Evlilikleri güçlendiren hareket
Özür dilemek; güçlü, sağlıklı bir evliliğin en önemli kurallarından biridir.
Evlilik iki insanın hayatlarını birleştirmesi anlamına gelir. Olumlu duygular uyandıran evliliğin içerisinde elbette ki hatalar, kavgalar, tartışmalar, yanlış anlamalar da olacaktır. Bu durumlar bir evliliği kopma noktasına da götürebilir, ilişkiyi daha da sağlamlaştırabilir. Bu iki seçenek arasındaki belirleyici faktör ise 'özürdür'
Özür dilemek çok önemli
Özürler, güçlü, sağlıklı bir evliliğin önemli bir içeriğidir. Eşinizin ve kendinizin de bu evlilik için hep en iyisini istediğinizi ve yaptığınızı düşünmek sizin daha anlayışlı olmanızı da sağlar. Özür dilemek, affedilmeyi dilemek asla yapılan kötü hareketlerin unutulup gideceği, göz ardı edileceği anlamına gelmez. Sadece eşinizle ilgili daha anlayışlı ve daha sevgi dolu bir yola girdiğinizi ifade eder. Uzmanlara göre, affedilme ve affetme kapasitesi bir kişinin evlilikten alacağı tatmin ve hayat boyu sevgiyle yaşayabilmesini sağlayan en önemli faktörlerden bir tanesi.
İşte eşinizden özür dilemenin en etkili yolları
- Yaşattığınız kötü durumun size neden kötü hissettirdiğine dair iki sebep verin: Hissettiğiniz duygularla ilgili farkındalık kazanmak karşınızdaki ile empati yapmanızı sağlar. Kendinize sorun: Neden onu üzecek şekilde davranma ihtiyacı hissettim? Niyetim neydi? Davranışım kasti miydi?
- Karşınızdakini üzecek davranış ve sözlerinizin sorumluluğunu üstlenin: Kısaca, işleri mahvettiğinizi kabul edin ve bunu mutlaka "Hareketlerimin sorumluluğunu üstleniyorum ve bunlarla seni üzdüğüm için özür diliyorum. diyerek ifade edin. Bir kişinin bunu yapabilme yeteneği ilişkinin dinamiklerini baştan aşağı değiştirebilir.
- "Üzgünüm ve "Hatalıydım cümlelerini mutlaka kullanın: Özür bu cümlelerle edilebildiği için lafı dolandırmadan mutlaka bu cümleleri kullanın. Lafı dolandırmadan bunları söylerseniz, karşınızdaki da size doğrudan hissettiklerini açacak ve özrünüzü kabul edecektir. Ne yaparak partnerinizi üzdüğünüz konusunda ise açık olun.
- Eşinize bu durumu nasıl telafi edeceğinizi mutlaka açıklayın: Örneğin, kayınvalidenizin duygularını incitecek bir şey söylediyseniz, ondan da özür dileyebileceğinizi ifade edebilirsiniz.
- Ne söylediğinizi ya da yaptığınızı bahaneler üretmeden söyleyin: Kendinizden başkasını da suçlamaya çalışmayın. Ben dili kullanmak bu anlamda size fayda sağlayacaktır. Örneğin: "Sana bağırdım çünkü iş yerinde berbat bir gün geçirmiştim. deyin ama "Sen yemek 6'da hazır olur dedin, öyle olmayınca ben de delirdim! demeyin. Sinirinizin asıl sebebi neyse, onu bulun.
- Eşinizden sizi affetmesini isteyin: Affedilmesi gereken hareketleriniz ve tavırlarınız için açık olun. Konuştuğunuz anda dikkatinizi dağıtacak bir şeyler olmamasına da özen göstermeye çalışın.
- Sevginizin zehirlenmemesini sağlamaya çalışın: Kırılgan olun ve gururunuzun "haklı olduğunuz fikrine tutunmanıza yardımcı olmasını sağlamayın. Neler olduğunu tartışmak ve hareketlerinizin sorumluluğunu alabilmek sizi haklı yapan şeydir aslında. Böylelikle ilişkinizin kalitesini arttırabilir ve ilerleme kaydedebilirsiniz.