Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Eski çiçekçi sokağı

Yusuf

Deniz sevenlerden
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    3 Nis 2015
  • Mesajlar
    4,042
  • MFC Puanı
    245
Eski çiçekçi sokağı


21125.jpg



Ressamların, heykeltıraşların, şiir, öykü, deneme yazıcılarının ve tiyatrocuların kişilikleri tam şekillenmemiş, ilk dergi deneme-yanılma yıllarında, özellikle öğrenciliklerinde kabileler gibi bir arada dolaştıkları, öğrenci evlerinde yaşadıkları, yoksulluklarına, ortaklaşmacılıklarına isimler taktıkları günler romanlardan, anılardan bilinir. Bu dönemler kimi zaman bohem yaşam diye tanımlanır. (Osmanlının “Züğürtlüğün adını zariflik koymuşlar” deyimi kadar süsleyici bir tanımdır bu “bohemlik”.) Giyimin ortaklaşmacılığı, seyyar satıcılardan karın doyurmanın, parklarda sabahlamanın , işportacılıkla para kazanmanın ya da başıboşluğun sanattaki üretimi engellememesi tersine özgürleştirmesi bu tür yaşamdaki koşullardan biridir. Ancak öncü atılımlar, kural dışılık, geçerli sanat kurallarını kale almama bu tür bir yaşamı hoş gösterebilir.
Sokak tiyatrolarının, sokak ressamlarının, belgeselcilerin, öncü sanatçıların yaşamlarında bu tür dönemlere sık rastlanır. Bu başıboş deneysel yaşam kimi zaman daha küçük gruplarla yurt dışında (daha çok da Paris’te) sürebilir.Bu tür öykülerin güzelliği öyküyü yaşandığı gibi, doğal durumuyla anlatıldığında fark edilebilir.
Gürol Sözen, Eski Çiçekçi Sokağı’nda bunu yapıyor. Alt başlığı “Beyoğlu’da sevda, hüzün, curcuna” olan bu kitap bir öykü kitabı gibi de bir belgesel gibi de okunabilir.
Bir grup güzel sanatlar okulu öğrencisinin ortak bir atölye kiralayıp adını “müessesemiz” koydukları bir binanın ve sanat kıvılcımlarının öyküsü Eski Çiçekçi Sokağı. İşkembe çorbasının sudan ucuz olduğu yılların, Beyoğlu’nun arka sokaklarındaki harap evlerinin yaşanır sayıldığı, çok kültürlü çok dinli ve dilli mahallelerin renkli bilindiği yıllar. Dostluk paraya dönüşmemiş, sanatsal yarışmaya çelmeler girmemiştir.
Gürol Sözen 1940 doğumlu bir sanat adamı. Yaptığı işler arasında ressamlık, heykeltıraşlık, yazarlık ve sanat tarihçiliği var. TV için hazırladığı belgeseller yanında gezi notları, çocuklar için uygarlık tarihi notları, gezi notları, Mimar Sinan Üniversitesinde kültür dersleri de var. (Ağabeyi Metin Sözen de çok önemli bir sanat tarihçisi ve mimar. Onu bir neden bulup ayrıca yazmalıyım)
Gürol Sözen “Tomtom Mahallesi, Eski Çiçekçi Sokağı’nda, uyduruk demir kapılı , altı katlı bir apartmanın gül kokusu sandıkları ama küf kokulu olan daracık merdivenlerini üçer beşer adımla tırmandılar bir gün...” diye anlatıyor “düş gezginliği” günlerinin başlangıcını. Pencereleri duvarlara açılan bir daire. Bu atölyeden fotoğraflar da var kitapta, Cevat Çapan, Behçet Necatigil, Güngör Dilmen, Gürdal Duyar, Yaşar Kemal...
Ve boncuk gözlü , yorgun bir at, arabacısı ve köpeği...
Gürol Sözen’in kitabı bir gençlik kitabı bence.


Sennur SEZER
 
Üst Alt