Faranjit Nedir, Faranjit Tedavisi nasıl olmalıdır?
Faranjit basit bir hastalık olarak bilinse de insanı çok çabuk yatağa düşüren, iştahını kaçıran, günlük yaşantısını ve aktivitelerini olumsuz etkileyen çok gıcık bir hastalıktır. En ufak bir soğuk algınlığında sizi hasta edebilir. Özellikle sigara kullananlar 2 günde bir hasta olabilir. Bademciğiniz şişmişcesine yatak döşek yatmak zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca tedavisi yok gibi birşeydir.
Peki nedir faranjit?
Boğaz ve geniz mukozasının sigara, alkol vs nedenlerle yıpranıp boğaz, geniz ve solunum yollarının arka yüzeyinin tahriş olmasıdır. Bu kısımda bakteriler de ürer. Sürekli tekrar ediyorsa kronik faranjittir.
Benim uyguladığım tedaviler: (Hekime mutlaka görünmenizi tavsiye ederim)
Zencefil: Mikrop öldürücü etkisi vadır, bir tutam ağzınıza alın ve ağzınızda gezdirin.
Elma sirkesi: Çay bardağına bir miktar elma sirkesi koyun ve üzerine su koyarak gargara yapın.
Faranjit nedir?
Faranjit latince farenks (yutak) ve itis(iltihap) kelimelerinden oluşmaktadır. Boğazımızın iltihaplanması sonucu boğazımızda meydana gelen ağrıya (Boğaz iltihaplanmasına) denilmektedir.
Faranjit'in belirtileri nelerdir?
1- Boğazda ağrı, yanma, kuruluk hissi, kaşınma.
2- Yutkunurken zorlanma.
3- Öksürük
4- Ateş, ses kısılması.
5- Halsizlik, yorgunluk.
6- Burnun akması.
7- Toz ve yiyeceklere karşı hassasiyet gelişiyor.
Akut Farenjit nedir?
Hastanın şikayetleri daha belirgindir. Boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, boğazda kuruluk,yanma veya kaşınma hissi, ateş, öksürük gibi şikayetler olur. Boyunda beze, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik, kırgınlık, ses kısıklığı gibi şikayetlerde görülebilir. Akut farenjit herkesde görülebilir.
Kronik Farenjit nedir?
Kronik farenjit te ateş, halsizlik ve kırgınlık gibi şikayetler belirgin olarak görülmez. Boğaz ile ilgili şikayetler daha hafiftir ama bu şikayetle hiç kaybolmaz ve yahut sık sık ortaya çıkar. Boğazda kuruluk hissi, gıcık, yanma, kuruluk, yabancı cisim hissi, takılma, hafif yutkunma zorluğu gibi şikayetler olmaktadır.
Kronik Farenjit gelişmesinin nedenleri nelerdir?
1- Sürekli olarak tekrar eden akut faranjitler
2- Sigara tüketimi
3- Yüksek oranda alkol tüketimi
4- Sinüs enfeksiyonları
5- Bünyevi veya genelleşmiş bir hastalık.
Farenjit'e yakalanmamak için ne yapmamız gerekir?
1- Havanın kirli olduğunu düşündüğünüz günlerde açık havaya çıkmamaya çalışın.
2- Boğaz ağrısı çeken diğer insanlarla çok yakın temas kurmayın.
3- Çok fazla sayıda sigara içilmiş veya içilmekte olan mekanlarda kalmayın.
4- Yaşadığınız yerdeki hava kuru ise evinize havayı nemlendirici cihazlardan alabilirsiniz.
5- Yiyecek ve içeceklerinizi başka insanlarla aynı kaplardan yemeyin.
6- Ellerinizi sık sık yıkayın.
7- Uykusuz kalmamalı , yorgun düşülmemeli.
8- Yatmadan ağız gargarasıyla temizlik yapmak dişleri fırcalayarak agızda bakteri oluşturacak yemek artıklarını siş aralıklarından temizleyin.
9- Sigara ve alkol almamak , Koyu çay ve kahveden ve asitli içecekler den kaçınmak.
10- C vitamini alınmalı.
Streptokoklu faranjit hastalığı ne anlama gelmektedir?
Birçok faranjitin streptokok mikrobundan ileri geldiği doğru olmakla beraber, birçok başka mikrop ve bakteriler de faranjite neden olabilmektedir: Asıl streptokok faranjiti toplumda meydana gelen epidemi türü bir hastalık olup, enfekte olmuş süt gibi mihraki genel bir enfeksiyondan ileri gelmektedir.
Asıl streptokok faranjitinin belirtileri nedir?
Hastalık birdenbire gelir, üşüme, titreme, ateş, genel zafiyet, baş ağrısı ve ciddi kırıklık belirtileri meydana gelmektedir. Yutakta aşırı kızıllık ve şişkinlik olur; yine yutakta gri lekeler belirmektedir. Yutağı enfekte eden mikroplardan alınan bir kültürün muayenesi ile hastalığın hemolitik streptokoklardan ileri gelmiş olduğu tespit edilir.
Faranjit nasıl tedavi edilir?
Antibiyotik kullanımı hastalığın tedavisinde önemlidir. Bu, virüsler üzerine etkili olmasa da bakterileri ortadan kaldırmak için gereklidir. Böylece hastalığın iyileşmesi hızlanır. Antibiyotik kullanımından başka ateş düşürücü, ağrı kesici, alerjisi olanlar için alerjiyi önleyici ve öksürük kesiciler kullanılabilir. Geniz akıntısı için ilaç verilebilir.
Kronik farenjit için tedavi uzun sürer. Hem doktorun hem de hastanın yapması gerekenler vardır. Tedavide niçin kronik farenjit olduğu araştırılır. Hastalık genelde tamamıyla ortadan kaldırılamaz. Pastil kullanımı ise faydasızdır.
Akut Faranjit tedavisi nasıl olmaktadır?
1- Akut faranjit te sıcak sifalı çay içilmesi iyi gelir.
2- Akut faranjite virüslerin neden olduğu düşünüldüğünde
3- Antibiyotik verilmesi gerekli değildir.
4- Ancak sıklıkla virüslerin yaptığı iltihaba bakterilerde eklendiğinden antibiyotikler hastalığın iyileşme süresini kısaltmaktadırlar.
5- Antibiyotik olarak penisilin türevleri, sefalosporin veya makrolidler kullanılabilir.
6- Antibiyotiklerin yanısıra, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, alerji düşünülen hastalarda antihistaminikler, burun açıcı spreyler, öksürük kesiciler ve ağız gargaraları (tuzlusu ile gargara olabilir) kullanılabilir.
Kronik Faranjit tedavisi nasıl olmaktadır?
1- Kronik faranjit için tedavi uzun sürer.
2- Tedavide niçin kronik faranjit olunduğu araştırılır.Kronik faranjit e sebep olan etkenlerden uzak durulmalıdır.
3- Faranjit adaçayı, okaliptüs, aItırı, hatmi, mirra ve papatya çayı içilmesi azda olsa rahatlatıcı özeliklere sahiptir.
4- Kronik faranjitin tedavisi oldukça zordur.
5- Hastanın bazı durumlara dikkat etmesi gerekmektedir. Ancak yine de kronik faranjit çoğu zaman tam olarak ortadan kaldırılamaz.
6- Tedaviyi belirlemek için kronik faranjiti ortaya çıkaran başka bir faktör olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer bulunursa önce onun tedavisi gerekir.
Faranjit'e iyi gelen bitkiler nelerdir?
1- Afrika Sardunyası Kökü
2- Meyan kökü
3- Daryapraklı Sinirliot
4- Karaağaç
5- Adaçayı Yaprağı
6- Papatya çiçeği