-
-
-
- MFC Puanı
- 354
Allah-u Teâlâ Âyet-i kerimesinde:
Gerçekten size Allahtan bir nur ve apaçık bir kitap gelmiştir. buyuruyor. (Mâide: 15)
Nur Muhammed Aleyhisselâmdır. Zira ancak onun vasıtası ile hidayete erişilir.
Kitap ise Kuran-ı kerimdir. O bir hidayet rehberidir.
Nurundan nurunu yaratmasa idi, âlemler nurunu nereden alırdı, Hakk ve hakikatı nasıl bulurdu?
Ruhlar âleminde Elest bezminde ilk defa ahid ve misakı alınan ve:
Ben sizin Rabbiniz değil miyim? (Araf: 172)
Hitâb-ı izzetine ilk cevap veren odur. Peygamberliği her ne kadar diğer peygamberlerden sonra ise de hakikatte onlardan öncedir. Âlem-i şehadette son peygamber, Âlem-i misalde ilk peygamberdir.
Hadis-i şeriflerinde bu hakikatı beyan buyurmuşlardır:
Âdem ruh ile ceset arasında iken ben peygamberdim. (Ahmed bin Hanbel)
Allah-u Teâlânın kendi nurundan ilk olarak yarattığı varlık odur. Resulullah Aleyhisselâmın o zamanın peygamberi olduğu, peygamber olarak halkedildiği beyan ediliyor.
Ben yaratılış bakımından peygamberlerin ilki olduğum halde, onların hepsinden sonra gönderildim. (Hâkim)
Böylece, en son gönderilen o olduğu halde, bütün peygamberlerin önüne geçmiş oldu.
Nitekim Âyet-i kerimede buyurulduğu üzere Allah-u Teâlâ onu, seçtiği diğer peygamberlerden öne almıştır:
Hatırla o zamanı ki, biz peygamberlerden kesin söz almıştık. Resulüm! Senden de, Nuhdan da, İbrahimden de, Musadan da, Meryem oğlu İsadan da. (Ahzâb: 7)
Çünkü o, bütün peygamberlerden önce anılıp en son gönderilen peygamberdir.
Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz diğer bir Hadis-i şeriflerinde ise şöyle buyuruyor:
Ben Âdem yaratılmazdan ondörtbin sene önce, Azîz ve Celîl olan Rabbimin yanında bir nur olarak mevcut idim. (Kütüb-i Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi. C.12, sh: 404)
ÖMER ÖNGÜT