Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Etobur Bitkilerin Hareket Mekanizması Nasıldır?

Mavera

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    14 Ara 2018
  • Mesajlar
    994
  • MFC Puanı
    14
Bitki Fizyolojisi / Sismonasti
  • Etobur bitkilerde sismonasti hareketi gözlenir. Sismonasti, dokunma ve sarsıntı aracılığıyla açığa çıkan nastik bir harekettir. Etobur bitkilerin yaprak uçlarındaki sivri çıkıntılarda elektrik yüklü iyonlar bulunur. İlgili iyonlar tek uyarımla belirli bir eşiği aşamaz ve yaprak hareket etmez. O nedenle ikinci bir uyarım daha gerekir. İkinci uyarımda yaprak içindeki su, iyon kanalları ile dış ortama çıkar. Bu bağlamda yaprağın iç yüzeyi küçülürken, dış yüzeyi büyür. Böylece kapan yaprağı hızlıca kapanır. Güneş ışığı, nemlilik vb. faktörlerin etkisiyle ilgili hareket daha da hızlı gözlenir. Söz konusu hareketin bilimsel anlamda ortaya çıkış mekanizması kısaca bu şekilde ifade edilebilir.
Böcek yakalayıp sindiren bitkilerin çoğu kapan yapraklarını hareket ettirir. Hareket etme hayvanlara ait bir özellik olmasına rağmen bu bitkiler nasıl hareket ediyor? Böcek yakalayabileceği pozisyona gelen kadar başlangıçta hareket yoktur. Böceğin yakalanabileceği pozisyona geldiğini bitki nasıl hissediyor, bunu düşünebiliyor mu?

Hayvanlar da, bitkiler de düşünebilen canlılar değillerdir. Hayvanlara ve bitkilere verilen bu tür özel mekanizmalar Allah tarafından takdir edilmiş ve ilgili varlıklara otomatik olarak verilmiştir. Örneğin bilimsel adı, Dionaea muscipula olan Venüs sinekkapan bitkisi, yaprağına gelen uyarımlar eşiği aştığında böceği yakalama pozisyonunu alır ve kapanlarını ani bir hareketle kapatır. Bu durum söz konusu etobur bitkinin düşünebildiğinden değil, yukarıda bilimsel açıklamasını özet geçtiğim mekanizmanın bitkide yaratılış gereği mevcut olmasından ve bitkinin bu bilgi ile otomatik olarak Allah tarafından programlanmasından kaynaklanıyordur.
 
Üst Alt