- Konum
- İzmir
-
- Üyelik Tarihi
- 29 Eyl 2015
-
- Mesajlar
- 1,638
-
- MFC Puanı
- 94
Malzemeler:
1 yumurta + 1 yumurta sarısı,
1 su bardağı oda sıcaklığında su,
1/2 su bardağı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı sirke,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
Çay kaşığının ucuyla tuz,
3,5-4 su bardağı un,
Açmak için bolca nişasta (mısır veya buğday farketmez).
Üzeri için;
200 g tereyağı,
1 çay bardağı sıvı yağ.
İçi için;
2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi,
2 yemek kaşığı şeker.
Şerbeti için;
4 su bardağı su,
4 su bardağı şeker,
1 dilim limon.
Hazırlanışı:
Derin bir kapta yumurta, yumurta sarısı, su, sıvı yağ, sirke, tuz ve kabartma tozunu karıştırın,
Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun,
Top yapıp üzerini örtün ve 15 dk. dinlendirin,
Tekrar yoğurup ceviz büyüklüğünde bezeler koparın (benim 30 adet çıktı) ve un serptiğiniz bir tepsiye dizip üzerlerini nemli bir bezle örterek 10 dk dinlendirin,
33 cm'lik bir tepsinin dibini yağlayın,
bezelerden 2 adet alıp ayrı ayrı nişastaya bulayın ve elinizle bastırarak çay tabağı büyüklüğünde açın,
Açtığınız bezeleri üst üste koyup merdane ile ortadan kenarlara doğru bastırarak ve sık sık alt üst ederek tepsi büyüklüğünde açın (kenarları yamuk olursa üzerine tepsiyi koyup kenarlarından kesin),
Açtığınız yufkayı tepsiye yerleştirin,
Kalan bezelerin 14 tanesini de aynı şekilde ikişerli ikişerli açıp tepsiye dizin,
Ceviz ve şekeri karıştırıp yufkaların üzerine eşit şekilde yayın,
Kalan yufkaları da ikişerli şekilde açıp üst üste dizin,
Son yufkaları açmaya başlamadan önce tereyağını ve sıvı yağı bir sos tenceresine alıp ocağa koyun,
Tereyağı tamamen eriyip kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dk kaynatın ve ateşten alın,
Yağ karışımını bir süzgeçte süzün ve siz son yufkaları açana kadar soğumaya bırakın,
Son yufkaları da açıp tepsinin üzerine serdikten sonra keskin bir bıçakla baklava dilimi şeklinde kesin,
Yağ karışımını bir kaşık yardımıyla üzerine gezdirin,
180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri hafifçe pembeleşene kadar pişirin,
Pembeleştiğini gördüğünüzde ısıyı 160 dereceye indirip kızarana kadar pişirin,
Fırının ısısını sıfırlayıp soğuyana kadar fırında bekletin,
Soğuduktan sonra şerbet için su şeker ve limon dilimini (sıkmayın, bütün halde kullanın) bir tencereye alın,
Orta hararetli ateşte şeker eriyene kadar karıştırın,
Kaynamaya başladıktan sonra kendi halinde 15 dk. kadar kaynatın,
Ateşten alıp ilk sıcağının geçmesi için 5 dk. bekleyip baklavanın üzerine gezdirin,
Şerbetini çektikten ve soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
1 yumurta + 1 yumurta sarısı,
1 su bardağı oda sıcaklığında su,
1/2 su bardağı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı sirke,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
Çay kaşığının ucuyla tuz,
3,5-4 su bardağı un,
Açmak için bolca nişasta (mısır veya buğday farketmez).
Üzeri için;
200 g tereyağı,
1 çay bardağı sıvı yağ.
İçi için;
2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi,
2 yemek kaşığı şeker.
Şerbeti için;
4 su bardağı su,
4 su bardağı şeker,
1 dilim limon.
Hazırlanışı:
Derin bir kapta yumurta, yumurta sarısı, su, sıvı yağ, sirke, tuz ve kabartma tozunu karıştırın,
Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun,
Top yapıp üzerini örtün ve 15 dk. dinlendirin,
Tekrar yoğurup ceviz büyüklüğünde bezeler koparın (benim 30 adet çıktı) ve un serptiğiniz bir tepsiye dizip üzerlerini nemli bir bezle örterek 10 dk dinlendirin,
33 cm'lik bir tepsinin dibini yağlayın,
bezelerden 2 adet alıp ayrı ayrı nişastaya bulayın ve elinizle bastırarak çay tabağı büyüklüğünde açın,
Açtığınız bezeleri üst üste koyup merdane ile ortadan kenarlara doğru bastırarak ve sık sık alt üst ederek tepsi büyüklüğünde açın (kenarları yamuk olursa üzerine tepsiyi koyup kenarlarından kesin),
Açtığınız yufkayı tepsiye yerleştirin,
Kalan bezelerin 14 tanesini de aynı şekilde ikişerli ikişerli açıp tepsiye dizin,
Ceviz ve şekeri karıştırıp yufkaların üzerine eşit şekilde yayın,
Kalan yufkaları da ikişerli şekilde açıp üst üste dizin,
Son yufkaları açmaya başlamadan önce tereyağını ve sıvı yağı bir sos tenceresine alıp ocağa koyun,
Tereyağı tamamen eriyip kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dk kaynatın ve ateşten alın,
Yağ karışımını bir süzgeçte süzün ve siz son yufkaları açana kadar soğumaya bırakın,
Son yufkaları da açıp tepsinin üzerine serdikten sonra keskin bir bıçakla baklava dilimi şeklinde kesin,
Yağ karışımını bir kaşık yardımıyla üzerine gezdirin,
180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri hafifçe pembeleşene kadar pişirin,
Pembeleştiğini gördüğünüzde ısıyı 160 dereceye indirip kızarana kadar pişirin,
Fırının ısısını sıfırlayıp soğuyana kadar fırında bekletin,
Soğuduktan sonra şerbet için su şeker ve limon dilimini (sıkmayın, bütün halde kullanın) bir tencereye alın,
Orta hararetli ateşte şeker eriyene kadar karıştırın,
Kaynamaya başladıktan sonra kendi halinde 15 dk. kadar kaynatın,
Ateşten alıp ilk sıcağının geçmesi için 5 dk. bekleyip baklavanın üzerine gezdirin,
Şerbetini çektikten ve soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...