Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Et Pişirirken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Rapunzel

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    11 Mar 2015
  • Mesajlar
    5,320
  • MFC Puanı
    -445
KadıkoyŞifa Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Bahtiyar Tatay tukettiğiniz etlerde kansorejenlerin oluşmaması icin en kesin cozumlerden birinin yanmış - kararmış veya cok pişmiş etleri yememek olacağını soyluyor. Bununla birlikte farklı pişirme onerileri de sunuyor.


Marine edin: Etinizi pişirmeden once marine ederseniz bu DNA bozukluğunu oluşmasını onlemiş olursunuz. Mesela tavuğu pişirmeden once 40 dakika zeytinyağı, sirke, sarımsak, hardal ve limon suyu icerisinde marine ederseniz bu kanserojen oluşumu %90 oranında azaltmış olursunuz. Burada onlem tamamen etin yuzeyinin kurumasını onlemekten geciyor.



Once mikrodalga fırında pişirin: Bu yolla kimyasal değişimin %90’ını engelleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken eti once mikrodalgada 1 - 2 dakika pişirip tabağa akan suyunu boşaltmak. Bu suyla beraber bozulmuş yapıdaki amino asitleri yiyeceğinizden uzaklaştırmış olursunuz.



Deniz urunlerini tercih edin: Komurleşinceye kadar pişirmediğiniz surece balık en iyi tercih olacaktır.



Sulu pişirin: Sıvı icerisinde pişirilen (kaynatmak, buharda pişirmek gibi) etler bu tur yapı değişimleri oluşturmazlar. Dolayısıyla kanserojen etkileri ortadan kalkar. Yağın icerisinde pişirmekte (kalori artışlarına dikkat etmek şartıyla) sıcaklık cok yukseklere ulaşamadığı icin bu tur yapı bozulmalarına izin vermez ve HCAs oluşmaz.



Pişirirken surekli cevirin: Yuzey ısısını duşurup HCAs elimine etmek icin etinizi pişirirken duzenli olarak cevirin. Boylece bir yuzeyde sıcaklık cok yukseltmeden
diğer yuzeye gecebilirsiniz. En ideal zaman dilimi her 6 dakikada bir taraftan diğer yuzeye gecmek olacaktır. Bu sure 10 dakikaya yukseldiği zaman HCAs oluşumu %70 artış gosterir. Eğer bir taraftan diğer tarafa 1 dakikada bir geciş oluyorsa HCAs hic oluşmaz.



Fırında, rosto, stir-fry (Cin usulu pişirme):Izgara ve mangal en fazla HCAs ureten pişirme şekilleridir. Sonrasında tavada ızgara, ve kavurma geliyor. Butun bunlar yerine
fırında, pişirmeyi, rosto yapmayı veya Cin usulu stir-fry tercih ederek HCAs olumunu buyuk oranda duşurebilirsiniz.



Tavada kalan suya dokunmayın: Eti veya tavuğu pişirdikten sonra oluşan su ve yağ karışımına ekmek banmayı aklınızdan bile gecirmeyin. En cok kanserojen madde birikimi olan bu kısım direkt cope atın.



Bol sebze yemeğe devam: Calışmalar brokoli, karnabahar ve bruksel lahanası gibi turpgiller ailesinden duzenli beslenmenin bu kimyasalları vucuttan uzaklaştırdığını gostermiştir.
12 gun boyunca her gun bu gruptan sebze yemek kandaki HCAs oranlarını %20 - 30 oranında duşurebiliyor. Ustelik unutmayın sebzeburgerler hicbir şeklide HCAs icermez.
Farklı pişirme teknikleriyle pişirdiğiniz etlerin kansorejen olmaması icin faydalı oneriler.







 

BoluBeyi

Hepinizin Canı Cennete ..!
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    24 Mar 2017
  • Mesajlar
    4,579
  • MFC Puanı
    1,437
et pişirimi cok önemli iyice okumak gerek
 

SouL

➡️ ↘️ ↖️ ↪️ ↩️ ⤴️ ⤵️ Ben Sakinim!!!
Yönetici
  • Üyelik Tarihi
    8 Ara 2012
  • Mesajlar
    17,522
  • MFC Puanı
    3,901
Eti kim bulmuşta işte... :D kıymanın olmuş kilosu 40,00 TL kuşbaşı yı anca vitrinden doğru camına ekmek banarak yiyoruz. :D

şaka bir yana pc nin kopyala yapıştırına sağlık rütbedaşım.:s31:
 
Üst Alt