??.??.1943
Kahire, Mısır
Akademisyen, Diplomat
2005 2014 yılları arasında İslam Konferansı Örgütü genel sekreterliği görevi yaptı.
Biyografi
Ekmeleddin İhsanoğlu, 1943 yılında Kahire'de doğmuştur. Aslen Yozgatlıdır. Annesi Seniye Hanım, Babası İhsan efendidir. Liseyi Kahire'nin en iyi liselerinden biri sayılan Hidiviye Lisesi'nde okudu. Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi'nden 1966 yılında mezun oldu. Sonra El-Ezher Üniversitesi'nde akademik hayatına Türk Dili ve Edebiyatı okutmanı olarak görev alarak devam etti. Kahire Milli Kütüphanesi'nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. Türk kültürünü Araplar'a tanıtmak için Hamid, Tevfik Fikret, Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal Beyatlı, Necip Fazıl Kısakürek gibi şairlerden birçok eseri Arapça'ya tercüme etti.
Mehmet Akif Ersoy, Mısır'da kaldığı sürece en büyük yakınlığı Ekmeleddin İhsanoğlunun babası Yozgatlı İhsan Efendi'den görmüştür.
1962 1966 yılları arasında babasının da görev yaptığı Milli Kütüphane'de iş bularak Türkçe yazma ve basma kitapların kataloglanmasında Nasrullah Tırazı ile birlikte çalıştı.
1970 yılında, master'ını tamamlayan Ekmeleddin İhsanoğlu, artık Mısır'daki misyonunu tamamladığını düşünerek annesi Seniye Hanım'ı alıp o güne kadar hiç görmediği anavatana gelir ve doktorasını yapacağı Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde göreve başlar. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktorasını yaptıktan sonra, İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984 yılında profesör oldu.
1984 yılında da İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne profesör olarak intisap ederek Bilim Tarihi Anabilim Dalı'nı kurdu.
24 yıl boyunca İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin genel direktörlüğünün yürüttü. Bu görevinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu'nun başkanlığını ve İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2005 yılında İslam Konferansı Örgütü genel sekreterliğine seçildi 2014 yılına kadar bu görevde bulundu.
Ekmeleddin İhsanoğlunun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası hakkında değişik dillerde çok sayıda kitabı vardır.
UNESCO ve Harvard Üniversitesi'ndeki görevlerinin yanı sıra millî ve uluslararası birçok bilim kurumunun üyesi olan İhsanoğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı. Türkiye Devlet Üstün Hizmet Madalyası(2000), Ürdün Birinci Derece İstiklal Madalyası, İKÖ Şeref ve Liyakat Sertifikası ile Mısır Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.
Ekmeleddin İhsanoğlu,1972 yılından beri eczacı Füsun Hanım'la evlidir. 3 çocuğu vardır.
Ödülleri :
2000 Türkiye - Devlet Üstün Hizmet Madalyası
2000 - Ürdün Birinci Derece İstiklal Madalyası,
2000 - İKÖ Şeref ve Liyakat Sertifikası
2000 - Mısır Cumhuriyeti Liyakat Nişanı
2008 - 2008de Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi tarafından Koyre Madalyasına layık bulundu
2009 - Mısır Cumhuriyeti Sanat ve Kültür Nişanı
2009 - Malezya'da en üst sivil unvan olan Tansri unvanı
2010 - "İslamofobiye karşı verdiği mücadele ve Keşmir konusundaki çabaları" nedeniyle Pakistan'da en yüksek unvan olan Hilal-i Pakistan unvanını aldı
Fahri Doktoraları:
1994 - Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
1996 - Dowling College, Long Island, New York, ABD
2000 - Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim Akademisi
2001 - Sofya Üniversitesi, Bulgaristan
2001 - Saraybosna Üniversitesi, Bosna-Hersek
2004 - Tataristan Bilim Akademisi
2006 - Università degli Studi di Padova, İtalya
2007 - University of Exeter, İngiltere
2008 - Uşak Üniversitesi, Uşak, Türkiye