Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

En İyi 10 Savunma Sporu

Herkül

Canım Dedem
Admin
Konum
BERGAMA
  • Üyelik Tarihi
    4 Haz 2013
  • Mesajlar
    32,171
  • MFC Puanı
    62,236
Dövüş sanatları hem sağlıklı bir yaşam için yararlı, hem de seyirci için izlemesi zevklidir. Ama söz konusu savunma sporları olunca bir uzakdoğu felsefesine dayananan, iç dünyaya yönelik ve mental olarak dinç tutan bir spordan bahsetmek mümkündür. İşte kendinizi saldırganlara karşı koruyabileceğiniz en iyi 10 savunma sanatının bir listesi…

10 Kickboxing

10.jpg

Diğer tüm Uzakdoğu sporları gibi kickboxing de savunma amaçlı bir dövüş sanatıdır. Birçok alt kategoriye ayrılır ve en popüler olanı Muay Thai’dir.
Yumruk, diz ve tekmeye dayalı bir savunma sporu olan kickboxingde, vuruşlar hızlı, dikkat dağıtıcı ve rakibin herhangi bir bölgesine yapılmaktadır. Eğer karşıdaki saldırgan elinde bir bıçak ya da tabanca tutuyorsa, büyük ihtimalle onu kullanacaktır. Savunmacı ise daha donanımlıdır: yumruk, diz, tekme, dirsek, kafa…Yeterince iyi çalışılmış hızlı ve sert bir tekme, rakibi anında etkisiz hale getirebilir. Çeneye atılabilecek böyle bir tekme saldırganın çenesini kırabilir, gırtlağını parçalayabilir, dişlerini dökebilir, dilini ısırıp koparmasını sağlayabilir. Ya da rakibin silah tutan elini tutup kıvırdıktan sonra, çok sert bir kafa atarak burnunu kırabilirsiniz. Tabi bunların hepsi savunma amaçlı
Kickboxing öğrenip kendini geliştiren ileri seviye öğrencilere “combat qi” denilir. Combat qi’ler darbelere karşı tamamen duyarsızlaşmışlardır. Vücudun acı çeken bölgesi beyine artık sinyal göndermemektedir. 2 yıl boyunca baldırlarına beyzbol sopasıyla vurup, orayı hissizleştirirler. Sonuç olarak bir beyzbol sopasını tekmeyle ikiye ayırabilecek, acıyı hissetmeyen bacaklara sahip olurlar.

9 Karate

9.jpg

Karate, rakibin vuruşlarını saptırma mantığına dayanan bir uzak doğu sporudur. Saldırgan, örneğin sağ eliyle size yumruk atıyor diyelim… Bir adım ileri atıp sol elinizle vuruşu durdurup, sağ elinizle de karın boşluğuna yapacağınız bir hamle; rakibi etkisiz hale getirecektir. Amaç rakibin enerjisini boşa harcamasını sağlamaktır. Aslında yüze ve kafaya yapılan hamleler daha önemli olmasına rağmen, rakip bu vuruşlara hazırlıklı olacağından karın boşluğuna hamle yapmak mantıklı olacaktır.

8 Aikido

8.jpg

Eğer rakip saldırıya geçmişse, savunması eksik kalmış demektir” prensibine dayanmaktadır. Eğer savunmacı sizseniz ve saldırmıyosanız savunmanız tamamen aşılamaz haldedir. Aikido, rakibin hamlelerine karşı koymayı değil o hamleleri kendisine karşı kullanmayı öngörür. En önemli aikido pratisyenlerinden biri de 7. derece siyah kuşak sahibi Steven Seagal’dır. Gerçekten berbat bir aktör olabilir ama birçok savunma sporunda da kullanılan “kote gaeshi” hareketini kazandırmıştır aikidoya. Rakip size doğru bir hamle yapar ve yumruk atar. Hemen kenara kayıp bileğinen tutup çekersiniz. Siz bu hareketleri yapıp kendi etrafınızda dönerken, rakip büyük ihtimalle ileriye doğru takla atamayacaktır ve bileği kırılacaktır. En azından saldırmaya devam edemez hale gelecektir. Bazıları bir insanın yumruğunu yakalayıp hızlı bir şekilde çevrilemeyeceğini iddaa etse de, öğrenmesi kolay bir harekettir. Aikido, rakibi hareketsiz bırakma konusunda çok etkili bir spordur.

7 Wing Chun

71.jpg

Bir savunma sporu için çok yavaş olduğunu söyleyen Bruce Lee, wing chun’u Yip Man’den öğrendi. Aslında Bruce Lee, wing chun’un Wong Jack Man gibi profesyonel sporcuları yenmek için yetersiz olduğunu söylemek istemişti. Daha sonra listede 5.sırada bulunan Jeet Kune Do’yu geliştirdi. Diğer sporcuların uzun sürelerde ve çok fazla yara alarak yendiği Wong’u, bu metodla 3 dakikada yendi. Wing Chun tamamen bir elle rakibin vuruşunu bloklayıp, diğeriyle rakibin göğüs kafesine vuruş yapmak esasına dayanır. Rakibin göğsüne ardarda vuruşlar yapılarak üzerine yürünür. Böylelikle rakibin göğüs kafesine; erkekler 150 kg kadınlar ise 50 kg civarından bir kuvvet uygulamış olur. Aynı mantıkla rakibin hamlesini bloklayıp, karın boşluğuna ardarda tekmeler de atılabilir. Tek yapmanız gereken vuruşlarınızı hızlandırmak. Rakibi tepki veremeden 15 vuruş yapan wing chun ustaları var.

6 Jiu-Jitsu

61.jpg

Bu listedekiler arasında en melez olan savunma sporudur. Hepsinden biraz var içinde. Rakibi kendinizden daha alçak bir noktaya getirmek üzerinedir. Mesela silahla size saldıran birinin kolunu tutup, köprücük kemiğine yumrukla vurarak yere çökmesini sağlayabilirisiniz. Tekme atan rakibinizin, havadaki ayağını tutup kendi ekseniniz etrafında onu çevirebilirsiniz. Dengesini kaybedip düşecektir. Ya da sizi kıyafetinizden yakaladı diyelim. Geriye kaçmak yerine üzerine atlayıp, omzundan ve ensesinden kavrayarak üzerinizden atabilirsiniz.50 kgluk kadın 100 kgluk adamı jiu-jitsu ile kolaylıkla üzerinden atabilir.

5 Jeet Kune Do
51.jpg

Bruce Lee’nin; Wing Chun’da düzeltmeler yaparak geliştiridiği bu spor, tamamen adaptasyona dayalıdır. Rakibin hamlesi ve kendi savunmanız dışında hiçbirşeye odaklanmamanız gerekiyor. Eskrimdeki “en garde” duruşundan faydalanılır jeet kune do’da. Parmak uçlarında vücudunuzu sağa sola esnetirsiniz. Böylelikle her iki ayağınızla da tekme atabilecek pozisyonda durmuş olursunuz. Wing Chun’da olduğu gibi tekmeler belden yukarıya çıkmamalı. Çünkü ayağı çok kaldırmak kasık bölgesini savunmasız bırakır. Jiu-jitsu’da olduğu gibi, rakibi kendi üzerinden atmak ve vuruşların yönün saptırmak da jeet kune do’nun başlıca hareketlerindendir.

4 Western Boxing

41.jpg

Yeryüzünün en sert, en hızlı, en muhteşem yumruğunu atabilen insanlar..boksörler. Çünkü yaklaşık 4 yıl boyunca sadece düzgün yumruk atabilmek için çalışıyorlar. Tekme yasak olduğu için tamamen kolları çalıştırıyorlar. Boksörler darbelere karşı dayanıklı hale gelebilmek için sürekli kaslarını çalıştırıyorlar. Eller başın iki tarafında, hafif kambur bir şekilde pozisyon alınır. Hedef çenenin yan kısmıdır.Buralara yumruk atılarak, rakibin kafası sağa sola zorlanacaktır. Böylelikle omurilikte ağrı başlayacak, beyin acıya hissizleşecektir. Rakip gözünü karartıp üzerinize saldıracaktır.

3 Brazilian Jiu-jitsu

31.jpg

Bu melez spor da rakibi yerde etkisiz hale getirmeyi amaçlar. Eklemleri kilitlemek, rakibin kendi ağırlığını kullanıp yere düşmesini sağlamak yöntemlerden bazıları…İlk öğretilen hamle, rakip yerdeyken kolunu veya bacağını kıvırarak hareketsiz bırakmaktır.

2 Keysi Fighting Method

21.jpg

Justo Dieguez ve Andy Norman’ın geliştirdiği bu savunma sporunu Batman filmlerinde görmeniz mümkün. Klasik Tae Kwon Do’yu andıran ama daha çabuk, daha sert ve daha kirli olan bir versiyon diyebiliriz. Dieguez’in sokak kavgası deneyimlerine dayana bu metodta nerdeyse hiç tekme kullanılmamaktadır. Sadece bir duruş vardır…düşünen adam. İsminden de anlaşılacağı üzere düşünen adam duruşunda eller başın tepesinden kavuşturulur ve kollar ile tüm surat kapatılır. Jiu-jitsu, aikido, wing chun ve jeet kune do karması olan bu sporda iyi olabilmek için 6-7 yıllık bir çalışma yeterlidir. Keysi Metodu çok sayıda rakibin saldırısına karşı savunmayı ve etraftaki objelerin birer silah olarak nasıl kullanılabileceğini öğretir.

1 Krav Maga

11.jpg

İsrail’e ait yerel bir savunma sporu olan krav maga, Imi Lichtenfeld tarafından geliştirilmiştir. Karateden grekoromene kadar birçok spordan etkilenmiştir. Rakibin vuruşlarını bloke etmek, saptırmak, daha sonra vuruş yapmak yerine; savunma ve saldırı hamlesini aynı anda yapma prensibine dayanır. Gözler, gırtlak, kasık gibi tehlikeli bölgelere de vuruşlar yapılabilir ve hatta saldırganın elinde silah varsa, o silah alınıp kendisine karşı da kullanılabilir. İyi bir krav maga ustası tüm bildiklerini bir başkasına 6 ayda öğretebilir.​
 
Üst Alt