• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Erkek Sağlığı İçin Önem Taşıyan Testler

-Ruhefza-

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
4 Mar 2019
Konular
932
Mesajlar
4,109
MFC Puanı
1,190
Erkekler için kalp-damar hastalıkları ve kanserler en sık karşılaşılabilecek sağlık sorunları arasındadır. Her erkeğin 18 yaşından itibaren boy, kilo ve tansiyon ölçümü ile kontrollerine başlanması gerekir. Senede en az bir kez diş muayenesi de yaptırılması gerekir. Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, erkekler için hayat kurtarıcı öneme sahip testler hakkında bilgi verdi.

Her erkek için yaşamsal önem taşıyan testler şunlardır:

Diyabet ve kolesterol testleri: Ailede diyabetli, kolesterol sorunu, tansiyon hastası, obez bireyler varsa özellikle 30 yaşından sonra kan tetkikleri mutlaka yaptırılmalıdır. Sağlıklı bir genetik mirasınız var; ama sizin yaşam şartlarınız kötüyse, 45 yaşından sonra 3 senede bir mutlaka tarama testleri yaptırılmalıdır. Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolü olan kişilerde takiplerin daha sık yapılması gereklidir.


Efor kapasitesi ölçümü: Ailesinde kalp hastalıkları riski bulunanların daha erken yaşlarda yaptırması gereken bir ölçümdür. Özellikle 50 yaş ve üzerinde mutlaka yapılması önerilir.


Prostat muayenesi: Basit muayene ve testlerle ortaya çıkarılabilen prostat kanseri, erkeklerde kanser nedeni sıralamasında ilk 3’te yer almaktadır.


İşitme ve görme testi: 40 yaş ve üzerinde görme kusurları oluşabileceğinden erken önlem alarak hayat kalitesi artırılabilir.

Mide ve kalın bağırsak taraması: Özellikle 50 yaş ve üzerinde yılda bir kez dışkıda gizli kan bakılması, 3 senede bir kolonoskopi mutlaka önerilmektedir.


Bulaşıcı hastalık taraması: Hepatit B, C, Hıv gibi cinsel yolla geçen hastalıklar açısından genç-yaşlı her erkeğin düzenli aralıklarla kontrolden geçmesi gerekir.

Depresyon taraması:Gündelik yaşam karmaşası “maskeli depresyon”a neden olmaktadır. Özellikle 50 yaş ve üzerinde depresyon eğilimi daha da artığından rutin tarama önerilmektedir

Alerji testleri: Hayat kalitesini oldukça düşüren alerji için testlerin yapılması gerekir.

Cilt muayenesi: Cilt kanserleri, kötü huylu benler ve bazı hastalıkların cilt bulguları bu kontrollerde ortaya çıkabileceğinden yılda bir kez yaptırmanız gereklidir.

Aşılanma: Grip ve zatürre aşıları 65 yaş sonrasında mutlaka önerilir. Her sene grip, 5 senede bir zatürre aşısı yapılmalıdır. Bunlar dışında hepatit aşısı belli sürelerde tekrarlanmalı, 10 senede bir tetanoz aşısı yapılmalıdır.

Utrason ile aort anevrizması bakısı: Özellikle çok uzun süre sigara içmiş ve yaşı 60 üzerinde olan erkeklerde “aorta”nın (ana atardamar) genişlemesine karın ultrasonu ile bakılması gerekir.


Alıntı.​
 
Üst