Bende bir zamanlar dilimize yapışmış 90'lı yıllardan kalma bir söz vardı..
Herhalde demek için, "Hegalıt yani" derdik.... (al sana dil yozlaşması örneği....Türkçe'yi resmen kıtır kıtır katlediyorsun.... O yıllardaki aklıma limon suyu sıkayım ne kadar cahilmişsiz.....)
Bana sakın söyletmeyin, zaten ana dilimi zor konuşuyorum......Birde bunu söylemeye kalkışırsam herhalde ortalığa "Atom Bombası" atılmış gibi.... toz duman olur.Aman aman benden uzak dursun bu tekerlemeŞu yoğurdu sarımsaklasak da mı saklasak sarımsaklamasak da mı saklasak ?
Bana sakın söyletmeyin, zaten ana dilimi zor konuşuyorum......Birde bunu söylemeye kalkışırsam herhalde ortalığa "Atom Bombası" atılmış gibi.... toz duman olur.Aman aman benden uzak dursun bu tekerleme
TÜRKÇE.....!Normelde ne konusuyorsun @Ayamutura ?
TÜRKÇE.....!
Ama benim Türkçe, biraz bozuk Türkçe (dilbilgisi yönünden)
Mesela;
15-16 yaşıma kadar "ş" sesli harfleri söylemezdim ve bu durum aile içinde alay konusu olurdu.
Örnek;
nişasta kelimesini ele alalım ben bu kelimeden ne çektim bir ben bilirim bir de Allah (c.c)
nişasta diyemezdim onun yerine nişaşta derdim.
Örnek 2:
5-7 yaşları kızkardeşimin ismini söylemezdim .Adı Şenay idi.Ama ben "Şiay" derdim.O da bana abi diyemezdi "BİA" derdi.
Şimdi yeğenlerim var (hanım)
En büyüğü "r" harfi dili dönmüyor.
Mesela ;
bayram kelimesini bayyam şeklinde telafuzz ediyor dayısının kıymetlisi....
Vallahi bizim zamanımızda krej yoktu....İlk okulu'la gidiyorsan, sana alaylı mektepli derledi.Herkes sana "Yüce Bilge" Efendi gibi saygısal davranışlar'da bulunurlardı.Bazen bunlara çok kızardım ve içimden "lan ben çocuğum bilge değilim diye hafıflanırdım" Birde bana evladım kaç gidiyorsun? Büyünce ne olacaksın? gibi abürst soru sormaları beni delirtmeye yeterdi.
Onun için şimdi yukarıdaki ifadelerini okuyunca , "la biz acaba taş devrinde mi? yaşadık" diye kendi içimde şüpheye düştüm zannettim kendimi....
Ucak sefer bilgilerini ezberlemistim bir keresinde.
Cok heyecanla bekledigim bir yolculuk oncesi. Bir hafta boyunca bakmaktan harfler rakamlar aklimda fink atiyordu. Gereksizlikte bir numaraydi sanirim