1) En sık görülen yaz hastalıkları nelerdir?
Yaz aylarında havanın sıcaklıgı nedeniyle zamanın büyük bölümü ev dısında
açık havada geçirilir. Bu yüzden
yaz aylarında sıklıgı artan bazı saglık sorunları dogrudan dogruya açık havada bulunmakla ilgilidir: Böcek ısırması
yılan sokması
günes veya sıcak çarpması gibi. Örnegin Güneydogu Anadolu illerimizde
yöreye özgü sayılabilecek bir “yaz hastalıgı” bile vardır: Gece sıcak nedeniyle damda uyuyanlar ve damdan düsenler
yaz aylarında travmaların sayıca artmasına sebep olurlar. Yaz aylarında suda bogulma sayısının da arttıgını biliyoruz. Demek ki
bazı “tıbbi olay”ların artısı dogrudan dogruya çevre faktörlerine baglıdır. Bunlara “yaz hastalıkları” yerine “yaz kazaları” da diyebiliriz.
Yaz aylarında sıcaklık nedeniyle vücudun büyük kısmının açıkta kalması
kısa kollu ve sort biçiminde giysilerin tercih edilmesi tatarcık
arı
sivrisinek gibi eklembacaklıların sokmasını ve bunlar aracılıgı ile bulasan hastalıkların artmasını kolaylastırır. Bu hastalıkların bir kısmı sadece böcek ısırıgına karsı allerjik bir reaksiyon olarak ortaya çıkabilir ve lokal tedavi ile kısa sürede düzelebilir. Ama sıtma
tatarcık humması gibi hastalıklar özgün tedavi gerektirir. Bu hastalıklar da
yine
yöreye özgüdür. Yani herhangi bir sivrisinek sokması sıtmaya yol açmaz. Sıtma
ancak bir bölgede yerlesik ise
yaz aylarında görülme sıklıgı artabilir.
Yaz aylarında sıcaklık artısı nedeniyle insan
gerek buharlasma gerek terleme seklinde çok miktarda sıvı kaybeder. Bu kaybedilen sıvıyı yerine koymak
susuzlugu gidermek için alınan sıvılar
yaz hastalıklarının bir diger nedenidir. Özellikle kaynagı bilinmeyen
açıkta satılan veya dagıtılan
denetimsiz içme suları ve bu sularla yıkanmıs sebze ve meyvalar
“yaz hastalıgı” deyince aklımıza ilk gelen hastalıkların baslıca sebebidir. Bu hastalıklar arasında ilk sırayı besin zehirlenmeleri alır. Tifo
paratifo
viral hepatit ve yaz ishalleri de bu sekilde bulasırlar.
2) Barsak infeksiyonları neden yaz aylarında daha sık görülür?
Barsak infeksiyonlarının yaz aylarında daha sık görülmesinin bir nedeni
su kaybının artmasına baglı olarak susama hissinin artması ve bu gereksinimi karsılamak için de temiz olup olmadıgına aldırmadan her türlü içecegin daha fazla tüketilmesidir. Bir diger nedeni de artan sıcaklık nedeniyle yiyeceklerin daha çabuk bozulmasıdır. Yaz aylarında kırda piknik yapanlar
çogunlukla yörede bulunan pınar veya çesme sularını içme suyu olarak kullanmayı tercih ederler. Oysa bu sulara insan veya hayvan dıskısının ya da atıklarının karısmıs olması
suyu kirletir. Bu kir gözle görülen bir sey degildir. Suda bulunan ve barsak infeksiyonları gibi hastalıklara sebep olan mikroplar gözle görülmez. /çme suyu olarak kullanılmasa bile
kirli su ile yıkanmıs meyvalara da mikrop bulasır. Özellikle çig olarak ve kabugu soyulmadan yenilen yiyecekler daha çok risk tasır. Bu suları kullanarak hazırlanan ve içeceklerin içine atılan buz
daha da tehlikelidir.
Yaz aylarında yiyecekler
pisirilmis olsalar bile
mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Sıcakta kalan ve özellikle açıkta satılan yiyecekler
üzerlerine konan sineklerin mikrop tasıması yanında
mikropların proteinli gıdalar üzerinde daha kolay üremesi yüzünden adeta “zehirli” hale gelir. Bu durumda “yemegin kokması” aslında o yiyecek üzerinde mikropların asırı sekilde çogalmasından baska bir sey degildir. Sütlü ve mayonezli yiyecekler
et
krema bu açıdan oldukça fazla risk tasır.
Bu sekilde kirlenmis suların ve bu sularla hazırlanmıs içeceklerin içilmesi; bu sularla yıkanmıs salata gibi yiyeceklerin çig olarak yenmesi
açıkta satılan veya otel-tatil köyü gibi yerlerde “açık büfe”lerde sergilenen uzun süre açıkta bekletilmis yiyeceklerin yenmesi bu besinler üzerindeki mikropların barsaklara geçerek hastalık yapmasına neden olur. Aslında
midenin asit yapısı bu mikroplara karsı önleyici bir engel olusturur. Ama mide hastası oldugu için mide asidini azaltıcı ilaç kullananlarda bu koruyucu engel ortadan kalkar ve onlar barsak infeksiyonlarına daha kolay yakalanırlar.
3) Yaz aylarında sık görülen barsak infeksiyonlarının belirtileri nelerdir? Barsak infeksiyonlarının çogunda en önemli belirti ishaldir. Çünkü barsaklar
bu “beklenmeyen misafiri”
yani yiyecek-içeceklerle gelen mikropları dısarı atmaya çalısırlar. Bazan ishalden önce
hastalık bulantı ve kusma ile baslar. Eger mikroplar barsak duvarını istila etmezse
sadece toksinleri aracılıgı ile hastalıga sebep olursa
ishal çok sayıda
bol ve sulu dıskılama seklindedir. Dıskıda cerahat ve kan yoktur. Ates yüksek degildir. Karın agrısı ya yoktur
ya da hafiftir. /shal ile çok miktarda su ve tuz kaybedildigi için dil kurudur. Kaybedilen tuzlar ve sıvı yerine konulmazsa hastanın tansiyonu düser
bitkinlesir. Kolera örneginde oldugu gibi
kaybedilen sıvıyı yerine koymakta yetersiz kalınırsa
böbrek yetmezligi gelisebilir
hasta da kaybedilebilir. Sıvı kaybı
çocuklarda ve yaslılarda daha tehlikelidir.
Yiyecek-içeceklerle alınan mikroplar barsak duvarını istila etmisse
kanamaya yol açabilir.
Halk arasında “kanlı ishal” diye bilinen dizanteri bunun tipik örnegidir. Dıskı kanlı
cerahatlidir. Genellikle hastanın atesi ve karın agrısı vardır. Dıskılama sayısı fazladır ama miktarı azdır.
Tifo
yiyecek ve içeceklerle bulastıgı halde ishalin ön planda olmadıgı bir barsak infeksiyonudur. Tifonun en önemli
bazan tek belirtisi atestir. Bas agrısı
deride ve özellikle karın bölgesinde kırmızı lekeler
dalgınlık hali tifoyu akla getirmelidir.
4) -shalde kahve ve kola içmek yararlı mıdır? Yapılması gereken ilk müdahaleler
nelerdir?
/shalin tek tedavisi vardır: Kaybedilen sıvıyı yerine koymak. Kaybedilen sıvı sadece sudan ibaret degildir. Su ile birlikte sodyum
potasyum
klor
bikarbonat gibi yasamsal önemi olan
“elektrolit” dedigimiz tuzlar da kaybedilir. Bu nedenle
sadece su içmek
ishalle kaybedilen sıvı gereksinimini karsılamaz. /çilen sıvının içinde bu elektrolitlerin de olması gerekir. Çay ve kahvede bu elektrolitler yoktur ama
kolalı içecekler hem elektrolit
içerdikleri
hem de sekerli oldukları için ishal tedavisinde tavsiye edilebilir. /shal
bilindigi gibi
çocuklarda daha sık görülür. Çocuklar da kolalı içecekleri severler. Baska sıvıları içmek istemeseler bile
istahı kesilmis çocuklar genellikle kolayı pek reddetmez.
Kaybedilen sıvı ve tuzları yerine koymak için içine seker ve biraz tuz katılmıs portakal suyu
içine biraz muz katılmıs tuzlu ayran gibi içecekler ile farklı seçenekler yaratılabilir. Eczanelerde satılan “oral rehidratasyon paketleri” her yastaki hasta için önerilir. Bu paketlerden bir tanesi bir litre suya katılarak hastaya içebildigi kadar içirilmelidir. Her dıskılamadan sonra 1-2 bardak içirilerek kaybedilen sıvının yerine koyulması önerilebilir. Bulantı ve/veya kusma nedeniyle agız yolundan sıvı alamayan hastalara
vakit geçirilmeden
damar yoluyla serum verilmelidir. Sadece tuzlu veya sadece sekerli olan serumlar
tedavide yetersiz kalır. Verilecek serumlar
tıpkı agızdan alınanlarda oldugu gibi
yeterince elektrolit ve özellikle bikarbonat içermelidir.
Tedavide dikkat edilmesi gereken en önemli nokta
ishali kesmeye çalısmamaktır. Daha önce de degindigimiz gibi
ishal
bir korunma
barsaga girmis olan mikropları barsaktan uzaklastırma yoludur. Hele kanlı ve cerahatli ishal varlıgında asla ishal kesici ilaç kullanılmamalıdır. Asırı su kaybına yol açan
kan ve cerahat içermeyen bol sulu ishallerde
daha fazla su kaybına engel olmak için ishal kesici ilaçlar verilebilir ama
bu konuda kararı hekim vermelidir.
5) Ne zaman hastaneye basvurulmalıdır?
Sıvı kaybı agız yolundan karsılanamıyorsa
hasta bulantı veya kusma
asırı istahsızlık nedeniyle agızdan sıvı alamıyorsa mutlaka hastaneye basvurulmalıdır. Çünkü bu durumda
hastaya serum vermek gerekecektir. Ayrıca agızdan sıvı verilmesine ragmen agız ve dil kurulugu devam eden
karın derisinin esnekligi ve gerginligi kaybolan
tansiyonu düsen hastalar da hastaneye götürülmelidir. Ates
karın agrısı ve kramplar
hastanın hastaneye götürülmesini ve dıskıda etken mikrobun ne oldugunun anlasılması için “dıskı kültürü” dedigimiz tahlilin yapılmasını gerektiren belirtilerdir.
Okul
otel
isyeri yemekhanesi gibi yerlerde ortaya çıkabilecek “toplu besin zehirlenmesi” durumunda da belirtilerin agırlasmasını ve herkesin ishal olmasını beklemeden
aynı yemekten yemis olan herkesin hastaneye gitmesi gerekir. Toplu besin zehirlenmelerinin en sık sebebi “stafilokok” dedigimiz mikroplardır. Bunların ürettigi toksin
aynı yemekten yiyen kisilerin bir kısmında ilk saatlerde kusma ve ishale yol açar; bazı kisiler durumu
daha kolay ve çabuk
hatta ishal bile olmadan atlatırken bazıları kusma ve ishal nedeniyle soka girebilir.
Benzer sekilde
bir tatil yöresinde ishal vakalarının görülme sıklıgının artması
bir salgını akla getirir. Bu durumda da ishal olan herkesin
durumu çok agır olmasa bile
etkenin saptanması amacıyla saglık kuruluslarına basvurması gerekir. Böylece ishal salgınının nereden kaynaklandıgı bulunacak ve baskalarının hastalanması önlenebilecektir.
6) Yaz aylarında en çok hangi yiyeceklerin tüketimine dikkat etmeliyiz?
En çok dikkat edilmesi gereken yiyecekler açıkta sergilenen
buzdolabında saklanmayan yiyeceklerdir. Açıkta satılan lahmacun
buzdolabında saklanmayan kıyma
süt
yogurt
kaymak
krema gibi yiyecekler tehlikelidir. Herseyden önce yiyeceklerin taze olmasına
paketlenmis olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemis olmasına dikkat edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir baska nokta da elektrik kesintileridir. Elektrik kesintisi nedeniyle
sogukta saklanması gereken yiyeceklerin bir süre “ısınması” içlerinde bulunan ve sayıca az oldugu için saglıga zarar vermeyecek olan mikropların çogalmasına ve hastalık yapmasına yol açacaktır. Özellikle hazır dondurmalarda bu noktaya çok dikkat edilmelidir. Açıkta satılan dondurmalar da
mutlaka denetimli ve güvenli kuruluslardan satın alınmalıdır.
Açıkta satılan veya sergilenen yiyeceklerin en önemli tehlikelerinden birisi de
yiyecegi hazırlayan kisilerin elleridir. Eller
mikropların bulasmasında ve yayılmasında en önemli araçlardır. Bu nedenle personelin temizliginden emin olmadıgımız yerlerde
sırf “tatmak” amacıyla birseyler yemek
ishale davetiye çıkarmak olabilir.
Buzdolabında saklanan
ama çok tehlikeli olan bir sey daha var: Buz. /çeceklerin içine atılan buzun hangi sudan yapıldıgını bilmek mümkün degildir. Bu nedenle
yaz aylarında serinletici bir seyler içmek istedigimizde
içine buz atmak yerine
agzı kapalı olarak sogutulmus içecekleri tercih etmek daha dogru olacaktır.
7) Yaz aylarında besinlerle zehirlenen kisi nasıl beslenmeli?
Herseyden önce
bol sıvı almalı. Sadece su yeterli olmadıgından
çay
meyva suları
maden suyu
ayran gibi içecekler verilebilir. /shal tamamen kesilinceye kadar süt içmemek ve sütlü besinlerden uzak durmak dogru olur. Bazı ishalli hastalarda
geçici bir enzim eksikligi nedeniyle
ishal kesilse bile süte tahammülsüzlük görülebilir. Çig sebze ve meyva gibi posalı gıdaları yememek
bunun yerine haslanmıs sebze pürelerini
meyva sularını tercih etmek gerekir. Pirinç çorbası
çay
kızarmıs ekmek ve beyaz peynir halkın çok iyi bildigi ve genellikle ishal durumunda hemen uygulamaya basladıgı bir yemek listesidir. Buna ızgara et veya köfte
haslanmıs patates
az yaglı makarna eklenebilir. Salçalı ve soslu yiyeceklerden
kızartmalardan kaçınmak gerekir.
8) Böcek-arı sokması ile olusan allerjik belirtiler nelerdir?
Bazı insanlar
arı sokmasına karsı dogustan allerjiktir. Bu kisilerde arı sokması “anafilaktik sok” ve ölümle sonuçlanabilir. Arı sokması yüzünden tansiyonu düsmüs veya soka girmis
ya da yüzü-gözü sismis
kızarmıs
soluk alamaz olmus bir hastada
aynı olayın tekrarlaması yasamsal tehlike yaratır. Bu kisiler
arılara karsı daha dikkatli olmalı ve her zaman yanlarında allerjik belirtileri önleyecek adrenalin
kortizon gibi ilaçlar bulundurmalıdırlar. Arıların bulunabilecegi ormanlık alanlara giderken kapalı giyinmeli ve tek baslarına gitmemelidirler.
Diger böcek sokmalarında ortaya çıkan allerjik belirtiler genellikle kasınma
agrı
lokal sislik gibi belirtilerdir. Sistemik belirtiler pek görülmez. Yurdumuzda öldürücü zehiri olan zehirli örümcekler yoktur ama
zehirli akrepler bulunmaktadır. Özellikle açık havada ve yerde yatarken veya çıplak ayakla dolasırken meydana gelen böcek sokmalarında
agrı ve sislik artıyorsa hemen bir saglık kurulusuna basvurmak gerekir. Yörenin özelligine göre
yöresel akrep ve yılan zehirlenmelerinin sık görüldügü bölgelerdeki saglık ocaklarında
zehirin yayılmasını önleyecek bagısık serumlar bulunmaktadır.
9)Çocuklarda görülen yaz hastalıkları için anne ve babalara neler önerilebilir?
Çocuklardaki yaz hastalıklarının en sık sebepleri asırı giydirmeye baglı asırı terleme sonucu halk deyimiyle “isilik” veya pisikler; ishal sonucu asırı su kaybı; böcek sokmaları ve hayvan ısırıklarıdır. /shalden yeterince söz ettigimiz için ayrıca üzerinde durmayacagım. Burada eklemek istedigim noktalardan biri
anne-babalara “suyun zararlı olmadıgını” hatırlatmaktır. Çocuklar yazın bol su içmeli ve sık sık yıkanmalıdır. Bir diger nokta bu “yıkanma” isinin “denize girmek yasak ve tehlikelidir” yazılı tabelaların bulundugu yerlerde
bu tabelalara “inat” yapılmamasıdır. Bir de “dondurma” konusuna deginmek isterim: Dondurma
temiz olarak hazırlanırsa
aslında çok saglıklı bir besindir. Ama temizlik kosullarına çok dikkat edilmelidir. Son olarak
yazın piknige giden ve “kaynagı bilinmeyen kaynaklardan” su içenlere bir
öneri: Bu suları kaynatmadan içmeyiniz!
Yaz aylarında havanın sıcaklıgı nedeniyle zamanın büyük bölümü ev dısında
Yaz aylarında sıcaklık nedeniyle vücudun büyük kısmının açıkta kalması
Yaz aylarında sıcaklık artısı nedeniyle insan
2) Barsak infeksiyonları neden yaz aylarında daha sık görülür?
Barsak infeksiyonlarının yaz aylarında daha sık görülmesinin bir nedeni
Yaz aylarında yiyecekler
Bu sekilde kirlenmis suların ve bu sularla hazırlanmıs içeceklerin içilmesi; bu sularla yıkanmıs salata gibi yiyeceklerin çig olarak yenmesi
3) Yaz aylarında sık görülen barsak infeksiyonlarının belirtileri nelerdir? Barsak infeksiyonlarının çogunda en önemli belirti ishaldir. Çünkü barsaklar
Yiyecek-içeceklerle alınan mikroplar barsak duvarını istila etmisse
Halk arasında “kanlı ishal” diye bilinen dizanteri bunun tipik örnegidir. Dıskı kanlı
Tifo
4) -shalde kahve ve kola içmek yararlı mıdır? Yapılması gereken ilk müdahaleler
nelerdir?
/shalin tek tedavisi vardır: Kaybedilen sıvıyı yerine koymak. Kaybedilen sıvı sadece sudan ibaret degildir. Su ile birlikte sodyum
içerdikleri
Kaybedilen sıvı ve tuzları yerine koymak için içine seker ve biraz tuz katılmıs portakal suyu
Tedavide dikkat edilmesi gereken en önemli nokta
5) Ne zaman hastaneye basvurulmalıdır?
Sıvı kaybı agız yolundan karsılanamıyorsa
Okul
daha kolay ve çabuk
Benzer sekilde
6) Yaz aylarında en çok hangi yiyeceklerin tüketimine dikkat etmeliyiz?
En çok dikkat edilmesi gereken yiyecekler açıkta sergilenen
Açıkta satılan veya sergilenen yiyeceklerin en önemli tehlikelerinden birisi de
Buzdolabında saklanan
7) Yaz aylarında besinlerle zehirlenen kisi nasıl beslenmeli?
Herseyden önce
8) Böcek-arı sokması ile olusan allerjik belirtiler nelerdir?
Bazı insanlar
Diger böcek sokmalarında ortaya çıkan allerjik belirtiler genellikle kasınma
9)Çocuklarda görülen yaz hastalıkları için anne ve babalara neler önerilebilir?
Çocuklardaki yaz hastalıklarının en sık sebepleri asırı giydirmeye baglı asırı terleme sonucu halk deyimiyle “isilik” veya pisikler; ishal sonucu asırı su kaybı; böcek sokmaları ve hayvan ısırıklarıdır. /shalden yeterince söz ettigimiz için ayrıca üzerinde durmayacagım. Burada eklemek istedigim noktalardan biri
öneri: Bu suları kaynatmadan içmeyiniz!