Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Evrenin En Uzun Yaşayan Canlıları

Yusuf

Deniz sevenlerden
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    3 Nis 2015
  • Mesajlar
    4,042
  • MFC Puanı
    245
Evrenin En Uzun Yaşayan Canlıları
Akıllara durgunluk veren yaşam süreleri..
1. Jeannne Calment, 122 Yıl, 164 Gün

254_pt1_190.jpg


Calment'in hayat hikayesi, mizah anlayışının da uzun yaşam konusunda önemli bir rol oynadığının açıkça göstergesidir.En uzun yaşayan insan ünvanına sahip Calment, sık sık hayatı tıpku küçük bir çocuk gibi, her anın tadına vararak yaşamanın önemini vurguluyordu. Düzenli olarak şarap ve çikolata tüketip 100 yaşına dek her gün bisiklet kullandı. Kendisine sorulduğunda, her şeyi zeytinyağına borçlu olduğunu söylüyordu ama tabii Calment'in genetik açıdan da şanslı olduğu düşünülüyor.
2. George Adında Bir Istakoz, 140 Yıl


254_pt1_191.jpg

Istakozlar yaşlanma konsundaki araşatırmalarda da kullanılıyor. Çünkü yaşamları boyunca büyümeye devam edip bu esnada dış iskeletlerini de değiştiriryorlar. Üstelik ne kadar yaşlı olduklarına aldırmadan güçlerini ve iştahlarını sonuna dek korumayı başarıyorlar. Hatta ürettikleri yumurta sayısında bile artış yaşanıyor. George adı verilen dev bir ıstakoz rekorlar kitabına 140 yılla imzasını attı. Yaklaşık 10 kilogram ağrlığındaki ıstakoz bir keresinde yanlışlıkla balıkçıların ağına yakalanmış fakat PETA'nın olaya el koymsıyla birlikte tekrar okyanusa salınmıştı.

3. Galapagoz Kaplumbağası, 175 Yıl


254_pt1_192.jpg

Kaplumbağalar zaten oldukça yavaş bir tempoda çok uzun yıllar boyunca yaşamalarıyla ünlü. Ama rekor Galapagos'ta yaşayan deb kaplumbağalara ait. Su ve yiyecek olmadan aylar boyunca dayanabilen bu hayvanlar 30-40 yaşlarına erişmeden üremiyorlar. Kayda geçirilenler arasında şu ana dek en uzun yaşamış olansa Harriet adlı bir kapmlumbağa. Harriet 2006 yılında öldüğünde 175 yaşındaydı.

4. Koi, 226 Yıl
254_pt1_193.jpg

Japon sazanı olarak da bilinen Koi, uzun yaşamı nedeniyle Asya'da aşkın ve dostluğun simgesi olarak kabul ediliyor. Kayıtlara geçirelebilen en yaşlı Koi'nin 1751 yılında doğduğu ve 1977'ye dek yaşadığı raporlandı.

5. Potansiyel Ölümsüz: Hidra

254_pt1_194.jpg

Tatlısu polibi de dene hidralar tatlı su ve göllerde yaşıyor. Beyinleri bile olmayan bu mikroskobik hayvanlar kendilerini yenileme konusunda rakip tanımıyorlar. Biyolog Daniel Martinez hidraları araştırırken dokularını sonsuza dek yenileyebilme ihtimalleri olduğunu gördü. Bu nedenle ölümsüz oldukları varsayılıyor. Hidralar üzerinde yapılan deneylerde bu ölümsüzlüğe sebep olan şeyin ünlü FOXO geni olduğu görüldü.

6. 2000 Yıl Sonra Bile Filiz Verebilen Hurma Ağacı

254_pt1_195.jpg

Botanik Uzmanı Elaine Solowey, 2005 yılınd, 2000 yaşındaki antik bir hurma ağacının filiz verdiğini göstererek bir mucizeye tanıklık etmemizi sağlamıştı. Solowey'in filizlendirmeyi başardığı bu hurma ağacının M.S. 150 yılı civarında soyunun tükendiği sanılıyor. Arkeolaglar 2000 yıl sonra bile hala filizlenebilen tohumları, 1960'larda Necef Çölü'nde yapılan bir kazı sırasında bulmuşlardı.

7. Bal Mantarı KoLonisi, 2400 Yıl
254_pt1_196.jpg

Toprağın üstünde kalan kısmına bakıldığında bir mantar kolonisi sanki farklı mantarlardan oluşmuş bir topluluk gibi görünüyor. Ancak özünde tek bir organizmadır ve asıl kısmı genelde toprağın altında bulunur. Mantar kolonilerinin kimi zaman birkaç bin yıl yaşayabildiği biliniyor. Şu ana dek yapılan ölçümlerdei tespit edilen en uzun yaşam Amerika Oregon'da bulunan ve 3,7 metrekareye yayılmış olan bir bal mantarı kolonisine ait.

8. Methuselah Ağacı, 4800 Yıl

254_pt1_197.jpg

Bu gezegende hiçbir canlı onun kadar uzun yaşamadı. 48 asır yaşındaki Methesulah ağacı Bristlecone çamı ailensinden geliyor. Bu ağaçlar oldukça yavaş büyüyor ve aynı familyadaki diğer ağaçlara göre daha küçük oluyorlar (15 metre civarında). Enz zorlu koşullarda, kayalık bölgelerde, keskin rüzgarlara karşı sapasağlam ayakta kalabilmeleri bir tarafa, çok uzun süren kuraklıklar bile onları etkilemiyor. 4800 yaşındaki Methesulah ağacının yeri uzmanlar tarafından bir sır gibi saklanıyor. Ancak o kadar yaşlı olmasa bile benzerlerini Amerika, Kaliforniya civarındaki çeşitli ormanlarda görmek mümkün.

Milliyet com tr.(mola)
 
Üst Alt