• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

ArtemiS

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Mar 2010
Konular
713
Mesajlar
3,883
MFC Puanı
33,400
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?



Sayısal puan türünden öğrenci alan bölümler arasında yer alan Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü mezunları yurt içinde ve yurt dışında pek çok iş imkanına sahiptir. Çalışma alanı ve sahası da bununla bağlantılı olarak oldukça kapsamlıdır.

Elektrik Alanında Uzmanlaşmak İsteyen Mühendislerin Çalışma Alanları

Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde ilk 3 sene boyunca ortak dersler alınır ve daha sonra öğrenciler branşlarına ayrılır. Elektrik alanında uzmanlaşmak isteyen ve lisans eğitimi boyunca bu alana ilgi duyan kişiler, şehirlerdeki özel veya resmi elektrik iletim ve dağıtım şirketlerinde mühendis olarak çalışabilir. Hatlar arasındaki elektrik gerilimini ve parçalarını, voltaj oranlarını kullanılan malzemeye göre düzenler. Bunun yanında özellikle özel şirketlerde otomasyon ve yazılım firmalarında elektrik mühendisi olarak çalışma imkanına sahiptir. Otomobillerdeki navigasyon cihazlarının araçla birlikte uyum içerisinde olması için bilgisayar mühendisleri ile işbirliği içerisinde çalışarak araç içi elektrik sistemini kurar.

Elektrik alanında çalışmak isteyen bölüm mezunları, tramvay ve metro hatları gibi projelerin yapımında da özel şirketlere veya devlet kurumlarına bağlı olarak koordinatörlük veya AR-GE alanında mühendis unvanı ile çalışabilir. Şehir trafo sistemi ile bağlantı kurarak ulaşım aracının ne kadarlık bir enerji ve elektriğe ihtiyaç duyduğunu tespit eder.

Elektronik Alanında Uzmanlaşmak İsteyen Mühendislerin Çalışma Alanları

Elektronik alanında uzmanlaşmak isteyen kişiler ise farklı alanlarda çalışırlar. Telekomünikasyon şirketleri, otomotiv sektörü, teknoloji sektörü gibi önemli alanlarda kalite kontrol mühendisliği alanı başta olmak üzere teknik personel olarak çalışmaları söz konusudur. GSM operatörlerinin 3G, 4G gibi teknolojilerini telefonların güçlerine göre düzenleyen elektrik düzenini bu bölümden mezun olan mühendisler düzenler. Elektronik eşya sektöründe bilgisayar, cep telefonu, tablet ve saat gibi üretim yapan firmalarda da bu sistemlerin teknik düzenlemesini yapan kişiler bu bölümden mezun olan mühendislerdir. İnovatif malzemeler ile birlikte akım ve kısa devre sisteminin kurulmasını sağlar.

Elektrik ve elektronik mühendisliği bir bütün olarak değerlendiriğinde bu bölümden mezun olan kişiler makine ve kimya alanında üretim yapan firmalarda, kontrol mühendisleri ile birlikte çalışabilir. Fabrikaların üretimde kullandığı malzemelerin enerji potansiyelini ve elektrik arıza sorunu yaşanmaması için düzeneklerini denetler. Bununla birlikte uçak yapım firmalarında ve havaalanlarında denetim ve üretim bölümlerinde elektrik mühendisleri gerekli kontrolleri sağlar. Bu alanlarda oluşabilecek kısa devre ve elektrik arızaları ciddi sorunlara yol açacağı için bölümden mezun olan mühendisler teknik ekip desteği ile periyodik olarak inceleme yapar. Hata raporu ile ilgili bir çizelge tutar.



 
Üyelik Tarihi
25 May 2016
Konular
124
Mesajlar
3,076
MFC Puanı
8,290
Bunu itü de okuyanlara Allâh kolaylık versin inşallah :p
 
Üst