- Konum
- ىαкαяyλ
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Kas 2009
-
- Mesajlar
- 24,120
-
- MFC Puanı
- 79
Başbakan Recep [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Tayyip Erdoğan[/FONT]ın ayranı milli içki olarak takdim etmesi süt ve süt ürünleri sektörünü mutlu etti. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, Edoğanın bu sözlerinin ardından ayran satışlarının önemli oranda artmasını bekliyor. Son yıllarda ayrana rağbetin giderek artmaya devam ettiğini aktaran Çallı, 2012de ayran üretiminin 2011e göre yüzde 10 artığını ve 508 bin 444 tona çıktığını kaydetti.
Başbakan [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Tayyip Erdoğan[/FONT]ın Yeşilay Cemiyeti tarafından tertip edilen Alkol Sempozyumunda tek parti döneminde alkolün teşvik edildiğinden yakınarak, Vahim, bira o dönem kitaplarda milli içki olarak takdim ediliyordu. Hâlbuki bizim milli içkimiz ayrandır. demesi, süt ve sektörünü memnun etti. Konu ile ilgili Cihana açıklamalarda bulunan ASÜD Başkanı Harun Çallı, Sayın Başbakanın bu beyanları haklıdır, yerindedir. Biz bu beyanlara uyumlu olarak satışlarımızın önemli oranda artacağını tahmin ediyoruz. ifadelerini kullandı. Türkiyede ayrana rağbetin büyüdüğünü dillendiren Çallı, içeceğin üretim ve ihracat rakamlarına dair şunları aktardı:
Türkiyede ayran üretimi 2010da 2009a oranla yüzde 41 artarak 397 bin 935 ton olmuştur. 2010da toplam arzda yüzde 40, toplam kullanımda yüzde 41, stoklarda yüzde 3 artış görülmüştür. 2010da toplam arz 400 bin 998 ton, toplam kullanım 393 bin 836 ton ve stoklar ise 3 bin 162 tona tırmanmıştır. 2007-2010 döneminde ayran ithalatı bulunmamakla beraber 2010da 2009a göre ayran ihracatı yüzde 133 a artarak 4 bin 155 ton olmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamları temel alındığında 2011de ayran üretimi 459 bin 74 tonu bulurken, 2010a oranla yüzde 15e varan bir artış elde etmiştir. 2012de de ayran üretimi 508 bin 444 tona varıp 2011e göre yüzde 10 artmıştır.
RAKI VE LİKÖR TESCİLLİ, SUSURLUK AYRANI BEKLEMEDE
Erdoğanın milli içki ile ilgili açıklamaları, bu konudaki patent müracatlarını da gündeme getirdi. Resmi verilere göre Patent Enstitüsü tarafından rakının yanısıra likörün ahududu, gül, kayısı, vişne ve çilek türlerine coğrafi işaret verildi. Susurluk Ayranı için de patent başvurusu yapıldı. Söz konusu başvurunun önemini anlatan ASÜD Başkanı Çallı, Yöresel her ürünümüz coğrafi işaret başvurusunda bulunabilir ve bulunmalıdır da. Yerli ürünleri ancak tescil ettirerek koruyabiliriz. dedi. Bununla birlikte ayran için TS 3810 standardı bulunduğuna işaret eden Çallı, şöyle devam etti:
Türkiyede uygulanan ayran standardının, aynı adla dünya standardı olması için Dünya Kodeks Alimentarius Komisyonu'na müracaatta bulunulmuştur. Dünya Kodeks Alimentarius Komisyonunun Süt ve Süt Ürünleri Komitesinin 1-5 Şubat 2010 tarihlerinde Yeni Zelanda'da yapılan toplantısında Türkiyenin yaptığı bu müracaat sonunda ayranın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Türkî Cumhuriyetler ve Rusyanın yer aldığı Avrupa bölgesinde uygulanacak bir bölgesel standartta yer almasının uygun olacağına karar verilmiştir. Bu konuda Avrupa Bölgesel Kodeks Ayran Çalışma Grubu oluşturulmuş olup ASÜDün de içinde bulunduğu Türkiye delegasyonu ülkemizin belirlediği özelliklerle, yani minimum yüzde 2 protein ile AB Ülkeleri, Rusya, Türkî Cumhuriyetlerin yer aldığı Kodeks Avrupa Bölgesinde tüketiliyor hale gelmesi için gayret sarf etmektedir.
Başbakan [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Tayyip Erdoğan[/FONT]ın Yeşilay Cemiyeti tarafından tertip edilen Alkol Sempozyumunda tek parti döneminde alkolün teşvik edildiğinden yakınarak, Vahim, bira o dönem kitaplarda milli içki olarak takdim ediliyordu. Hâlbuki bizim milli içkimiz ayrandır. demesi, süt ve sektörünü memnun etti. Konu ile ilgili Cihana açıklamalarda bulunan ASÜD Başkanı Harun Çallı, Sayın Başbakanın bu beyanları haklıdır, yerindedir. Biz bu beyanlara uyumlu olarak satışlarımızın önemli oranda artacağını tahmin ediyoruz. ifadelerini kullandı. Türkiyede ayrana rağbetin büyüdüğünü dillendiren Çallı, içeceğin üretim ve ihracat rakamlarına dair şunları aktardı:
Türkiyede ayran üretimi 2010da 2009a oranla yüzde 41 artarak 397 bin 935 ton olmuştur. 2010da toplam arzda yüzde 40, toplam kullanımda yüzde 41, stoklarda yüzde 3 artış görülmüştür. 2010da toplam arz 400 bin 998 ton, toplam kullanım 393 bin 836 ton ve stoklar ise 3 bin 162 tona tırmanmıştır. 2007-2010 döneminde ayran ithalatı bulunmamakla beraber 2010da 2009a göre ayran ihracatı yüzde 133 a artarak 4 bin 155 ton olmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamları temel alındığında 2011de ayran üretimi 459 bin 74 tonu bulurken, 2010a oranla yüzde 15e varan bir artış elde etmiştir. 2012de de ayran üretimi 508 bin 444 tona varıp 2011e göre yüzde 10 artmıştır.
RAKI VE LİKÖR TESCİLLİ, SUSURLUK AYRANI BEKLEMEDE
Erdoğanın milli içki ile ilgili açıklamaları, bu konudaki patent müracatlarını da gündeme getirdi. Resmi verilere göre Patent Enstitüsü tarafından rakının yanısıra likörün ahududu, gül, kayısı, vişne ve çilek türlerine coğrafi işaret verildi. Susurluk Ayranı için de patent başvurusu yapıldı. Söz konusu başvurunun önemini anlatan ASÜD Başkanı Çallı, Yöresel her ürünümüz coğrafi işaret başvurusunda bulunabilir ve bulunmalıdır da. Yerli ürünleri ancak tescil ettirerek koruyabiliriz. dedi. Bununla birlikte ayran için TS 3810 standardı bulunduğuna işaret eden Çallı, şöyle devam etti:
Türkiyede uygulanan ayran standardının, aynı adla dünya standardı olması için Dünya Kodeks Alimentarius Komisyonu'na müracaatta bulunulmuştur. Dünya Kodeks Alimentarius Komisyonunun Süt ve Süt Ürünleri Komitesinin 1-5 Şubat 2010 tarihlerinde Yeni Zelanda'da yapılan toplantısında Türkiyenin yaptığı bu müracaat sonunda ayranın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Türkî Cumhuriyetler ve Rusyanın yer aldığı Avrupa bölgesinde uygulanacak bir bölgesel standartta yer almasının uygun olacağına karar verilmiştir. Bu konuda Avrupa Bölgesel Kodeks Ayran Çalışma Grubu oluşturulmuş olup ASÜDün de içinde bulunduğu Türkiye delegasyonu ülkemizin belirlediği özelliklerle, yani minimum yüzde 2 protein ile AB Ülkeleri, Rusya, Türkî Cumhuriyetlerin yer aldığı Kodeks Avrupa Bölgesinde tüketiliyor hale gelmesi için gayret sarf etmektedir.