• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Evliliğin İlk Saatleri

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
Aşağıdaki yazı yeni evlenmiş bir çiftin arasında geçen bir söyleşiyi konu edinmektedir. Zevkle okuyacağınızı umuyoruz. İşte Hz. Ali'yi (a.s) örnek almaya çalışan Ali beyle Hz. Fâtıma'yı (as) kendisine örnek edinmeye çalışan Fatıma hanımın müşterek hayatlarının ilk saatlerinde gerçekleştirdikleri söyleşi:

ALİ: Fatıma hanım müsaadenizle size bazı hususları hatırlatmak istiyorum; inşaallah faydalı olur.

FATIMA: Buyurun.

ALİ: Her şeyden önce bir ayetle başlamak istiyorum sözlerime. Kur'an-ı Kerim'in bir ayet-i kerimesinde şöyle buyurmaktadır Rabbimiz: "Erkekler kadınların üzerinde sorumlu yöneticilerdir. Bu da Allah'ın onların bazısını (yani erkekleri) bazısına (yani kadınlara) üstün kıldığı içindir..." (Nisa 34)

FATIMA: Yani siz bu âyetle erkeklerin kadınlardan her yönden üstün olduğunu mu ispatlamaya çalışıyorsunuz?

ALİ: Öyle değil mi?

FATIMA: Hayır ben buna katılmıyorum. Benim bildiğim ve öğrendiğim kadarıyla bundan maksat şudur (Rabbim herkesten daha iyi bilir): Kadınlarda duygusallık yönünün güçlü erkeklerde ise zayıf olması artı erkeklerde tedbir yönünün güçlü olması nedeniyle müşterek hayatta tedbir ve yönetim yetkisi erkeklere verilmiştir. Yoksa her yönden bir erkeğin kadına üstünlüğü demek değildir. Yani anlayacağın erkeklerin sorumluluğu daha fazladır. Ama manevî yönden kadın ve erkeğin birbirine hiçbir üstünlüğü ve ayrıcalığı yoktur. Hangisinin takvası ve salih amelleri daha fazla olursa o daha üstündür.
Madem sen bana âyet okudun müsadenle bir âyet de ben okuyayım sana. Tahrim suresinin 11. âyetinde buyuruyor ki:
"Allah iman edenlere Firavun'un karısını örnek olarak verdi. Hani demişti ki; "Rabbim bana kendi katında cennette bir ev yap beni Firavun'dan ve onun yaptıklarından kurtar ve beni o zalimler topluluğundan da kurtar."

ALİ: Bu ayetle ne demek istiyorsun sen?

FATIMA: Şunu demek istiyorum; Allah-u Teala bu ayette mu'mine bir hanım olan Hz. Asiye'yi kadın erkek bütün mü'minlere örnek olarak göstermektedir; ya!

ALİ: Peki şu hadis-i şerife ne diyeceksin bakalım?! Allah Resulü (s.a.v) buyuruyor ki: "Kadının boynunda en büyük hak sahibi olan kocasıdır; erkeğin boynunda en büyük hak sahibi olan da annesidir." (Kenz-ül Ummâl Hadis: 44771)

FATIMA: Sen annelerin de bir kadın olduğunu unuttun galiba! Müsaade et buna bir hadis de ben ekleyeyim:
"Adamın birisi Resulullah Efendimize gelerek: "Ya Rseulallah kime iyilik edeyim? diye sorunca Allah Resulü "Annene" buyurdu. Adam tekrar sordu: "Sonra kime?" Allah'ın Resulü (s.a.a) yine "Annene" cevabını verdi. Üçüncü kere sordu; Allah Resulü yine "Annene" buyurdu. Dördüncü kere sorunca bu sefer "Babana" diye cevap verdi Resul-i Kibriya Efendimiz (s.a.v). (El-Kâfi C.2 S.159)
Yine "Cennet annelerin ayaklarının altındadır" hadisini de mutlaka biliyorsundur!

ALİ: Efendimiz'in şu hadisi de kulağına küpe olsun Fatıma hanım!
"Yazıklar olsun o kadın'a ki kocasını öfkelendirsin ve ne mutlu o kadına ki kocası ondan razı olsun." (Bihâr-ül Envâr) C. 103 S.246)
Buna ne diyeceksin Fatıma hanım!

FATIMA: Ne diyebilirim ki Efendimizin buyruğudur ve emri başımızın üstüne! Ancak senin de şu hadisi bilmeni isterim Ali bey:
şöyle buyurmuştur Allah'ın Habibi (s.a.v.):
"Sizin en iyiniz hanımına karşı en iyi olanınızdır. Hanımlarına karşı en iyi olanınız da benim." (El-Vâfi C.3 S.117)
Yine şöyle buyurmuştur. İmanı en kâmil olan mü'min ahlakı en güzel olan ve ailesine en yumuşak davranandır; sizin en iyiniz hanımlarına karşı en iyi olanlarınızdır." (Bihâr-ül Envâr C.100 S. 224)
Yine buyurmuştur: "Mü'min bir kimse Allah'a karşı olan takvadan sonra sâliha bir eşten daha hayırlı bir şey elde edemez." (Kenz-ül Ummâl Hadis: 44410)
Yine buyurmuştur: "Saliha bir eş erkeğin saadetindendir." (El-Kâfi C.5 S.327)
Devam edeyim mi Ali bey?!

ALİ: Dur sıra bende! şu hadislere dikkatini çekerim Fatıma hanım; sonra bilmiyordum deme!
Buyuruyor ki Efendimiz (s.a.v): "Lanetlidir lanetlidir o kadın ki kocasına eziyet edip üzsün; saadetlidir saadetlidir o kadın ki kocasına saygılı olup ona eziyet etmesin ve bütün durumlarda ona itaat etsin." (Bihâr-ül Envâr C.103 S.253)
Yine buyuruyor ki (s.a.v): "Eğer bir kimsenin bir hanımı olur da o hanım kendisine eziyet ederse Allah onun namazını ve hiçbir iyi amelini kabul etmez; ona yardım edip onu kendinden razı kılıncaya kadar; bütün ömrünü oruç ve gecelerini ibadetle geçirse ve mallarını Allah yolunda infak etse dahi ve böyle bir kadın ateşe ilk giren(lerden) olur." (Vesail C.14 S.116)

FATIMA: Evet amenna ama hadisin devamını da okusana!

ALİ: Devamı da mı var?! Nereden biliyorsun?

FATIMA: Evet; bunları sadece siz mi biliyorsunuz sandın? Hamdolsun Allah'a artık mu'mine kadınlar da her gün geçtikçe daha bir bilinçlenmeye ve Allah'ın dinini en güzel şekilde öğrenmeye gayret gösteriyorlar!

ALİ: Allah bilginizi artırsın.

FATIMA: Amin! Cümlemizin.

ALİ: Peki nedir hadisin devamı?

FATIMA: Devamı şöyledir: "Erkek de hanımına eziyet ve zulüm ederse onun için de aynı vebal ve azap söz konusudur..." (Vesâil C.14 S.116)

ALİ: Şu hadise karşılık verebilecek misin acaba onu merak ediyorum? Şöyle buyuruyor: "(Alemde) en kötü şey kötü kadındır." (Müstedrek-ül Vesâil C.2 S.533)

FATIMA: Dinle o zaman: "Saliha bir kadın bin tane salih olmayan erkekten daha hayırlı ve üstündür" buyurmaktadır Efendimiz(s.a.v). (Vesâil C.14 S.123)
Bu meyanda az önce verdiğim ayeti de unutmamışsındır herhalde.

ALİ: Subhanellah! Neyse burayı geçelim!

FATIMA: Geç bakalım!

ALİ: Yeri gelmişken bilmiyorsan eğer şu hadisi de bilmeni isterim doğrusu.

FATIMA: Tabi ki niye olmasın! Vazifelerimizi ne kadar iyi öğrenirsek Allah'ın izniyle o kadar daha iyi onları yerine getirmeğe gayret gösteririz. Seni dinliyorum.

ALİ :Evet şöyle okudum bir hadis-i şerifte "Bir kimsenin bir hanımı olur da onunla anlaşmaz Allah'ın verdiği rızka kani olmaz ve kocasına zorluk çıkararak onu güç yetiremediği bir şeye mecbur ederse Allah o kadının kendisini cehennem azabından koruyacağı hiçbir iyi amelini kabul etmez ve bu huyuna devam ettiği müddetçe Allah ona gazap eder." (Vesâil C.14 S.116)

FATIMA: Evet güzel bir hadistir; Ancak sana da bazı hadisleri hatırlatmada yarar görüyorum Ali bey.
Şöyle buyuruyor: "Kadınlara ancak değerli kimse saygı gösterir ve onları ancak âdi kimseler aşağılar." (Nehc-ül Fesâha S.318 Hadis: 1520)
Yine buyurmuştur: "En iyi erkeklerinizden olanlar takvalı (içi ve dışı) temiz eli açık hain gözlere sahip olmayananne babasına iyilik eden ve ailesini başkalarının umuduna bırakmayan kimselerdir. En kötü erkeklerinizden olanlar ise yalancı cimri küfürbaz (kazandığını) yalnız başına yiyen misafiri reddeden eşini ve hizmetçisini döven ailesini başkalarının umuduna bırakan ve anne babasına haksızlık edenlerdir." (Vesâil C.14 S.18)
Bir hadisi de ekleyip sözü tekrar sana bırakacağım; buyuruyor ki: "Herhangi bir erkek hanımına (haksız yere) bir tokat atarsa Allah azap meleği olan Malik'e cehennemde ona yetmiş tokat atmasını emreder..." (Tabi ki bunların hepsi tevbe etmeyip de helâllik almayan kimseler içindir.) (Müstedrek-ül Vesâil C.2 S.55)

ALİ: Peki Fatıma hanım sen bir kocanın eşinin üzerinde olan haklarını biliyor musun?

FATIMA: Anlatırsan sevinirim.

ALİ: Benim başım gözüm üstüne; yeter ki sen böyle şeyleri anlatmayı benden iste! Bak Efendimiz (s.a.v) bu hususta şöyle buyurmaktadır: "Erkeğin hanımının üzerindeki hakkı ışığı yakması (eskiden bunun külfetli bir iş olduğu malumdur) yemek yapması eşi eve geldiğinde kapı ağzında onu karşılayıp ona "Hoş geldin" demesi abdest aldığında ona kap ve kurulayıcı mendil-havlu takdim etmesi ve mazereti olmadan onun isteğini reddetmemesi." (Mekârim-ül Ahlak S.246)
Bir diğer hadiste şöyle buyuruyor Allah'ın Resulü (s.a.v): "..Sizin hanımlarınızın üzerinde birtakım haklarınız vardıronların da sizin üzerinizde. Sizin bazı haklarınız "Yabancı kimselerle gayri meşru ilişkilerde bulunmamaları iyi şeylerde size itaatsizlik etmemeleridir. Bunlara dikkat ettiklerinde güzel bir şekilde onların rızkını ve giyeceklerini temin etmeniz gerekir. Ayrıca onları dövmeyin de." (Bihâr-ül Envâr C.100 S.245)
İşte bunlar söz konusu haklardan bazı önemli olanları.

FATIMA: Allah razı olsun. Fakat bir hatırlatma olarak sizin de şu hadisi şerifleri dikkate almanızı isterim. Şöyle buyuruyor: "Kadının kocasının üzerindeki hakkı onun karnını doyurması onu giyindirmesi ve ona surat asmamasıdır." (Bih1âar-ül Envâr C.103 S.254)
Diğer bir hadiste kadının kocasının boynundaki hakkı sorulduğunda şöyle buyurmuştur: "Karnını doyurması onu giyindirmesi (yani ihtiyaçlarını gidermesi) ve bir hata yaptığında onu affetmesidir." (El-kâfi C.5 S.510)
Bir diğer hadiste ise bir erkeğin evinde ve ailesine karşı sahip olması gereken hasletler şöyle sıralanmıştır; "Güzel bir davranış ölçülü bir şekilde onlara karşı geçim imkanlarını sağlaması ve onları manevi tehlikelerden koruyacak bir hamiyet." (Tuhef-ul Ukul S.322)
Hz. Ali'den (ra) de şöyle nakledilmiştir: "Kadınlara karşı her halükarda müdara edin onlarla güzel bir şekilde konuşun ki onlar da davranışlarını size karşı güzelleştirsinler." (Bihar-ul Envar C.100 S.223)
Bir hadiste de şöyle buyurmaktadır: "Kim kendi ailesine iyi davranır onlara iyilikte bulunursa Allah ömrünü uzatır." (El-Hisal S.88)

ALİ: Peki Fatıma hanım sen şu hadisleri duydun mu hiç?
"Bir kadın yedi gün kocasına (Allah rızası için) hizmet ederse Allah onun yüzüne cehennemin yedi kapısını kapatır ve cennetin sekiz kapısını açar ki hangisinden isterse içeriye girsin." (Vesail C.14 S.123
"Bir kadın kocasına bir içim su verirse onun için gündüzleri oruç ve geceleri ibadetle geçen bir yılın ibadetinden daha hayırlı olur. Ayrıca verdiği her suyun karşılığında Allah onun için cennette bir şehir kurar ve altmış hatasını bağışlar." (Vesail C.14 S.123)
Hz. Ali (ra) de şöyle buyurmaktadır: "Kadının cihadı eşine karşı vazifelerini en güzel şekilde yerine getirmesidir." (Bihâr-ül Envâr C.100 S.252)
Ümm-ü Seleme annemiz (r.a) de Resulullah'a (s.a.v) kadınların eşlerine ettikleri hizmete karşılık alacakları fazilet ve sevabı sorunca şöyle buyurdular: "Bir kadın evinin içinde sırf ıslah niyetiyle bir şeyi bir yerden bir yere kaldırıp koyarsa Allah ona (rahmet gözüyle) bakar ve Allah (rahmet gözüyle) baktığı kimseyi azap etmez." (Bihâr-ül EnvârC.103 S.251)
Evet Fatıma hanım artık ona göre!

FATIMA: Ne güzel! Yeter ki Rabb'im bu mükafatlara bizi layık kılsın. Ben de seni mutlu etmek için şu hadisleri takdim etmek istiyorum huzur-u âlinize Ali bey! Şöyle buyuruyor Efendimiz (s.a.v.): "Ancak sıddık veya şehid yada Allah'ın kendisi için dünya ve âhiret hayrını dilediği erkek ailesine hizmet eder." (Bihâr-ül Envâr C.14 S.123)
Yine şöyle buyurmuştur: "Hiç şüphesiz bir erkek hanımının ağzına verdiği bir lokmadan ötürü (dahi) mükafatlandırılır." (El-Meheccet-ül Beyza C.3 S.7)
Bir başka hadiste: "Erkek eşine verdiği bir içim suya karşılık (dahi) mükafatlandırılır" buyuruyor. (Kenz-ül UmmâlHadis: 44435)
Ve bilahâre şöyle buyurmaktadır: "Aileye hizmet etmek kebire (büyük) günahların keffareti sayılır ve Allah'ın gazabını söndürür." (Cami-ül Ahbar S.276)

ALİ: Şunu da biliyor musun ki? "Ailesinin geçimini (helâlden) sağlamak için çalışan zahmet çeken kimse Allah yolunda cihad eden gibidir" buyrulmaktadır hadiste. (Vesâil C.12 S.43)

FATİMA: Evet çok şükür biliyorum ve şunu da biliyorum ki Allah Resulü (s.a.v.) Ümm-ü Seleme anamıza buyurmuştur ki "Bir kadın hamile kalıp (bunun zorluklarına sabrettiğinde) canıyla malıyla Allah yolunda cihad eden kimsenin sevabına hak kazanır; doğum yaptığında ise ona şöyle denilir: "Günahların bağışlandı artık amellerine yeniden başla". Çocuğuna süt vermeye başladığında her defa verdiği süt için İsmail oğullarından bir köle azat etmenin sevabını kazanır." (Bihar-ül Envar C.103 S.251)
Zaten yukarıda senin verdiğin bir hadiste bunu ifade ediyordu: "Kadının cihadı eşine karşı vazifelerini en güzel şekilde yerine getirmesidir."

ALİ: Neyse söz uzadı! Son bir şeyi de hatırlatıp bitirmek istiyorum sözümü; fakat buna bir karşılık verebileceğini sanmıyorum Fatıma hanım!

FATIMA: Buyur söyle bakalım; göreceğiz!

ALİ: Yine Efendimiz'in güzel bir-iki sözüdür bunlar; şöyle buyuruyor: "Kim hanımının kötü ahlakına sabrederse ve bunu sırf Allah rızası için yaparsa Allah ona sabrettiği her gece ve gündüze karşılık Hz. Eyyub'a (sabrına karşılık) verdiği sevabı verir. O kötü huylu kadına da her gece ve gündüze karşılık kumların sayısı kadar vizr-u vebal yazılır." (Sevab-ul A'mal S.339)
Yine şöyle buyuruyor: "Kim kötü ahlaklı hanımının huyuna sabrederse ve bunu ilahi mükâfat niyetiyle yaparsa Allah ona şükredenlerin sevabını verir." (K?sâr-ül Cümel C.1 S.289)
Hadi bakalım buna karşılık bir söyleyecek bir sözün var mı?!

FATIMA: Yoksa olmadığını mı zannediyorsun?! Bu din adalet dinidir Elhamdulillah. Hiçbir kimsenin hakkını zayi etmez. Evvela az önce söylemiş olduğun hadisten dolayı Allah'a sığınırım. Rabb'im bana ve bütün mû'mine hanımlaraöyle durumlara düşmemek ve o korkunç veballeri hak etmemek için yardımcı olsun. Eşlerine karşı vazifelerini en güzel şekilde yerine getiren ve islamî ahlâkı bütün boyutlarıyla kendine prensip edinen saadetli kadınlardan eylesin. Karşılık dediğin şeye gelince madem istedin o halde dinle bak ne buyuruyor Efendimiz (s.a.v.):
"Kim kocasının kötü ahlakına sabrederse Allah ona Hz. Asiye bint-i Müzahim'in sevabını verecektir (Firavun'un kötü ahlakına sabrettiği için)." (Bihar-ül Envar C.103 S.247)
Evet bu da senin son cevabın. inşaallah Allah ne seni öyle bir sabra mecbur eder ne de beni böyle bir sabra. Rabb'im sonumuzu hayırlı kılsın.

ALİ: Amin!
 
Üst