Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Evlerimizde Tehlike Var!

diShy

~ یơυℓℓεss ..
Onursal Üye
  • Üyelik Tarihi
    27 Kas 2009
  • Mesajlar
    24,120
  • MFC Puanı
    79
Günlük hayatımızda evde başımıza gelen kazalar, iş kazalarının üç katı, trafik kazaları kadar da fazla. Bazen masum bir hareket beklenmedik kazalara yol açabiliyor ve üzücü sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle gelin hep birlikte evlerimizin içini dolaşıp kazlara davetiye çıkaran riskleri inceleyelim.







Mutfak







Tencerelerinizin kulplarını ve saplarını her zaman duvar tarafına çevirme alışkanlığı edinin; çünkü hem siz hem de çocuklarınız sağa sola koşuştururken ateş üzerindeki tencerenin sapına takılabilirsiniz. İçinde su kaynayan veya yemek pişirilen tencerenin devrilmesi, en olağan kazalardan biri, üstelik fena can yakar!







Ev temizliğinde kullandığınız sıvı deterjanları su, soda, şarap, meyva suyu şişelerine koymayın, her zamanki yerlerini değiştirmeyin. gecenin bir saatinde, hatta gün ortasında bile kendiniz ya da aile bireyleri içi yandıklarında bir bardak çamaşır suyu içebilir.







Mikrodalga fırınlar hakkında söylenenleri ise ciddiye almak gerekir; kullanımdan dolayı deforme olmuşlarsa tamire vermek, düzenli bakımlarını yaptırmak ve mümkün olduğunca yüksekte kullanmak gerekir. Tamir için ilgili servisi arayın, sakın kendiniz tamire kalkışmayın.







Evinize yeni ocak alırken konulması gereken yeri önceden tasarlayın. Ocağın arkasından geçen ve yemekle birlikte ısınabilecek elektrik kabloları, gaz boruları türünden bir tesisat varsa, olası bir kazayı (gaz kaçağı, patlama vs.) önlemek için onları duvarın içine gömdürmelisiniz. Aynı şekilde tüp gaz kullanıyorsanız tüpünüzü alırken ilgili kişiye kontrolünü yaptırıp teslim almalısınız.







Mutfakta ocağı yakarken eğer ocağınızın otomatik ateşlemesi yoksa, önce kibriti yakıp daha sonra ocağı açmalısınız.







Yüksek raflardan bir şey alacağınız zaman sağlam tabure veya sandalyeye çıkmalısınız. Ayaklarınızın ucunda yükselmemeye dikkat etmelisniz.







Bıçaklarınızı ayrı bir yerde saklamalısınız.







Bulaşık makinesine bıçakları yerleştirirken sivri uçları alt tarafa gelecek şekilde yerleştirmeye dikkat edilmelidir.







Perde, havlu, bulaşık yıkama ve kurulama bezlerini ateşe yakın bir yere koymayın.







Kızartma yaparken yağın alev almamasına dikkat edin, eğer alev alırsa su dökmek yerine ıslak bir bez ile ateş alan cismi kapatın.







Kibrit ve sigara gibi cisimleri iyice söndüğüne emin olduktan sonra çöp'e atın.







Mutfağın bir köşesinde küçük bir yangın söndürme cihazını bulundurun.











Salonda







Saloda şömine çok büyük bir keyif olduğu kadar, büyük bir tehlikedir. İşin uzmanı kişiler tarafından yapılmalı ve denenmelidir. Bacanızın güvenli sirkülasyona müsait olup olmadığından emin olmalısınız.







Elektrikli ısıtıcılar için ise; tesisatınızın bu yükü taşıyıp, taşımayacağına emin olmak için önceden kontrol ettirmelisiniz.







Şamdan kullanıyorsanız; Büyük ferforje şamdanınızın asla devrilmeyecek bir şekilde sağlam durmasına özen gösterin (rüzgarla uçuşan bir tülün bile bir anda alev alave yanabileceğini unutmayın).











Ve Odalar...







Ranzalı yatakların montajında hassas davranmalısınız. Sağlam yerleştirilmezlerse devrilebilme riskleri çok fazladır.







Alçak tavanlı odalarda avizenin boyunu uzun boylu konuklarınız da düşünerek asmalısınız.











Banyolar







Rutubet ve elektrik akımı geçiren bir zemin banyolarda olabilecek en büyük tehlikeyi yaratıyor. Elektrik çarpması. Bunu önlemek için üç önemli kurala uymak gerekir.







Banyoda, küvetin 2.25 m. yüksekliğine kadar olan mesafeye ne elektrikli bir alet, ne de herhangibir aydınlatma elemanı konulmamalıdır.







Banyoda küvetin ve duşun yerden 60 cm.'ye kadar yüksekliğine şofben yerleştirilebilir ama üzeri çok iyi izole edilmelidir, en iyisi şofbenin, üzerine su damlamayacak bir yere yerleştirilmesidir.







Banyoda, yerden 60 cm.'den itibaren, elektrikli aletlerin ve ısıtıcının prizi ve eletrik ayar düğmesi konabilir, ancak hepsi mutlaka topraklı olmalıdır.







Banyoda sıkça rastlanan kazalardan biri de ıslak zeminde kayarak düşmektir. Gerek küvetin içinde, gerekse banyo zemininde kayma riskini ortadan kaldıran ve zemine yapışarak sabitleşen özel tutucu materyallerden birini seçebilirsiniz. Hem zemini örterek banyoya renk katmış, hem de riskleri ortadan kaldırmış olursunuz.


 
Üst Alt