin tükürüğü yenen kısmı uyuşturduğu için insanlar o anda fark etmezler. Bazen insanlar sabahları uyandığında kulakları, burunları veya herhangi bir uzvu yenmiş olabilir.
Fareler beslenme olarak hem bitkilerle beslenirler hem de etçildirler. Böcek ve ölmüş hayvan etlerini de yerler. Fareler yaşam olarak koloni halinde yani kalabalık halde yaşarlar. Fareler yalnız yaşamazlar ve yalnız yaşamayı sevmezler. Fareler besin bulduklarında kendi aralarında iletişim sağlayarak diğer farelere haber verirler. Fareler insanı ısırmasından çok insanın yiyeceğine ortak olmasından ve yiyeceğine zarar vermesinden dolayı tehlikelidirler.
Fareler dünyada çok eskiden beri insanların başı bela olmuş canlardır. 14 yüz yılda Çin ve orta Asya da 30 milyon insanın ölümüne sebep olmuşlar. Aynı zamanda orta çağlada Avrupa, Asya ve diğer kıtalarda olmak üzere 100 milyonlarca insanın ölümüne sebep olmuşlar. Hata öyle ki veba hastalığına kara ölüm ismini vermişlerdi. Günümüzde bu risk hala taşınıyor. Çoğu zaman doğal afet sonrası sürüler halinde ortaya çıkıp etrafa saldırırlar.
Farelerin insan yaşamı açısından zararları olduğu kadar faydaları da vardır. Çünkü farenin gen yapısı insan genine en çok benzeyen canlıdır. Tıpta ve biyoloji laboratuarında tüm deneyler fare üzerinde gerçekleştirilmektedir. Eğer deneyde kobay fare yerine direk insan kullanılsaydı o zaman çok zor olurdu. Çünkü yeryüzünde günde binlerce fare üzerinde deney yapılmakta ve birçoğu da ölmektedir. Eğer insanlar olsaydı bu çok ciddi insan krizine neden olurdu. Doğu Asya kültüründe fareler yiyecek olarak tüketilir. Çin ve aç olan Afrika insanları fareleri yiyerek beslenirler.
Japonya ve bazı ilkel toplumlar fareye tapmaktadırlar. Anlaşılan fareler ile insanlar ilk yaratılışından beri beraber yaşamayı bildiler. Fareler yaşadığı ortama ve türüne bağlı olarak farklı zararlar verir. Ev faresi insanın besinlerini tüketir ve eşyalarına zarar verir. Tarla faresi ekinlere zarar verir. Yani her fare türü farklı zararlara yol açar. İnsanlara en çok zararları olan fare türleri aşağıdaki gibidir.
FARE TÜRLERİ
BİLİNEN DİĞER FARE TÜRLERİ ŞUNLARDIR:
1 - DİKENLİ FARE 6 - KESELİ FARE 12- ÇELTİK FARESİ
2 - HUŞ FARESİ 7 - HAMSTER FARELERİ 13- AK AYAKLI
3 - HASAT FARESİ 8 - BEYAZ KOBAY FARE
4 - KUŞ FARESİ 9 - YELELİ FARE
5 - ÇEKİRGE FARESİ 10 - ORMAN FARESİ
11 - PAMUK FARESİ
Yukarıda saydığımız fare çeşitleri dışında daha binlerce fare türü ve çeşidi vardır. Fareler insanın besinlerine ortak olduğunu söylemiştik. Aynı zamanda fareler insana hastalık bulaştırdıkları içinde çok tehlikelidir.
FARE İSMİNİ GÜNÜMÜZDE HANGİ CİHAZLARDA VE HANGİ ETKİNLİKTE KULLANIRIZ?
Fareler insanın hayatında önemli yere sahiptir. Bazı kullandığımız cihazlara bu hayvanın ismi verilmiştir. Özelikle bilgisayar dünyasında fare (Mouse) çok önemli bir cihazdır. Yapı olarak fareye benzediği için ve uzun kablosu olduğu için ismine fare (Mouse) denir. Fare (Mouse) bilgisayarı kullanmamızı çok kolaylaştırır. Fare oyunları oyun dünyasında epey yol kat etmektedir oyun oynarken farenin (Mouse) tuşlarına dokunarak rahatlıkla oynaya bilirsiniz. Fare oyunları çok zevklidir. Fare ile alakalı birçok filimler yapılmış ve birçok kitaplar yazılmıştır. Fare ile alakalı filimler (farelerin istilası filmi, dev fare filmi, fare adam filmi, fare şehri filmi, ratatuy ; aşçı fare filmi, şehirli fare filmi, köylü fare filmi gibi birçok isimde fil yapımlarına konu olmuştur. Aynı zaman da yazarlarda birçok eserde fareler hakkında kitaplar yazmışlar. Fare hakkında yazılan ve bilinen kitaplar şunlardır: fareli köyün kavalcısı, usta fare, savaşçı fare, süper fare kitabı, farenin biyolojisi gibi kitaplarda fare hakkında yazılmış önemli eserlerdir. Avrupa, doğu Asya ve Amerika kıtalarında fareler insanlar tarafından sevildiği için fare ile ilgili çocuklara yönelik çizgi filmler yapılmış (miky Mouse) tom and jery gibi fare ile ilgili yapılan çizgi filmlerdir.
FARELER İNSANLARA ŞU HASTALIKLARI BULAŞTIRIR
Fareler insana birçok hastalık bulaştırır. Farelerden İnsana bulaşan en önemli hastalıklar şunlardır. Fareler hastalığı ya direk kemirerek bulaştırır ya da yiyecekler üzerine bıraktıkları salyalarından bulaştırırlar.
1 - Veba hastalığı
2 - Kuduz hastalığı
3 - Tifüs hastalığı
4 - Humma hastalığı
5 - Fare ısırığı
6 - Şap hastalığı
7 - Salmonella virüsü
8 - Verem mikrobu
9 - Sodoko
10 - Grip
11 - Bağırsak enfeksiyonu
13 - Parazitik hastalıkların ve daha birçok hastalığın insana bulaşmasına sebep olurlar.
FARELERDE ÜREME VE FARELERDE ÇOĞALMA
Farelerde kendi kolonilerini oluşturmak için ve çoğalmak için ürerler. Farelerde üremek için her iki çift bireye ihtiyaç vardır. Fareler türlerine bağlı olarak yılda birkaç kez yavrulayabilirler. Fareler genellikle yılda 5 - 6 defa yavru yaparlar. Her yavrulamada bir fare 10 - 12 yavru doğur. Fareler diğer haşere gurubundan farklı olan bir canlıdır. Fareler haşere grubunun tek memeli hayvanıdır. Ve doğurduğu yavrularını süt ile besler. Fareler yavru bırakmak için yuvasının sıcak olması gerekir. Bunun için en kısa yoldan evlerdeki elbiseleri kemirerek yünlerini, hayvan kıllarını, pamuk gibi maddeleri yuvasına taşıyarak yavrularına sığınak yaparlar.
Ev fareleri genellikle bodrum, çatı arası veya evin kullanılmayan kısımlarını kullanırlar. Lağım faresi ise evlerden beslendikten sonra yavru bırakmak için geldiği pis su akarlarına ineler. Tarla faresi ve diğer fare türleri ise toprak altında yaptıkları yuva içinde yavrularını doğurur. Ve ergin oluncaya kadar onları orda besler.
FARE İLACI - FARE İLE MÜCADELE VE FARE İLAÇLAMA
Fare ile mücadele çok eski zamanlardan beridir yapılmaktadır. Bu zamana kadar yapılan Fare ile mücadele ferdi ve ilkel olduğu için kesinlikle netice alınmamaktaydı.
Ama gelişen teknoloji ile üretilen ilaçlar ve cihazlar ile profesyonel mücadele yapıldıktan sonra şimdilik kesin sonuçlar alınmaktadır. Fare ilacı çok güçlü bir zehirdir. Kesinlikle insanların besinlerine bulaşmaması gerekir. Fare için kullanılan ilaçlar diğer haşere gurubundan farklıdır. Çünkü farelerin bünyeleri diğer haşere gurubundan daha güçlü ve fareler ortamdan daha hızlı kaçabilen hayvanlardır. Fare ilacı olarak kesinlikle jel tarzı ilaçlar etki etmez. Bu bakımdan fareler için palet ve yem şeklinde kullanılan ilaçlar daha çok etkilidir.
Fare ilaçlama işi ciddi bir iştir asla ferdi yapılmamalı. Yapılan ilaçlama ferdi veya ruhsatsız firmalar tarafından olursa sağlık açısından ciddi sıkıntılar yaşanır. Buda hem size hem de çevrenizdeki diğer canlılara zarar verir. Bazı durumlarda ölümler dahi gerçekleşebilir.
Fare ile mücadele eden ekip olarak her zaman sizlerin yanındaydık ve yanınızda olmaya devam edeceğiz. Fare ilaçlama şekli ve fare ile mücadele yöntemleri farenin yaşadığı ortama bağlı olarak değişir. Ev ve şirketlerde bulunan fareler için hazırlanan özel fare istasyonları kullanılır. Tarla ve bahçelerde bulunan fareler için kullanılan ilaçlar ve ilaçlama yöntemleri tamamen farklıdır bu konuda mutlaka firmamızdan bilgi alın.
Fare ilaçlamasında dikkat edilmesi gereken konular.
1 - Kullanılan ilaçlar sağlık bakanlığı onaylı olması gerekir
2 - İlaçlama yapan elemanlar işin eğitimini almış olmalı
3 - İlaçlar ortama bağlı olarak farklı şekilde uygulanmalı
4 - İlaçlamada kesinlikle ilaçlara elle temas edilmemeli.
5 - Fare ilaçlama periyodik yapılmalı
6 - Fare ile mücadelede mutlaka ilaçlama firması ile çalışılmalı. Kesinlikle ferdi ve ilkel yöntemler kullanılmamalı.
7 - İlaçlama sonrası ilaçlama şirketinden mutlaka ilaçlama ile ilgili bilgi ve belge alınmalı.
8 - Fare ilaçlamasında kullanılan ilaçlara çocukların asla ulaşmaması gerekir.
FARELER VE FARELER İLE MÜCADELEDE AKLIMIZA GELEN SORU VE CEVAPLARI
1 - FARE NEDİR?
Fareler omurgalı hayvanlar grubunun küçük bir üyesi olup kemirgenler sınıfında incelenir. İnsanlar için zararlı olan bu haşere grubu küçük cüsseli ve kuyruklu hayvanlardır.
2 - FARE İLAÇLAMASI NASIL YAPILIR?
Fare ilaçlaması farenin yaşadığı ortama ve farenin türüne bağlı olarak değişir. Fare ilaçları farenin çok sevdiği maddelerle yapılır. Fare ilaçlaması ya farenin bulunduğu ortama fare istasyonları konulmalı yada özel hazırlanan fare ilaçlarının belli yerlere uygulanması ile olur.
3 - FARE ISIRIĞI NASIL OLUR?
Fare ısırığı farelerin aç oldukları zaman veya ortamda besin bulamadığı zamanlarda farenin
İnsanlara saldırması ve insanı kemirmesi ile olur. Fareler insanlar uyurken insanın yumuşak dokusu olan kulak, burun, ağız gibi organlarını yerler.
4 - FAREDEN NASIL HASTALIK BULAŞIR?
Farelerden insana iki şekilde hastalık bulaşır. Bunlar ya direk farenin ısırması ile olur yada farenin tükettiği yiyeceğe tükürük ve dışkı bırakması ile olur.
5 - FAREDEN NASIL KURTULABİLİRİM?
Farelerden kurtulmanın tek yolu vardır. Size düşen görev yasal çalışan ilaçlama firmasını arayın ve kesin çözüme ulaşın. Fareden kurtulmanın tek yolu ilaçlama ile olur.
6 - FARE İLE MÜCADELE ŞEKLİ NASILDIR?
Fare ile mücadele farenin yaşadığı alanına ve farenin türüne bağlıdır. Fare ile mücadelede sağlık bakanlığı onaylı ilaçlar kullanılmalı. Fare ile mücadelede fare istasyonları kurulur veya palet yemler kullanılarak müdahale yapılır.
7 - FARE HANGİ MEVSİMDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜR?
Fareler daha çok aç kaldıklarında ve soğuk havalarda evlere saldırırlar. Fareler yaşam alanlarımıza sonbahar ve kış mevsiminde daha çok görülür. Çünkü fareler yazın dışardan beslenirler fakat sonbaharın hasattın toplanması ve kışın dışarıda yiyeceğin kalmamasından dolayı evlere saldırırlar.
8 - FARE KAPANI KULLANILARAK YAPILAN MÜDAHALE YETERLİMİ?
Fare kapanı fare için kullanılan çok eski bir yöntemdir ve çok basit kalır. Bu yöntem ile farelerle başa çıkmak çok zordur. Bu yöntemlerde fareye yemli tuzak kurulur ve farenin o yeme gelmesi beklenir. Fakat fare bu yeme çok nadir gelir. Şimdi gelişen teknoloji ile fare istasyonları ve fareyi üzerine çeken fare ilaçları kullanılarak mücadele ediliyor.
9 - EV FARSİ İLE LAĞIM FARESİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?
A )Ev faresi yaşam olarak evleri tercih eder. Lağım faresi pis su akarlarını tercih ederler sadece beslenmek için insanların yaşadığı alana gelirler.
B )Ev faresi yapı olarak küçük bir haşeredir fakat lağım faresi büyük hatta 30cm kadar olabilmektedir.
C )Ev faresi insanlara değil besinine ve giyeceklere daha çok zarar verirken lağım faresi hem besinlere hem de insanın kendisine zarar verirler.
10 - FARE EVE NERDEN GİRER?
Fare evimize dış ortamdan gelerek evimize yerleşir. Evin bodrum, çatılarında ve kuytu bölgelerinde, evin kullanılmayan bölgelerinde yuva yaparlar. Fareler evimizin herhangi bir kısmını delerek içeriye girerler.
11 - FARELER BESİN OLARAK NE YELER?
Fareler besin olarak çok geniş bir beslenme şekline sahiptirler. Aç kaldıklarında önüne çıkan her şeyi yerler. Hem otçuldurlar hem de etçildirler.
12 - FARE KEMİRGEN BİR HAYVAN MI?
Evet fareler kemirgen hayvanlardır. Besinlerini kemirerek koparıp yerler.
13 - FARE İLE MÜCADELE BİREYSEL YAPILABİLİR Mİ?
Fare ile mücadelede bireysel olarak yapılabilir fakat asla kesin sonuç alınmaz evlerinizdeki farelerle mücadelede mutlaka profesyonel ilaçlama firmalarından yardım alınız.
14 - FARE İNSANA NASIL ZARAR VERİR?
Fare insana her yönden zarar verir. Fare insanın hem besinlerine ortak olduğu için hem de insana hastalık bulaştırdığı için zararlıdır.
15 - FARELER EVCİL HAYVANLARIMIZA ZARAR VERİR Mİ?
Farelerden insanlara ve hayvanlara bir çok hastalık bulaştığı için her yönü ile fareler zararlıdırlar. Ayrıca fareler evdeki beslenen kuşları yiyebilirler ve akvaryumdaki balıklarımızı da yerler.
16 - FARE İLAÇLAMADAN HEMEN SONRA ÖLÜR MÜ?
Fareler ile mücadelede ilaçlama yapıldıktan sonra farelerin yemi yemesi beklenir. Fareler yemini yedikten sonra acil su ihtiyacı his ederler. Fareler suyu içince ilacın etkili maddesi kana karışır ve fareler ölürler.
17 - BÖCEK İLACI İLE FARE İLACININ ARASINDA NE FARK VARDIR?
Böcek ilacı etkili bir ilaçtır fakat farenin koku alma hissi güçlü olduğu için ilacın kokusunu alır almaz fare hemen kaçar. Fakat fare ilacı ise tam tersine fareyi kendine çeker. Bu bakımdan böcek ilaçlamada ortamdan fareler kaçarak kurtulur fakat fare ilaçlamada fareler yemi yiyerek ölür.
18 - FARE İSTASYONU NE İŞE YARAR?
Fare istasyonları fare ilacı ile donatıldıktan sora istasyondaki deliklerden farenin yemi yemesi için farelerin yoğun dolaştığı yerlere ve farenin gelebileceği yerlere konur. Fare istasyonlarını kapalı kutu şeklinde olması etraftaki diğer canlılara zarar vermesini önler.
19 - EVE FARE İSTASYONU KURULUR MU?
Ev içlerinde fare istasyonlarına gerek yoktur çünkü fare istasyonun nedeni yemleri diğer hayvanlardan ve dış etkenlerden (yağmur, evcil hayvanlar, kar ve çocuklardan) korumaktır.
20 - KAÇ METRE ARA İLE İSTASYON KURULUR?
Fare ilaçlamada farenin çokluğuna ve farenin geliş yönüne bağlı olarak farklı sayıda istasyonlar kurulur. İstasyon kurulması ve istasyon sayısı hakkında mutlaka ilaçlama şirketinden bilgi alın.
21 - FARELER NASIL ÇOĞALIR?
Fareler diğer haşere grubundan farklı şekilde çoğalırlar. Fareler memeli hayvanlardır. Bu hayvanlar canlı yavru doğurarak çoğalırlar. Fareler yılda 5 - 6 defa yavru doğururlar ve her batımda 10 - 12 adet yavru doğururlar.
22 - FARE ZEHRİ NERDEN ALINIR?
Genellikle fare zehri ve fare ilacı olarak eczanelerde ve tarım ilacı satan kişilerden alınır. Fakat bunlar oldukça etkili değildir. İlaçlama şirketlerinde ziraat mühendisi kontrolünde hazırlanan özel yapımlı ilaçlar hem etkili hem de kalıcıdır. İlaçlamada dikkat edilmesi gereken ilaçlamayı yapan kişinin işin eğitimini almış olması ve ilaçlama firmasının yasal olması gerekir.
23 - TARLA FARESİ EKİNLERE NASIL ZARAR VERİR?
Tarla faresi ekili alanlardaki tahıl ve hububat tanelerini yer ve bazılarını da yuvasına götürür. Tane bulamayan tarla fareleri ekinlerin köklerini kemirerek onlara zarar verir. Fareler böylece o ekinin kurumasına neden olarak zarar verir.
24 - FARELERİN BOYLARI NE KADARDIR?
Farelerin boyları türlerine bağlı olarak değişir. Ev faresi 8 - 10 cm kadarken lağım ve çatı faresi ise 30 cm kadar olabilmekte. Bu tamamen farenin beslenmesine ve yaşadığı ortama bağlı olarak değişir.
25 - FARELER İNSANLARI YERLER Mİ?
Fareler insanlar uyurken bazı organlarını kemirerek yerler. Farenin tükürük bezlerinin uyuşturucu özeliği sayesinde insanlar bunu hiç fark etmezler.
26 - FARELERİN BAŞKA ADLARI VAR MI?
Fareler farklı toplumlarda farlı isimler ile anılırlar. Ülkemizde fareler şu isimler ile anılır. Fare, keme, sıçan, sırça, mere, çırdon, cardın gibi isimler ile anılırken diğer dilerde ise farklı isimler alırlar.
27 - FARE ISIRDIĞINDA VEYA TIRMALADIĞINDA NE YAPILMALI?
Fareler insanı ısırdığı zaman ve insanları tırmaladığı zaman mutlak süratle doktora başvurulmalı. Aksi takdir de fareden insana birçok hastalık bulaşır. Ve tedbir alınmazsa ölümler dahi görülebilir.
28 - FARE ISIRMASINDAN DOĞAN HASTALIKLAR İNSANI ÖLDÜRÜR MÜ?
Fare ısırması ile insana çok ciddi olan hastalıklar bulaşır. Bu hastalıkların başında veba, kuduz, tifüs ve şap hastalıkları hastalıklar insanı öldürür.
29 - FARE İLAÇLAMASINI KİMLER YAPMALI?
Fare ilaçlamasını mutlaka sağlık bakanlığı onaylı yasal firmalar yapmalı. Aksi takdirde ilaçlama yapan kişiler size ve çevrenizdeki diğer canlılara zarar verebilir.
30 - EVDE KEDİ BESLEMEK FARE İÇİN ÇÖZÜM MÜ?
Evde kedi besleyerek fare ile mücadele çok eski ve yetersiz bir yöntemdir. Fare ile mücadelede mutlaka teknolojik malzemeler ve etkili ilaçlar kullanılarak daha çok etkili olur. Bunun için mutlaka ilaçlama şirketleri ile çalışın.
31 - FARE BİR DEFADA KAÇ YAVRU DOĞURUR?
Fareler yılda 5 - 6 defa yavru doğururlar ve her defasında 10 - 12 kadar canlı yavru doğurur.
32 - FARELER EN ÇOK HANGİ YİYECEKLERİ SEVER?
Fareler beslenmek için her türlü yiyeceği yerler. Ama et ve tahıl yemeği daha çok severler. Beslenmesinde börtü böcek gibi haşereleri yediği gibi insanların kilerlerinden tahıl ve taneli yiyeceklerini yerler.
33 - FARELER EN ÇOK NERDE BULUNUR?
Fareler en çok evlerin bodrumunda ve çatı aralarında bulunurlar. Ev içinde çoğu zaman mutfaklarda bulunur çünkü tüm yiyeceklerin bulunduğu yerler mutfaklardır.
34 - FARELER NE KADAR ZAMAN ARALIKLARLA YAVRU DOĞURUR?
Fareler yılda 5 - 6 defa yavru doğurur. Yani her iki ayda bir yavru doğururlar. Bu nedenle Farelerin ne kadar çok ve çabuk çoğaldığını görürüz.
35 - BİR FARENİN ÖMRÜ NE KADARDIR?
Bir fare yaklaşık olarak 2 yıl kadar yaşar. siz değerli müşterilerimiz olarak fareler ile yaşamayı istemiyorsanız mutlaka bize ulaşın ve sizi bu haşereden kurtaralım o zaman farenin ömrü 2 yıl değil. Farenin yaşamı bize ulaştığınız gün biter.
36 - HER İLAÇLAMA FİRMASI FARE İLE MÜCADELEDE PROFESYONEL Mİ?
Her ilaçlama yapan firma fare ilaçlamasında profesyonel değildir. Biz şirket olarak 1995 yılından beri yasal olarak çalışıp bu konuda tecrübeliyiz. O bakımdan bir ilaçlama firması ile çalışırken onun ne kadar tecrübeli bir firma olduğunu araştırın.
37 - FARELER İNSANI NE ZAMAN KEMİRİR?
Fareler insanı genellikle uyurken kemirirler. İnsanlar sabah kalktıklarında ağızları ve burunları fare tarafından yenmiş olarak kalkabilirler. Çünkü farelerin tükürük bezleri sayesinde kemirilme esnasında bunu his etmezler.
38 - HER FARE ÇEŞİDİ EVLERİN İÇİNE KADAR GELİR Mİ?
Hayır, her fare çeşidi evlere kadar gelmez. Evlere gelen fare çeşitleri; ev faresi, fındık faresi, çatı faresi, lağım faresi vb.. fare türleri evlere kadar gelerek insanlara zarar verirler.
Dünyanın her yerinde ve her ortamında bulunan kemirgenlerdir. Fare denilince birçok insan ilk etapta çok ürperir. Çünkü fareler hem tehlikeli hem de tiksindiricidirler. Fareler ile mücadele çok eski tarihlerden beri farklı yöntemlerle yapılmaktadır.
Fareler ilaçlama şirketi için diğer haşerelerden farklıdır. Çünkü ilaçlanan haşerelerin çoğu böcek ve omurgasız hayvanlardır. Fakat fareler omurgalı hayvanlardır.
Fareler 4 ayağı bulunan ve vücudunda daha uzun kuyruğu olan canlılardır. Farelerin bedeninin üzeri tüylüdür. Farelerin kafası bedenine oranla
küçüktür. Kafasında 2 adet göz ve büyük yapıda kulakları vardır. Farelerin ağzı etrafında bıyıkları vardır.
Farelerin ayakları çok güçlü olup çok hızlı koşarlar. Farenin ayağında parmakları olup uç kısımları tırnaklıdır.
Farenin kulakları bedenine oranlara büyük olup sesleri çok net bir şekilde duyarlar. Aynı zamanda kuyrukları uzun ve tutunma organıdır.
Farenin ağız yapısı çok güçlüdür ağzında sıralı dişleri var. Farenin ağzındaki dişler hiçbir canlıda olmayan özeliğe sahiptir ve çok güçlüdür. Fareler bu dişleri en sert mermerleri dahi kemirirler. Farenin aşınan dişleri kendini aynı zamanda yeniler ve eski keskinliğine kavuşur.
Farenin burunları öne doğru uzar ve burun ucunda müthiş koku algılayıcıları vardır. Fare besinlerinin kokusunu metrelerce uzaktan alır.
Fareler diğer haşere gurubundan farklı olarak, üremesinde canlı yavru doğururlar. Farelerde yumurta bırakma olayı kesinlikle yoktur.
Fareler buna bağlı olarak yılda 4 -5 defa ürerler ve her yavrulamada 10'dan fazla yavru doğurur. Farelerin üremesi ve çoğalması tamamen ortamdaki besin ve ortamın sıcaklığına bağlı olarak değişmektedir. Yeni doğan bir fare yavrusu takriben 2 ay içinde erginliğe ulaşır ve bu bireyde kendi yuvasını yaparak çoğalmaya başlar.
Fareler yaşadığı ortama bağlı olarak farklı isimler alırlar ve farklı büyüklüktedirler. Bazı fare türleri birkaç cm iken bazı türleri ise kedi büyüklüğünde olabilirler.
Fareler türlerine bağlı olarak farklı yerlerde yaşarlar. Bazı fare türleri evlerde,bazıları tarlalarda,bazıları ise lağım sularında yaşarlar.
Fareler insanı hem kemirerek yerler ve hem de hastalık bulaştırarak zarar verirler. Farelerin tükürük bezleri narkoz özeliğine sahiptir. İnsanlar uyuduğu zaman çoğu zaman farkına varmadan bazı uzuvlarını kemirerek yerler. Fare kemirdiğinde farenin tükürüğü yenen kısmı uyuşturduğu için insanlar o anda fark etmezler. Bazen insanlar sabahları uyandığında kulakları, burunları veya herhangi bir uzvu yenmiş olabilir.
Fareler beslenme olarak hem bitkilerle beslenirler hem de etçildirler. Böcek ve ölmüş hayvan etlerini de yerler. Fareler yaşam olarak koloni halinde yani kalabalık halde yaşarlar. Fareler yalnız yaşamazlar ve yalnız yaşamayı sevmezler. Fareler besin bulduklarında kendi aralarında iletişim sağlayarak diğer farelere haber verirler. Fareler insanı ısırmasından çok insanın yiyeceğine ortak olmasından ve yiyeceğine zarar vermesinden dolayı tehlikelidirler.
Fareler dünyada çok eskiden beri insanların başı bela olmuş canlardır. 14 yüz yılda Çin ve orta Asya da 30 milyon insanın ölümüne sebep olmuşlar. Aynı zamanda orta çağlada Avrupa, Asya ve diğer kıtalarda olmak üzere 100 milyonlarca insanın ölümüne sebep olmuşlar. Hata öyle ki veba hastalığına kara ölüm ismini vermişlerdi. Günümüzde bu risk hala taşınıyor. Çoğu zaman doğal afet sonrası sürüler halinde ortaya çıkıp etrafa saldırırlar.
Farelerin insan yaşamı açısından zararları olduğu kadar faydaları da vardır. Çünkü farenin gen yapısı insan genine en çok benzeyen canlıdır. Tıpta ve biyoloji laboratuarında tüm deneyler fare üzerinde gerçekleştirilmektedir. Eğer deneyde kobay fare yerine direk insan kullanılsaydı o zaman çok zor olurdu. Çünkü yeryüzünde günde binlerce fare üzerinde deney yapılmakta ve birçoğu da ölmektedir. Eğer insanlar olsaydı bu çok ciddi insan krizine neden olurdu. Doğu Asya kültüründe fareler yiyecek olarak tüketilir. Çin ve aç olan Afrika insanları fareleri yiyerek beslenirler.
Japonya ve bazı ilkel toplumlar fareye tapmaktadırlar. Anlaşılan fareler ile insanlar ilk yaratılışından beri beraber yaşamayı bildiler. Fareler yaşadığı ortama ve türüne bağlı olarak farklı zararlar verir. Ev faresi insanın besinlerini tüketir ve eşyalarına zarar verir. Tarla faresi ekinlere zarar verir. Yani her fare türü farklı zararlara yol açar. İnsanlara en çok zararları olan fare türleri aşağıdaki gibidir.
FARE TÜRLERİ
BİLİNEN DİĞER FARE TÜRLERİ ŞUNLARDIR:
1 - DİKENLİ FARE 6 - KESELİ FARE 12- ÇELTİK FARESİ
2 - HUŞ FARESİ 7 - HAMSTER FARELERİ 13- AK AYAKLI
3 - HASAT FARESİ 8 - BEYAZ KOBAY FARE
4 - KUŞ FARESİ 9 - YELELİ FARE
5 - ÇEKİRGE FARESİ 10 - ORMAN FARESİ
11 - PAMUK FARESİ
Yukarıda saydığımız fare çeşitleri dışında daha binlerce fare türü ve çeşidi vardır. Fareler insanın besinlerine ortak olduğunu söylemiştik. Aynı zamanda fareler insana hastalık bulaştırdıkları içinde çok tehlikelidir.
FARE İSMİNİ GÜNÜMÜZDE HANGİ CİHAZLARDA VE HANGİ ETKİNLİKTE KULLANIRIZ?
Fareler insanın hayatında önemli yere sahiptir. Bazı kullandığımız cihazlara bu hayvanın ismi verilmiştir. Özelikle bilgisayar dünyasında fare (Mouse) çok önemli bir cihazdır. Yapı olarak fareye benzediği için ve uzun kablosu olduğu için ismine fare (Mouse) denir. Fare (Mouse) bilgisayarı kullanmamızı çok kolaylaştırır. Fare oyunları oyun dünyasında epey yol kat etmektedir oyun oynarken farenin (Mouse) tuşlarına dokunarak rahatlıkla oynaya bilirsiniz. Fare oyunları çok zevklidir. Fare ile alakalı birçok filimler yapılmış ve birçok kitaplar yazılmıştır. Fare ile alakalı filimler (farelerin istilası filmi, dev fare filmi, fare adam filmi, fare şehri filmi, ratatuy ; aşçı fare filmi, şehirli fare filmi, köylü fare filmi gibi birçok isimde fil yapımlarına konu olmuştur. Aynı zaman da yazarlarda birçok eserde fareler hakkında kitaplar yazmışlar. Fare hakkında yazılan ve bilinen kitaplar şunlardır: fareli köyün kavalcısı, usta fare, savaşçı fare, süper fare kitabı, farenin biyolojisi gibi kitaplarda fare hakkında yazılmış önemli eserlerdir. Avrupa, doğu Asya ve Amerika kıtalarında fareler insanlar tarafından sevildiği için fare ile ilgili çocuklara yönelik çizgi filmler yapılmış (miky Mouse) tom and jery gibi fare ile ilgili yapılan çizgi filmlerdir.
FARELER İNSANLARA ŞU HASTALIKLARI BULAŞTIRIR
Fareler insana birçok hastalık bulaştırır. Farelerden İnsana bulaşan en önemli hastalıklar şunlardır. Fareler hastalığı ya direk kemirerek bulaştırır ya da yiyecekler üzerine bıraktıkları salyalarından bulaştırırlar.
1 - Veba hastalığı
2 - Kuduz hastalığı
3 - Tifüs hastalığı
4 - Humma hastalığı
5 - Fare ısırığı
6 - Şap hastalığı
7 - Salmonella virüsü
8 - Verem mikrobu
9 - Sodoko
10 - Grip
11 - Bağırsak enfeksiyonu
13 - Parazitik hastalıkların ve daha birçok hastalığın insana bulaşmasına sebep olurlar.
FARELERDE ÜREME VE FARELERDE ÇOĞALMA
Farelerde kendi kolonilerini oluşturmak için ve çoğalmak için ürerler. Farelerde üremek için her iki çift bireye ihtiyaç vardır. Fareler türlerine bağlı olarak yılda birkaç kez yavrulayabilirler. Fareler genellikle yılda 5 - 6 defa yavru yaparlar. Her yavrulamada bir fare 10 - 12 yavru doğur. Fareler diğer haşere gurubundan farklı olan bir canlıdır. Fareler haşere grubunun tek memeli hayvanıdır. Ve doğurduğu yavrularını süt ile besler. Fareler yavru bırakmak için yuvasının sıcak olması gerekir. Bunun için en kısa yoldan evlerdeki elbiseleri kemirerek yünlerini, hayvan kıllarını, pamuk gibi maddeleri yuvasına taşıyarak yavrularına sığınak yaparlar.
Ev fareleri genellikle bodrum, çatı arası veya evin kullanılmayan kısımlarını kullanırlar. Lağım faresi ise evlerden beslendikten sonra yavru bırakmak için geldiği pis su akarlarına ineler. Tarla faresi ve diğer fare türleri ise toprak altında yaptıkları yuva içinde yavrularını doğurur. Ve ergin oluncaya kadar onları orda besler.
FARE İLACI - FARE İLE MÜCADELE VE FARE İLAÇLAMA
Fare ile mücadele çok eski zamanlardan beridir yapılmaktadır. Bu zamana kadar yapılan Fare ile mücadele ferdi ve ilkel olduğu için kesinlikle netice alınmamaktaydı.
Ama gelişen teknoloji ile üretilen ilaçlar ve cihazlar ile profesyonel mücadele yapıldıktan sonra şimdilik kesin sonuçlar alınmaktadır. Fare ilacı çok güçlü bir zehirdir. Kesinlikle insanların besinlerine bulaşmaması gerekir. Fare için kullanılan ilaçlar diğer haşere gurubundan farklıdır. Çünkü farelerin bünyeleri diğer haşere gurubundan daha güçlü ve fareler ortamdan daha hızlı kaçabilen hayvanlardır. Fare ilacı olarak kesinlikle jel tarzı ilaçlar etki etmez. Bu bakımdan fareler için palet ve yem şeklinde kullanılan ilaçlar daha çok etkilidir.
Fare ilaçlama işi ciddi bir iştir asla ferdi yapılmamalı. Yapılan ilaçlama ferdi veya ruhsatsız firmalar tarafından olursa sağlık açısından ciddi sıkıntılar yaşanır. Buda hem size hem de çevrenizdeki diğer canlılara zarar verir. Bazı durumlarda ölümler dahi gerçekleşebilir.
Fare ile mücadele eden ekip olarak her zaman sizlerin yanındaydık ve yanınızda olmaya devam edeceğiz. Fare ilaçlama şekli ve fare ile mücadele yöntemleri farenin yaşadığı ortama bağlı olarak değişir. Ev ve şirketlerde bulunan fareler için hazırlanan özel fare istasyonları kullanılır. Tarla ve bahçelerde bulunan fareler için kullanılan ilaçlar ve ilaçlama yöntemleri tamamen farklıdır bu konuda mutlaka firmamızdan bilgi alın.
Fare ilaçlamasında dikkat edilmesi gereken konular.
1 - Kullanılan ilaçlar sağlık bakanlığı onaylı olması gerekir
2 - İlaçlama yapan elemanlar işin eğitimini almış olmalı
3 - İlaçlar ortama bağlı olarak farklı şekilde uygulanmalı
4 - İlaçlamada kesinlikle ilaçlara elle temas edilmemeli.
5 - Fare ilaçlama periyodik yapılmalı
6 - Fare ile mücadelede mutlaka ilaçlama firması ile çalışılmalı. Kesinlikle ferdi ve ilkel yöntemler kullanılmamalı.
7 - İlaçlama sonrası ilaçlama şirketinden mutlaka ilaçlama ile ilgili bilgi ve belge alınmalı.
8 - Fare ilaçlamasında kullanılan ilaçlara çocukların asla ulaşmaması gerekir.
FARELER VE FARELER İLE MÜCADELEDE AKLIMIZA GELEN SORU VE CEVAPLARI
1 - FARE NEDİR?
Fareler omurgalı hayvanlar grubunun küçük bir üyesi olup kemirgenler sınıfında incelenir. İnsanlar için zararlı olan bu haşere grubu küçük cüsseli ve kuyruklu hayvanlardır.
2 - FARE İLAÇLAMASI NASIL YAPILIR?
Fare ilaçlaması farenin yaşadığı ortama ve farenin türüne bağlı olarak değişir. Fare ilaçları farenin çok sevdiği maddelerle yapılır. Fare ilaçlaması ya farenin bulunduğu ortama fare istasyonları konulmalı yada özel hazırlanan fare ilaçlarının belli yerlere uygulanması ile olur.
3 - FARE ISIRIĞI NASIL OLUR?
Fare ısırığı farelerin aç oldukları zaman veya ortamda besin bulamadığı zamanlarda farenin
İnsanlara saldırması ve insanı kemirmesi ile olur. Fareler insanlar uyurken insanın yumuşak dokusu olan kulak, burun, ağız gibi organlarını yerler.
4 - FAREDEN NASIL HASTALIK BULAŞIR?
Farelerden insana iki şekilde hastalık bulaşır. Bunlar ya direk farenin ısırması ile olur yada farenin tükettiği yiyeceğe tükürük ve dışkı bırakması ile olur.
5 - FAREDEN NASIL KURTULABİLİRİM?
Farelerden kurtulmanın tek yolu vardır. Size düşen görev yasal çalışan ilaçlama firmasını arayın ve kesin çözüme ulaşın. Fareden kurtulmanın tek yolu ilaçlama ile olur.
6 - FARE İLE MÜCADELE ŞEKLİ NASILDIR?
Fare ile mücadele farenin yaşadığı alanına ve farenin türüne bağlıdır. Fare ile mücadelede sağlık bakanlığı onaylı ilaçlar kullanılmalı. Fare ile mücadelede fare istasyonları kurulur veya palet yemler kullanılarak müdahale yapılır.
7 - FARE HANGİ MEVSİMDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜR?
Fareler daha çok aç kaldıklarında ve soğuk havalarda evlere saldırırlar. Fareler yaşam alanlarımıza sonbahar ve kış mevsiminde daha çok görülür. Çünkü fareler yazın dışardan beslenirler fakat sonbaharın hasattın toplanması ve kışın dışarıda yiyeceğin kalmamasından dolayı evlere saldırırlar.
8 - FARE KAPANI KULLANILARAK YAPILAN MÜDAHALE YETERLİMİ?
Fare kapanı fare için kullanılan çok eski bir yöntemdir ve çok basit kalır. Bu yöntem ile farelerle başa çıkmak çok zordur. Bu yöntemlerde fareye yemli tuzak kurulur ve farenin o yeme gelmesi beklenir. Fakat fare bu yeme çok nadir gelir. Şimdi gelişen teknoloji ile fare istasyonları ve fareyi üzerine çeken fare ilaçları kullanılarak mücadele ediliyor.
9 - EV FARSİ İLE LAĞIM FARESİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?
A )Ev faresi yaşam olarak evleri tercih eder. Lağım faresi pis su akarlarını tercih ederler sadece beslenmek için insanların yaşadığı alana gelirler.
B )Ev faresi yapı olarak küçük bir haşeredir fakat lağım faresi büyük hatta 30cm kadar olabilmektedir.
C )Ev faresi insanlara değil besinine ve giyeceklere daha çok zarar verirken lağım faresi hem besinlere hem de insanın kendisine zarar verirler.
10 - FARE EVE NERDEN GİRER?
Fare evimize dış ortamdan gelerek evimize yerleşir. Evin bodrum, çatılarında ve kuytu bölgelerinde, evin kullanılmayan bölgelerinde yuva yaparlar. Fareler evimizin herhangi bir kısmını delerek içeriye girerler.
11 - FARELER BESİN OLARAK NE YELER?
Fareler besin olarak çok geniş bir beslenme şekline sahiptirler. Aç kaldıklarında önüne çıkan her şeyi yerler. Hem otçuldurlar hem de etçildirler.
12 - FARE KEMİRGEN BİR HAYVAN MI?
Evet fareler kemirgen hayvanlardır. Besinlerini kemirerek koparıp yerler.
13 - FARE İLE MÜCADELE BİREYSEL YAPILABİLİR Mİ?
Fare ile mücadelede bireysel olarak yapılabilir fakat asla kesin sonuç alınmaz evlerinizdeki farelerle mücadelede mutlaka profesyonel ilaçlama firmalarından yardım alınız.
14 - FARE İNSANA NASIL ZARAR VERİR?
Fare insana her yönden zarar verir. Fare insanın hem besinlerine ortak olduğu için hem de insana hastalık bulaştırdığı için zararlıdır.
15 - FARELER EVCİL HAYVANLARIMIZA ZARAR VERİR Mİ?
Farelerden insanlara ve hayvanlara bir çok hastalık bulaştığı için her yönü ile fareler zararlıdırlar. Ayrıca fareler evdeki beslenen kuşları yiyebilirler ve akvaryumdaki balıklarımızı da yerler.
16 - FARE İLAÇLAMADAN HEMEN SONRA ÖLÜR MÜ?
Fareler ile mücadelede ilaçlama yapıldıktan sonra farelerin yemi yemesi beklenir. Fareler yemini yedikten sonra acil su ihtiyacı his ederler. Fareler suyu içince ilacın etkili maddesi kana karışır ve fareler ölürler.
17 - BÖCEK İLACI İLE FARE İLACININ ARASINDA NE FARK VARDIR?
Böcek ilacı etkili bir ilaçtır fakat farenin koku alma hissi güçlü olduğu için ilacın kokusunu alır almaz fare hemen kaçar. Fakat fare ilacı ise tam tersine fareyi kendine çeker. Bu bakımdan böcek ilaçlamada ortamdan fareler kaçarak kurtulur fakat fare ilaçlamada fareler yemi yiyerek ölür.
18 - FARE İSTASYONU NE İŞE YARAR?
Fare istasyonları fare ilacı ile donatıldıktan sora istasyondaki deliklerden farenin yemi yemesi için farelerin yoğun dolaştığı yerlere ve farenin gelebileceği yerlere konur. Fare istasyonlarını kapalı kutu şeklinde olması etraftaki diğer canlılara zarar vermesini önler.
19 - EVE FARE İSTASYONU KURULUR MU?
Ev içlerinde fare istasyonlarına gerek yoktur çünkü fare istasyonun nedeni yemleri diğer hayvanlardan ve dış etkenlerden (yağmur, evcil hayvanlar, kar ve çocuklardan) korumaktır.
20 - KAÇ METRE ARA İLE İSTASYON KURULUR?
Fare ilaçlamada farenin çokluğuna ve farenin geliş yönüne bağlı olarak farklı sayıda istasyonlar kurulur. İstasyon kurulması ve istasyon sayısı hakkında mutlaka ilaçlama şirketinden bilgi alın.
21 - FARELER NASIL ÇOĞALIR?
Fareler diğer haşere grubundan farklı şekilde çoğalırlar. Fareler memeli hayvanlardır. Bu hayvanlar canlı yavru doğurarak çoğalırlar. Fareler yılda 5 - 6 defa yavru doğururlar ve her batımda 10 - 12 adet yavru doğururlar.
22 - FARE ZEHRİ NERDEN ALINIR?
Genellikle fare zehri ve fare ilacı olarak eczanelerde ve tarım ilacı satan kişilerden alınır. Fakat bunlar oldukça etkili değildir. İlaçlama şirketlerinde ziraat mühendisi kontrolünde hazırlanan özel yapımlı ilaçlar hem etkili hem de kalıcıdır. İlaçlamada dikkat edilmesi gereken ilaçlamayı yapan kişinin işin eğitimini almış olması ve ilaçlama firmasının yasal olması gerekir.
23 - TARLA FARESİ EKİNLERE NASIL ZARAR VERİR?
Tarla faresi ekili alanlardaki tahıl ve hububat tanelerini yer ve bazılarını da yuvasına götürür. Tane bulamayan tarla fareleri ekinlerin köklerini kemirerek onlara zarar verir. Fareler böylece o ekinin kurumasına neden olarak zarar verir.
24 - FARELERİN BOYLARI NE KADARDIR?
Farelerin boyları türlerine bağlı olarak değişir. Ev faresi 8 - 10 cm kadarken lağım ve çatı faresi ise 30 cm kadar olabilmekte. Bu tamamen farenin beslenmesine ve yaşadığı ortama bağlı olarak değişir.
25 - FARELER İNSANLARI YERLER Mİ?
Fareler insanlar uyurken bazı organlarını kemirerek yerler. Farenin tükürük bezlerinin uyuşturucu özeliği sayesinde insanlar bunu hiç fark etmezler.
26 - FARELERİN BAŞKA ADLARI VAR MI?
Fareler farklı toplumlarda farlı isimler ile anılırlar. Ülkemizde fareler şu isimler ile anılır. Fare, keme, sıçan, sırça, mere, çırdon, cardın gibi isimler ile anılırken diğer dilerde ise farklı isimler alırlar.
27 - FARE ISIRDIĞINDA VEYA TIRMALADIĞINDA NE YAPILMALI?
Fareler insanı ısırdığı zaman ve insanları tırmaladığı zaman mutlak süratle doktora başvurulmalı. Aksi takdir de fareden insana birçok hastalık bulaşır. Ve tedbir alınmazsa ölümler dahi görülebilir.
28 - FARE ISIRMASINDAN DOĞAN HASTALIKLAR İNSANI ÖLDÜRÜR MÜ?
Fare ısırması ile insana çok ciddi olan hastalıklar bulaşır. Bu hastalıkların başında veba, kuduz, tifüs ve şap hastalıkları hastalıklar insanı öldürür.
29 - FARE İLAÇLAMASINI KİMLER YAPMALI?
Fare ilaçlamasını mutlaka sağlık bakanlığı onaylı yasal firmalar yapmalı. Aksi takdirde ilaçlama yapan kişiler size ve çevrenizdeki diğer canlılara zarar verebilir.
30 - EVDE KEDİ BESLEMEK FARE İÇİN ÇÖZÜM MÜ?
Evde kedi besleyerek fare ile mücadele çok eski ve yetersiz bir yöntemdir. Fare ile mücadelede mutlaka teknolojik malzemeler ve etkili ilaçlar kullanılarak daha çok etkili olur. Bunun için mutlaka ilaçlama şirketleri ile çalışın.
31 - FARE BİR DEFADA KAÇ YAVRU DOĞURUR?
Fareler yılda 5 - 6 defa yavru doğururlar ve her defasında 10 - 12 kadar canlı yavru doğurur.
32 - FARELER EN ÇOK HANGİ YİYECEKLERİ SEVER?
Fareler beslenmek için her türlü yiyeceği yerler. Ama et ve tahıl yemeği daha çok severler. Beslenmesinde börtü böcek gibi haşereleri yediği gibi insanların kilerlerinden tahıl ve taneli yiyeceklerini yerler.
33 - FARELER EN ÇOK NERDE BULUNUR?
Fareler en çok evlerin bodrumunda ve çatı aralarında bulunurlar. Ev içinde çoğu zaman mutfaklarda bulunur çünkü tüm yiyeceklerin bulunduğu yerler mutfaklardır.
34 - FARELER NE KADAR ZAMAN ARALIKLARLA YAVRU DOĞURUR?
Fareler yılda 5 - 6 defa yavru doğurur. Yani her iki ayda bir yavru doğururlar. Bu nedenle Farelerin ne kadar çok ve çabuk çoğaldığını görürüz.
35 - BİR FARENİN ÖMRÜ NE KADARDIR?
Bir fare yaklaşık olarak 2 yıl kadar yaşar. siz değerli müşterilerimiz olarak fareler ile yaşamayı istemiyorsanız mutlaka bize ulaşın ve sizi bu haşereden kurtaralım o zaman farenin ömrü 2 yıl değil. Farenin yaşamı bize ulaştığınız gün biter.
36 - HER İLAÇLAMA FİRMASI FARE İLE MÜCADELEDE PROFESYONEL Mİ?
Her ilaçlama yapan firma fare ilaçlamasında profesyonel değildir. Biz şirket olarak 1995 yılından beri yasal olarak çalışıp bu konuda tecrübeliyiz. O bakımdan bir ilaçlama firması ile çalışırken onun ne kadar tecrübeli bir firma olduğunu araştırın.
37 - FARELER İNSANI NE ZAMAN KEMİRİR?
Fareler insanı genellikle uyurken kemirirler. İnsanlar sabah kalktıklarında ağızları ve burunları fare tarafından yenmiş olarak kalkabilirler. Çünkü farelerin tükürük bezleri sayesinde kemirilme esnasında bunu his etmezler.
38 - HER FARE ÇEŞİDİ EVLERİN İÇİNE KADAR GELİR Mİ?
Hayır, her fare çeşidi evlere kadar gelmez. Evlere gelen fare çeşitleri; ev faresi, fındık faresi, çatı faresi, lağım faresi vb.. fare türleri evlere kadar gelerek insanlara zarar verirler.